Voor 12:30 aangemeld = volgende werkdag ingemeten

anti slip trap rubber strip donkergrijs

Antislip strip in rubber

Bent u al eens (bijna) uitgegleden op uw trap? Of bent u van plan de vloerbedekking van de trap te halen? Wees dan zo verstandig onderstaande aanwijzingen te volgen voor het aanbrengen van een anti slip mat. Om de veiligheid van uw trap te vergroten, is het namelijk van belang om een antislipstrip op of in de vaak zo gladde traptreden te plaatsen. In dit artikel vertellen we u over in alle ins en outs van deze strips, die met hun profilering met name bij het afdalen voor de nodige veiligheid zorgen.

Steile en ‘luie’ trappen

Dat het plaatsen van strips in de treden een trap een stuk veiliger maakt, is een vaststaand feit. Helaas wordt dit echter nog veel te weinig toegepast. Dit heeft een historische achtergrond. In veel Nederlandse huizen werden met name vanaf de jaren ’70 relatief steile vurenhouten trappen geplaatst. In de grote nieuwbouwwijken uit die tijd, in bijvoorbeeld Almere en Lelystad, vindt u deze nog veel terug. Deze trappen werden veelal met vloerbedekking bekleed om ze veiliger te maken, waarmee ze door haar bekleding automatisch antislip trappen werden. 

Nu steeds minder mensen echter voor een dergelijk antislip onderkleed kiezen, zijn deze trappen, zonder het aanbrengen van een alternatief tegen het uitglijden, steeds gevaarlijker geworden. In de woningbouw zelf is er niet voor niets op dit gebied vanaf 2004 een omslag in nieuwbouwhuizen gemaakt. De trappen worden tegenwoordig namelijk voorzien van twee extra treden, wat de veiligheid ten goede komt. Deze trappen zijn daardoor ‘luier’: minder steil dus.

Methodes om anti slip trappen te creëren

Een eerste manier om het uitglijden op een gladde trap tegen te gaan is het plaatsen van een speciaal soort plakband, zoals de 3M traptape. Deze kunt u, bijvoorbeeld na het schilderen van de trap, op de treden plakken. 

Een verbeterde variant hierop is onze gekartelde antislip plakstrip van ongeveer 2 millimeter hoog, en een kleine 3 centimeter breed. Dit soort strips zijn steviger en verschuiven minder snel dan plakband. Nog stabieler is het plaatsen van een trapstrip ingefreesde antislipstrip. Deze gekartelde strips zijn ongeveer 1 centimeter breed en komen om en nabij de 2 millimeter boven de traptrede uit.

Dergelijke trapstrips zijn niet alleen fraaier, maar ook veel sterker dan traditionele plaktape. Dit geldt met name voor het tweede type strip. Door de handige kleine flapjes aan de zijkant komt deze namelijk goed klem te zitten in de traptrede. Deze trapstrip is overigens beduidend smaller dan conventionele traptape, waardoor u desgewenst 2 strips per trede kunt plaatsen, met een paar centimeter tussen beide strips. In de video hiernaast ziet u hoe zo’n strip eruit ziet. 

Naast de strips kunt u ook metalen hoekprofielen aanschaffen die u monteert op de trapneus, oftewel de voorkant van de traptrede. Deze zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen, en geschikt voor verscheidene toepassingen. Er is bijvoorbeeld een lichtgevende variant, maar ook een profiel specifiek voor een buitentrap of een trap in een vochtige ruimte.

Het plaatsen van een trapstrip

Om de rubber strips in de traptreden te kunnen frezen, dient er eerst met behulp van een kantenfrees een sleuf in de traptreden te worden gemaakt. Hierna wordt de trapstrip in de sleuf gedrukt. Hier zijn verder geen bevestigingsmiddelen voor nodig. Doordat de strip aan de zijkant geprofileerd is, heeft deze namelijk voldoende weerstand, en wordt zij niet uit de sleuf gelopen. De strips zijn ongeveer 8 millimeter breed en 10 millimeter diep. De rubber trapstrip wordt ongeveer 3 centimeter van de voorkant van de trede geplaatst.

De antislipstrips zijn gemaakt van pvc kunststof. De precieze samenstelling hiervan bepaalt de kwaliteit van de antislipmat. Er zijn diverse aanbieders op de markt die hun goederen tegen zeer uiteenlopende prijzen leveren. Uiteraard scheelt de kwaliteit onderling ook nog wel eens. Over het algemeen geldt daarbij: hoe stugger de strip, des te langer de levensduur.

Het frezen van de groeven is een precaire klus. Soms is een vakman aan te raden hiervoor. Deze is met het frezen van een complete trap al snel een halve dag bezig. Het is namelijk noodzakelijk om met een kleine bovenfreesmachine ver in de hoeken te kunnen komen. Heeft u daarbij een trap met een draai erin, dan is het frezen tot in de hoek niet nodig. In zo’n geval houdt de vakman circa tien centimeter tot aan de zijkanten vrij. 

Montage antisliprubber

Mocht u de antislipstrips zelf willen monteren, lees dan door tot het einde van dit artikel, waarin we u tips geven hoe deze klus aan te vatten.

Diverse kwaliteit trapstrips

De antislipstrips zijn gemaakt van pvc kunststof. De precieze samenstelling hiervan bepaalt de kwaliteit van de antislipmat. Er zijn diverse aanbieders op de markt die hun goederen tegen zeer uiteenlopende prijzen leveren. Uiteraard scheelt de kwaliteit onderling ook nog wel eens. Over het algemeen geldt daarbij: hoe stugger de strip, des te langer de levensduur.

De antislip strips van Lamiwood dragen bij aan een veilige antislip trap. De strips zijn geschikt voor zowel massief houten als betonnen treden. Deze antislipstrips zijn van hoge pvc-kwaliteit, vormvast en slijtvast. Door hun duurzaamheid heeft u er jaren plezier van. Daarnaast zijn de strips eenvoudig te reinigen met chemische middelen.

Anti slip rubber trap strip

Zelf antislipstrips monteren

De montagehandleiding voor de antislipmat trap kunt u hier als PDF vinden: 

Montagehandleiding antislipstrip

Ook kunt u onderstaand stappenplan volgen:

  1. Frees een gleuf in de trede met een bovenfreesmachine. De gleuf moet 7 à 8 millimeter breed zijn, en 10 millimeter diep. Gebruik hiervoor een freesbeitel van 7 / 8 millimeter diep.
  2. Meet de lengte van de gleuf, en teken deze lengte af op de strip.
  3. Snij de strip op maat met een scherp stanleymes. Mocht dit moeilijk gaan, leg de strips dan eerst in warm water.
  4. Snij aan de uiteinden de onderkant van de strip schuin af, zodat deze mooi aansluit bij de ronde kant van de gleuf.
  5. Leg de strip 2 minuten in warm water. Dit maakt de strips minder stug, en makkelijker in de gleuf te drukken.
  6. Druk de strip nu in de gleuf met uw vingers.
  7. Klop met een stukje hout en een hamer de strip stevig vast in de gleuf.

Met het volgen van deze stappen en het plaatsen van antislipstrips is uw trap een stuk veiliger geworden. Zo kunt u voortaan zonder zorgen uw trap op- en aflopen.

Meest recente geverifieerde reviews