Bent u zich aan het oriënteren op een balustrade of zoekt u een montagehandleiding? In dit artikel informeren wij u over alle voordelen en praktische informatie van een balustrade. Wilt u liever persoonlijk geadviseerd worden, neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice.

Een balustrade is van oorsprong een hekje, wat ervoor zorgt dat mensen beschermd zijn tegen het vallen van een hoogte. Denk hierbij aan het afscheiden van uw trap, open verdieping, balkon of veranda. Het wordt tegenwoordig vaak ook een reling genoemd. Aan de bovenkant van de balustrade zit een balk. Deze balk biedt houvast, bijvoorbeeld bij het traplopen of wanneer u geniet van uw uitzicht. De ruimte onder de balk is vaak afgescheiden met balusters. Balusters zijn houten spijlen die het gebied tussen de bovenregel ofwel verticaal ofwel horizontaal afschermen. Dit zorgt ervoor dat u, maar met name uw kinderen, niet door de balustrade heen kunnen vallen.

Waarom een balustrade?

Een balustrade zorgt voor een veilige trap, open verdieping, balkon of veranda. Ook kan het een mooie afwerking zijn voor uw traprenovatie. Door de gestelde eisen aan een balustrade door bouwbesluit, zoals een minimale hoogte van 100 centimeter en een maximale ruimte van 10 centimeter tussen de balusters, wordt een optimale veiligheid geboden. Naast dat een balustrade uw huis veiliger maakt, geeft het uw huis ook een authentieke look. Door uw trap te renoveren verandert u al een belangrijk aspect van uw huis, maar met een naar eigen invulling gestylede balustrade wordt uw trap of overloop een echte eyecatcher. Voor een zacht interieur kiest u voor een balustrade met ronde spijlen. Een afgesloten, houten balustrade geeft uw huis een strakke uitstraling. Voor een licht, luchtig en ruimtelijk effect kunt u kiezen voor een balustrade van witte spijlen of een balustrade met ingelegd glas. Zo ziet u dat een balustrade een ingrijpende toevoeging kan zijn om uw huis helemaal om te zetten naar uw eigen stijl!

Mogelijkheden balustrades

Er zijn vele plaatsen waar u een balustrade kunt plaatsen. Zo kunt u uw trap, open verdieping, balkon of veranda ermee afscheiden. Er zijn verschillende soorten balustrades voor binnen en voor buiten. Hier zal later in dit artikel verder op ingegaan worden. U kunt uw balustrade helemaal zelf stylen, zolang het aan de voorwaarden voldoet van bouwbesluit. Hierdoor kunt u ofwel uw balustrade aanpassen aan uw interieur ofwel een nieuwe impuls geven aan uw interieur. U kunt een balustrade bouwpakket uitkiezen bij een webshop of de balustrade zelf samenstellen uit zelfgekozen onderdelen. Ook kunt u contact opnemen met een vakman om uw eigen balustrade helemaal naar uw eigen wens te laten maken. Hierover vindt u later in dit artikel meer informatie.

Een klassieke, moderne of traditionele houten balustrade kunt u hier vinden: Houten hekwerk

Soorten balustrades

In dit deel van dit artikel kunt u alle informatie vinden over verschillende soorten balustrades. Zo zal u informatie vinden over balustrades van hout, RVS staal en staal met glas gecombineerd. Daarnaast zal u informatie vinden over balustrades voor in de buitenomgeving. Hierdoor krijgt u een goed overzicht van wat de verschillende mogelijkheden zijn in het aanschaffen van een balustrade.

Houten balustrades

De meeste balustrades worden hedendaags gemaakt van hout. Hout is makkelijk te bewerken en heeft een relatief lage prijs. Hierom wordt hout vaak gekozen als materiaal voor een balustrade. De meest voorkomende houten balustrades worden gemaakt van dennen, eiken of beuken. Dennen balustrades zijn over het algemeen het goedkoopst. Eiken en beuken balustrades zijn een stukje duurder maar hiermee haalt u wel een hogere kwaliteit in huis. Uitgebreide informatie over alle verschillende soorten hout vindt u hier trapleuningen.

Uw houten balustrade geeft u een authentieke look door de keuze van de balusters en de kleur van de balustrade. U kunt kiezen voor een strakke look door rechthoekige houten balusters te gebruiken. Als u een klassieke look wilt kunt u het beste kiezen voor ronde gedraaide houten balusters.

Roestvaststalen (RVS) balustrades

Tegenwoordig ziet u in de moderne inrichting ook vaak voor roestvast stalen balustrades. Deze balustrades geven een industriële look aan uw huis. Ook worden deze balustrades vaak gekozen in combinatie met donker hout of bamboe hout. U heeft de keuze tussen horizontale balusters, verticale balusters, of verticale balusters in combinatie met RVS staaldraad. Dit kunt u uit vele opties naar eigen wens invullen. De staaldraden worden met RVS spanners op de goede spanning gebracht. De voordelen van een RVS balustrade zijn dat de balustrades roestvrij zijn, makkelijk zijn schoon te maken zijn en een lange levensduur hebben.

Stalen balustrades in combinatie met glas

Een vrij nieuwe trend is de stalen balustrade in combinatie met een glasplaat. Deze balustrades zijn erg modern, transparant en zeer ruimtelijk. Er zijn zeer sterke glassoorten bestaande uit meerdere lagen, die ervoor zorgen dat de balustrade veilig is. Voorbeelden hiervan zijn gehard glas en gelaagd veiligheidsglas. Het glas kunt u naar uw eigen hand stylen. Zo kunt u kiezen uit doorzichtig, mat of gekleurd glas in vele vormen en maten. De glasplaten worden bevestigd tussen de verticale balusters. Net zoals bij de RVS balustrades heeft u ook weer veel keus voor het stalen fundament van de balustrade. Houd u er hier wel rekening mee dat u het glas moet laten inmeten in de balustrade. Dit kunt u niet zomaar zelf doen. Er wordt aangeraden om dit door een specialist te laten doen.

Balustrades voor buiten

Er zijn ook balustrades die buiten geplaatst kunnen worden. Deze worden gebruikt om een balkon, terras of veranda veilig en afgescheiden te maken. Ook voor de balustrades buiten kunt u kiezen voor hout, RVS of staal in combinatie met glas. Echter moeten deze wel bestendig zijn tegen de buitenomgeving. Houten balustrades moeten bijvoorbeeld eerst behandeld worden met houtbeits voordat ze buiten geplaatst kunnen worden. Ga dus altijd goed na of de balustrade die u aanschaft voor buiten wel weerbestendig is. Buiten dat de balustrade weerbestendig moet zijn, kunt u de balustrade weer stylen naar uw eigen smaak. Zo kunt u de balustrade aanpassen naar de stijl van uw eigen tuin.

Balustrade samenstellen

U kunt uw balustrade helemaal samenstellen zoals u zelf wilt. Er zijn vele opties om een balustrade samen te stellen. In deze sectie van dit artikel zullen we alle opties voor u op een rijtje zetten.

Zelf samenstellen

Heeft u zelf aardig wat verstand van interieur en bent u een echte doe-het-zelver? Dan kunt u ervoor kiezen om zelf een balustrade samen te stellen. Verschillende websites en bouwmarkten bieden losse onderdelen van balustrades aan waarmee u zelf de geschikte balustrade voor uw huis kunt samenstellen. Een balustrade zelf samenstellen kost wel wat tijd, maar u kunt de balustrade helemaal naar uw eigen smaak stylen. Wanneer u zelf uw balustrade wilt samenstellen heeft u de volgende onderdelen nodig:

  • Een onderregel
  • Een bovenregel
  • Tussen balusters (spijltjes)
  • Twee hoofdbalusters
  • Een metalen voetplaat
  • Deuvels
  • Schroeven

Hoe u zelf uw balustrade monteert vindt u later in dit artikel.

Balustrade bouwpakket

Bent u wel een handige doe-het-zelver maar heeft u geen zin om zelf een balustrade samen te stellen? Dan is een samengesteld balustrade pakket misschien wel wat voor u. U kunt op verschillende websites en bouwmarkten samengestelde bouwpakketten voor balustrades vinden. Het kiezen van een een balustrade bouwpakket scheelt een hoop tijd in vergelijking met het uitzoeken van alle losse onderdelen. Ondanks dat u de losse materialen niet zelf uitkiest, kunt u het pakket nog steeds zelf naar uw eigen hand zetten door de balustrade te verven in een kleur naar keuze..

Op maat laten maken

Heeft u speciale wensen voor uw balustrade? Laat uw balustrade dan op maat maken door een vakman. Er zijn enkele bedrijven die balustrades van elk materiaal kunnen maken. Echter kunt u er ook voor kiezen om uw balustrade te laten maken door een specialist op het vakgebied van uw gewenste materiaal. Zo kunt u voor een houten balustrade terecht bij een houtbewerker of timmerman. Voor een stalen balustrade kunt u terecht bij een vakman op het gebied van RVS. Deze RVS vakmannen kunnen vaak ook een combinatie maken van staal en glas. Let u er echter op, buiten dat het erg aantrekkelijk klinkt, dat een balustrade op maat laten maken wel een stuk duurder is dan de bovenstaande opties.

Laat u adviseren

Wilt u graag een balustrade aanschaffen, maar weet u niet zo goed wat u wilt? Laat u dan gerust adviseren door een interieurstylist of door de klantenservice van een trappenbedrijf. Veel bedrijven die balustrades verkopen bieden een vrijblijvende klantenservice aan, die paraat staat om u te begeleiden in uw keuze. Zo staat ook onze klantenservice voor u klaar om u te helpen!

Montagehandleiding balustrade monteren

Als u inmiddels uw balustrade hebt aangeschaft, is het tijd om deze te monteren. Maar wilt u dit zelf doen, of besteed u uw klus liever uit? In deze sectie van dit artikel wordt eerst uitgebreid uitgelegd hoe u uw balustrade zelf monteert. Daarna zullen de verschillende opties worden uitgelegd om in contact te komen met de juiste vakman, die voor u de klus kan klaren.

Zelf monteren

Hebt u besloten dat u uw balustrade zelf wilt gaan monteren? Dan leggen we u hier stap voor stap uit hoe u dit doet.

Wij raden bij het monteren van uw balustrade zo veel mogelijk het gebruik van deuvels aan. Het is ook mogelijk om schroeven te gebruiken. Het hout kan echter splijten, wanneer dit niet voorgeboord wordt. Waar we hieronder over spijltjes spreken kunt u ook “hulpbalusters” lezen.

Stappenplan monteren balustrade

STAP 1: Breedte bepalen

We gaan ervanuit dat de hoogte van de balusters goed is en alleen de breedte van de balustrade aangepast wordt. Bepaal hiervoor de afstand tussen de hoofdbalusters en teken deze af op zowel de bovenregel als de onderregel. Vervolgens kunt u uw regels op de juiste lengte afzagen. Houd rekening met de breedte van de hoofdbalusters in het bepalen van de totale breedte.

STAP 2: Afstand tussen spijltjes bepalen

Indien er nog geen gaten in de boven- en onderregel zitten voor de spijltjes: Bepaal de maat tussen de balusters of spijltjes. Voor de veiligheid en het voldoen aan het bouwbesluit is dit maximaal 100 mm (10 cm).

Op de volgende manier kunt u berekenen wat de afstand tussen de spijltjes moet zijn om gelijke afstanden te krijgen:

Afstand tussen de spijltjes = (Lengte regel – (breedte spijltje x aantal spijltjes)) / (aantal spijltjes + 1)

Voorbeeld:
Indien uw regel 1000 mm lang is en 9 spijltjes heeft van 40 mm dikte wordt de formule:
Afstand tussen de spijltjes = (1000 – (40×9)) / (9+1)= 64 mm.
Dit is dus zowel de afstand tussen de spijltjes onderling als tussen de spijltjes en de hoofdbaluster.

Voor de montage later is het het makkelijkst om voor deze lengte vervolgens afstandshouders te maken van stukjes hout. Maak twee stukjes hout op gelijke maat, één voor de bovenregel en één voor de onderregel.

STAP 3: Voorboren bevestiging spijltjes op regels (indien van toepassing)

Indien in de boven- en onderregel reeds gaten zitten voor de spijlen is deze stap overbodig.

Boor in zowel de boven- en onderregel als de spijltjes gaten voor de deuvels. Bij de deuvels die wij verkopen dienen er gaten met een diameter van 12 mm geboord te worden. De diepte van de gaten dient de helft van de lengte van de deuvels te zijn + 5 mm. Op deze manier steekt de deuvel niet uit maar gaat deze er ook niet te diep in aan één kant.

STAP 4: Voorboren bevestiging regels op hoofdbalusters

Teken op zowel de boven- en onderregel als de hoofdbalusters af waar het gat geboord moet worden voor de deuvel. Bij de deuvels die wij verkopen dienen er gaten met een diameter van 12 mm geboord te worden. Het gat in de boven- en onderregel dient zo diep geboord te worden, dat de helft van de lengte + 5 mm hierin van de deuvel past. Op deze manier steekt de deuvel niet uit maar gaat deze er ook niet te diep in aan één kant.

STAP 5: Lijm deuvels in regels

Lijm de deuvels vast in de boven- en onderregel (maar nog niet in de hoofdbaluster).

STAP 6: Voorboren onderregel en vloer (indien montage op vloer van toepassing is)

Als u de onderregel boven de vloer wilt laten zweven is deze stap overbodig.

Vervolgens kunt u gaten boren in de onderregel voor bevestiging aan de vloer.

Leg de onderregel op de vloer. Markeer de gaten op de vloer (of boor met een klein boortje voor in de vloer), waarna u deze gaten in de onderregel kunt uitboren.

Deze gaten dienen iets groter te zijn dan de dikte van de schroefdraad van de schroef die u gaat gebruiken. Hierdoor wordt de baluster later goed tegen de vloer aangedrukt.

Indien uw vloer van steen of beton is dient u hier ook gaten in voor te boren op de juiste breedte. Deze gaten moeten opgevuld worden met pluggen voor een goede bevestiging van de onderregel aan de vloer. Ook kunt u gebruik maken van chemische ankers.
Indien uw vloer van hout is, kunt u de gaten iets kleiner voorboren dan de diameter van het schroefdraad van de schroeven die u gaat gebruiken voor het bevestigen aan de muur.

STAP 7: Voorboren hoofdbaluster en muur (indien montage tegen muur van toepassing is)

Boor de gaten voor bevestiging van de hoofdbaluster tegen de muur in de hoofdbaluster.

Deze gaten dienen iets groter te zijn dan de dikte van de schroefdraad van de schroef die u gaat gebruiken. Hierdoor wordt de baluster later goed tegen de muur aangedrukt.

Zet de hoofdbaluster tegen de muur aan (hoeft niet vast te zitten). Markeer de gaten op de muur (of boor met een klein boortje voor in de muur), waarna u deze gaten in de muur kunt uitboren.

Indien uw muur van steen of beton is, moeten deze gaten opgevuld worden met pluggen voor een goede bevestiging van de hoofdbaluster aan de muur. Ook kunt u gebruik maken van chemische ankers.

Indien uw muur van hout is, dient u de gaten iets kleiner voor te boren dan de diameter van het schroefdraad van de schroeven die u gaat gebruiken voor het bevestigen aan de muur.

STAP 8: Balustrade monteren

Doe een beetje houtlijm aan één kant van de onderregel op de deuvel. Zet deze in één van de hoofdbalusters. Monteer vervolgens de spijltjes met deuvels en houtlijm op de onderregel. Nu kan de bovenregel gemonteerd worden. Dit doet u door alle spijltjes, wederom met een beetje houtlijm op de deuvel, aan de bovenregel te bevestigen. Daarna bevestigt u ook de bovenregel aan de hoofdbaluster met een beetje houtlijm aan de deuvel. Ten slotte kunt de andere hoofdbaluster monteren aan de boven- en onderregel. Ook hier gebruikt u weer houtlijm op de deuvels.

STAP 9: Bevestigen voetplaat op vloer (indien van toepassing)

Een voetplaat is een plaat met een pin eraan. Deze pin valt in het gat aan de onderkant van de hoofdbaluster. Als hier nog geen gat in zit dient u deze hier zelf in te boren. Deze voetplaat zorgt ervoor dat de hoofdbalusters, die niet tegen de muur staan, stevig gemonteerd kunnen worden.

Het aftekenen voor de voetplaat kunt u doen door de balustrade op zijn plaats te zetten (maar nog niet definitief vast te zetten). Vervolgens markeert u op de vloer waar de hoofdbaluster komt te staan. Indien het niet mogelijk is op de vloer te tekenen kunt u stukjes schilderstape plakken op de vloer en daar op aftekenen. Vervolgens haalt u de balustrade weer weg en boort u de voetplaat voor en bevestigd u deze aan de vloer. Deze dient uiteraard binnen de afdruk van de hoofdbaluster op de vloer te vallen. Let op dat u de schilderstape weghaalt voordat u de voetplaat definitief monteert.

STAP 10: Bevestigen balustrade

Nu kan het hetwerk definitief gemonteerd worden.

Bij gebruik van een voetplaat kunt u vooraf houtlijm op de pin van de voetplaat doen. Bij montage tegen de muur kunnen de schroeven vastgezet worden. Ook kan de onderregel vastgezet worden tegen de vloer.

STAP 11: Afwerking

Nu de balustrade gemonteerd is kunnen alle gaten dichtgezet worden met houtplamuur. Nadat deze opgedroogd is kan de plamuur geschuurd worden met iets dat vlak is, bijvoorbeeld een blokje hout met schuurpapier daar omheen.

Als hierna nog een kuiltje is bij de schroefgaten, plamuurt u deze opnieuw en schuurt u deze weer als het droog is.

Uw klus uitbesteden

Heeft u ervoor gekozen om de balustrade niet zelf in elkaar te zetten, maar de klus uit te besteden? Wij vertellen u wat mogelijke opties zijn om de juiste persoon te vinden voor de klus.

Ten eerste kunt u kiezen voor een klusjesman uit de buurt. Vraagt u eens na bij familieleden, vrienden of collega’s of zij iemand helpen om de klus te klaren. Ten tweede kunt u via internet een goede vakman zoeken. Het fijne hieraan is dat u vaak uit recensies kunt inschatten wat u in huis haalt. Ten derde kunt u de klus plaatsen op werkspot of biedplaats. Op deze sites kunt u een soort advertentie plaatsen voor uw klus. Vakmannen kunnen hier vervolgens op reageren. U kunt uit de reacties zelf uw klusser uitkiezen aan de hand van ervaring, goede referenties en kosten. Ten slotte kunt u uw klus uitbesteden aan een nationaal klusbedrijf zoals De Vakman. Deze bedrijven hebben goed aangeschreven monteurs door het hele land en bieden een garantie aan.

Balustrade verven

Het verven van je balustrade kan een belangrijk aspect zijn om uw balustrade in uw interieur te laten passen. Als u geen schroeven meer in de materialen hoeft te boren is het het beste om uw materialen te verven voordat u de balustrade in elkaar zet. Let u er dan wel op dat wanneer uw balusters zo afgemeten zijn om precies in de boven- en onderregel te passen, u een klein stukje van de uiteindes af moet schuren, voordat u deze gaat verven. Anders passen deze niet meer in de hiervoor gemaakte gaten. Als u nog schroeven moet boren in uw materiaal, is het handig deze materialen pas te verven wanneer de balustrade in elkaar staat. Dit zodat er geen verschillende lagen verf of zichtbare schroeven ontstaan. Het verven van balustrades gebeurt meestal alleen met houten balustrades. RVS balustrades worden meestal al in een bepaalde kleur geleverd. Wilt u weten hoe u het beste uw hout kan verven? Klik dan hier trapleuningen.

Mocht u nog vragen hebben over balustrades, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Hulp nodig?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!