De ultieme balustrade gids

Balustrade of Borstwering plaatsen wat is er allemaal mogelijk?

Balustrades of borstweringen, kunt u toepassen voor op een veranda, of een vide of als afscherming

Balustrade in rvs uitvoering voor trapgat op de zolder

voor een open verdieping, maar worden ook vaak voor bovenaan je trap toegepast voor een stuk veiligheid. Op de tussenverdieping zit meestal maar een kort stukje trap hek. Wilt u bijvoorbeeld de zolder gaan gebruiken als kinderkamer of werk/studie ruimte, dan eindigt daar de trap, waardoor u meestal aan 2 of 3 kanten gevaarlijke openingen aan de trap hebt. Hier moet dan echt een balustrade worden geplaatst.

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende modellen en stijlen balustrades te koop en voor ieder budget. U kunt zo’n balustrade zelf samen stellen door uit verschillende onderdelen te kiezen. De losse onderdelen kunt u uitzoeken op het internet en bestellen op diverse webshops. De diverse opties zal ik hier bespreken.

 • balustrades houten uitvoering
 • balustrades rvs stalen uitvoering
 • balustrades in combinatie staal en glas
 • balustrades voor de veranda als een buitenopstelling
Spijltjes wit geschilderd  met een Eiken houten reling

Balustrades in een houten uitvoering
Heel vaak wordt de balustrade uitgevoerd in hout. De meeste trappen die vandaag de dag gemaakt worden zijn houten trappen. Dit materiaal is makkelijk te bewerken en is in de prijs niet zo hoog. Wilt u in hout iets speciaals bijvoorbeeld wit kleurige spijltjes en een naturel kleurige eiken reling dan wordt dit al weer aardig kostbaar, maar de standaard hekjes met een rond spijltje is in prijs redelijk betaalbaar. De afstand tussen de spijltjes dienen maximaal 10 cm te zijn omdat de balustrade kindveilig moet zijn. Dit is een bouwvoorschrift dus houd u hier rekening mee.
 
 
Balustrade uitgevoerd in roestvrij staal
Tegenwoordig zie je in de moderne inrichting een combinatie van donker hout of bamboe hout en rvs balustrades, er zijn modellen waarbij er horizontale stangen worden toegepast of wat je ook veel ziet zij balusters in combinatie met rvs staaldraad. De staaldraden worden met rvs spanners op de goede spanning gebracht.  Ook hierbij geld hou rekening met een tussenafstand van niet meer dan 10 cm en een balustrade hoogte van minimaal 100 cm hoog.

Balustrade combinatie staal en glas

Balustrade combinatie RVS staal en glas

 

Het glaspaneel is heel erg trendy en ook zeer ruimtelijk, er zijn glassoorten die kwalitatief heel goed zijn. Er is glas dat uit meerdere lagen bestaat en ook diverse kleuren heeft, het geplakte glas is super sterk veiligheidsglas en kan tegen enorme krachten. Om de glas panelen goed te kunnen plaatsen moeten ze super goed worden ingemeten. Iets wat je niet zelf kunt doen, maar moet laten doen door specialisten.
 
 
 
Balustrades voor veranda’s en buitenomgeving 
Heeft u een balkon of een terras en wilt u dit afscheiden om zo een stuk veiligheid en of een afscheiding te creëren,

De buiten balustrades zijn er in veel verschillende uitvoeringen, zo kan je kiezen voor een houten uitvoering, grenenhout dat behandeld is onder druk met een

Balustrade uitgevoerd in aluminium buis met een houten reling

impregneermiddel.

Hierdoor zal het materiaal minder snel vergaan door weersinvloeden. U kunt het onbehandelde hout behandelen met een tuinbeits. Ook zijn er modellen hout in combinatie met staal in een moderne look.
Zowel de horizontale als verticale delen zijn rond en worden gekoppeld met stalen montage hoeken.
Tussen de verticale balusters kunnen glaspanelen worden geplaatst, of u kunt kiezen voor horizontale staaldraden.
Boven op de balustrade kunt u verschillende relingen toepassen in diverse houtsoorten.

Hoe monteer je een balustrade voor de trap

Het monteren van een balustrade hekwerk voor de trap
Dit is een klus waarbij je met een aantal zaken rekening dient te houden. Ik zal hieronder twee voorbeelden geven hoe je dit het beste kunt aanpakken.

 • Balustrade ter afscherming van het trappen gat.
 • Balustrade ter afscherming van de zijkant van de trap.

Het gebeurt heel regelmatig dat bij een verhuizing de balustrade in de weg zit bij het naar boven of naar beneden brengen van grote spullen waardoor deze wordt verwijderd.
Bij de meeste trappen zit de balustrade geschroefd en gelijmd waardoor het demonteren meestal niet goed kan plaatsvinden. Vaak wordt dan de balustrade zeg maar gesloopt en is niet meer goed terug te plaatsen. Er moet dan een nieuwe balustrade worden geplaatst. Hoe ga je dit dan aanpakken en wat heb je hiervoor nodig?

Zelf monteren of laten monteren door een timmerman/klusjesman
Ben je zelf niet zo handig dan kan je hiervoor een klusjesman/timmerman inhuren. Je kunt kiezen voor een klusjesman bij jou in de regio of bij een landelijke organisatie zoals bijvoorbeeld klusspecialist de vakman. Deze organisatie heeft een landelijk netwerk met hoofdkantoor in Amersfoort. Zij hebben door heel het land klussers aan het werk die onder garantie de meest uiteenlopende klussen uitvoeren. Hier bent u verzekerd van vaklieden die het werk perfect uitvoeren.
Ook kan je de klus plaatsen op werkspot of biedplaats, hier komt vraag en aanbod voor de klus bij elkaar en kies je zelf de klusser uit aan de hand van ervaring en goede referenties.

Samenstellen en uitkiezen van de balustrade
Er zijn verschillende kant en klare samengestelde modellen leverbaar, maar je kunt ook zelf je balustrade samenstellen. Veel modellen zijn leverbaar, maar ook als je de trap weer in zijn originele jaren 30 stijl terug wilt brengen dan is dat goed te doen. Of het nu gaat om hout of metaal, heel veel is te koop middels het internet. Ook kan je een advies offerte vragen bij Lamiwood zij zijn specialist op dit gebied. Ze vragen dan wel wat informatie zoals enkele foto’s van de bestaande situatie en maatvoeringen.
Groot voordeel is dan dat je zelf de stijl kunt bepalen, je koopt vervolgens de onderdelen en laat de timmerman/klusjesman de klus uitvoeren.
Zo krijg je echt de stijl die past in je interieur. Laat je vooraf goed informeren over wat mogelijk is. Om je hierin een helpende hand te bieden geef ik hieronder voor twee situaties de benodigde artikelen en als je het zelf wilt gaan monteren enkele tips.

Balustrade maken ter afscherming van je trap gat.
De balustrade wordt samengesteld uit de volgende onderdelen.

 • onderregel
 • bovenregel
 • spijltjes
 • hoofdbaluster
 • metalen voetplaat
 • halve muur baluster
 • gewenste maatvoering

Onderregel wordt gemonteerd op de grond met behulp van lange schroeven en eventueel pluggen voor een betonnen vloer. De gaten voor de ronde spijltjes worden met een hout speedboor in de onder regel geboord.

Bovenregel of het trapleuning deel wordt samen met de onder regel gebruikt om de trap spijltjes of hulpbalusters hier tussen te monteren. Zaag ze allebei op de exacte lengte en klem ze met een lijm tangetje aan elkaar. Teken vervolgens de afstand tussen de spijltjes uit en zet deze maatvoering met een potlood lijntje uit op de lengte. Haal vervolgens met de winkel/schrijf haak de lijntjes om, zodat rondom dit lijntje zit.

Spijltjes zijn er in verschillende modellen. Ze zijn aan beide kanten rond en worden middels een geboord gat in de onderregel en bovenregel gelijmd en gemonteerd. Spreken we van een hulpbaluster dan zijn deze over het algemeen vierkant of rechthoekig. Deze moeten dan worden geschroefd of door middel van een pen of een deuveltje worden gemonteerd.

Hoofdbalusters zijn er ook in vele vormen, maatvoeringen en houtsoorten. In Nederland wordt over het algemeen voor een trap hekje voor om het trappen gat een hoofdbaluster gebruikt van 110cm lang en 7 cm in het vierkant.

Metalen voetplaten worden gebruikt om de hoofdbaluster op de vloer te monteren. Aan de onderkant van de hoofdbaluster wordt een gat geboord. De metalen voetplaat wordt op de vloer gemonteerd met 4 grote schroeven. In het gat wordt een iets uit schuimende pu lijm aangebracht. De hoofdbaluster wordt op de voetplaat geschoven en wordt dan op die manier gelijmd.

Halve muurbalusters wordt gebruikt voor montage van het hekwerk aan de muur. Je kunt ook voor een

eenvoudige oplossing kiezen en een strookje mdf 18mm hiervoor toe te passen. Deze strook schroef je aan de buitenkant vast aan de onder en bovenregel waarop je vervolgens deze mdf strook met behulp van een muurplug en schroeven vast schroeft aan de muur. Zie bijgaande schets het boven aanzicht en het zij aanzicht van de aansluiting aan de muur.

Gewenste maatvoering trap balustrade hek voor het veilig maken van het trapgat.
– De hoogte moet minimaal 100cm zijn.
– De afstand tussen de spijltjes niet meer dan 10cm.
– De spijltjes moeten minimaal een diameter hebben van 25mm.

 

Balustrade maken al afscherming van de zijkant van de trap.
Het balustrade hek wordt samen gesteld uit meerdere losse onderdelen.
 • leuning profiel
 • onderregel
 • spijltjes of hulpbalusters
 • hoofdbaluster
 • gewenste maatvoering
Leuning profielen zijn er in veel verschillende vormen. Voor de balustrade die aan de zijkant van de trap zit

is een leuning profiel met een opvul lat als je hulpbalusters wilt gebruiken de beste optie. De vul lat wordt namelijk aan de kopse kanten van de hulpbaluster vast geschroefd en vervolgens dek het leuning profiel de vul lat weer af.

Onderregels worden op dezelfde manier gebruikt als bij het trapgat, de hulpbaluster wordt vanaf de onderkant geschroefd en vervolgens wordt de onderregel op de trap zijkant vast geschroefd.

Hulpbalusters worden aan de uiteinden op de goede lengte en onder de goede hoek gezaagd. Aan de

onderkant aan de onderregel geschroefd en aan de vullat van het leuning profiel geschroefd.
Spijltjes worden geboord in de trap zijkant en een leuning profiel, en dan het liefst zonder vullat.
Het boren onder een hoek is nog niet zo gemakkelijk maar als je van de zijkanten, de hoekjes van de speedboor afslijpt, zal de boor bij het boren niet verlopen omdat de boorpunt hierdoor dieper in het het hout gaat waardoor hij meer grip heeft.

Voor het boren zijn in de trap zijkant zijn er verschillende manieren te bedenken, van belang is dat de gaten niet verlopen en op de goede plaats komen te zitten en nog belangrijker recht onder elkaar.
Gebruik ook hierbij een winkel/schrijfhaak en zet de verdeling van de afstand tussen de spijltjes goed uit op

de trap zijkant. Klem vervolgens met een lijmtang het leuning profiel aan de zijkant van de trapboom en haal vervolgens deze maatlijntjes over op het leuningprofiel.
Voor het boren onder een hoek kan je een malletje maken als een soort stemvork die over de trap zijkant heen schuift. Vervolgens laat je hier de boormachine langs geleiden zodat je zeker weet dat je het gat niet schuin boord.

Ook kan je een complete mal maken zoals deze timmerman heeft gedaan. Hij heeft eerst het leuning profiel tijdelijk tussen de hoofd balusters gemonteerd en vervolgens een boorstatief gemaakt die hij iedere keer 10 cm opschuift en zo zowel het ondergat als het boven gat in 1 keer boort. Als alle gaten geboord zijn haalt hij het leuning profiel weer los en plaatst de spijltjes.

 

Balustrade renoveren

Jaren 30 hout met smeedijzeren spijl

Heeft u het plan om uw oude balustrade van hout op te knappen dan zijn er tegenwoordig vele mogelijkheden. Wilt u uw trap een jaren 30 look geven dan zijn daarvoor complete balustrade modellen te koop. Speciaal voor renovatie is er een renovatie baluster ontwikkeld die u kunt toepassen in uw bestaande trap. De oude baluster zaagt u eenvoudig op de goede hoogte af, in de kopse kant boord u met een speedboor een gat met een diameter van 40 mm. Aan de nieuw trap baluster zit standaard een pen die met een conische binnen pen op de goede buiten diameter kan worden gebracht. De onderdelen voor deze houten jaren 30 balustrade zijn allemaal te koop bij Stair Care. Te leveren in verschillende maten en houtsoorten.

Stair Care heeft nieuw in het assortiment sinds 2015 het buiten balustrade programma van richard burbidge.
de balustrades zijn leverbaar als een complete set, maar ook in losse onderdelen. Het materiaal is behandeld met micropro diep getrokken behandeld, speciaal voor buiten toepassing.

Op maat gemaakte RVS balustrade

Bent u op zoek naar een moderne balustrade en houd u meer van een strakke vormgeving dan zijn ook hier schitterende modellen samen te stellen. Op dit moment is het een trend om te kiezen voor RVS in combinatie met naturel houten kleuren. De balustrades RVS kunt u zelf samenstellen met verticale stangen of horizontale gespannen staaldraden. Ook LED trapverlichting is hierin toe te passen. Er zijn diverse bedrijven die dit volledig op maat voor u kunnen maken, exact zoal u dit wilt. Bent u niet zo handig of heeft u weinig tijd voor deze klus dan kunt u dit werk ook laten uitvoeren door montage specialisten op dit gebied. De organisatie de Vakman in Amersfoort is zo’n organisatie, zij zijn klus professionals en hebben op ieder vakgebied wel specialisten in iedere provincie.

 

Stalen balustrade hekwerk Steel: Montage door een vrouwelijke doe het zelver

Vorige week ontvingen wij op het kantoor van Lamiwood het nieuwe model stalen balustrade hekwerk van Albini Fontanot, de Steel 10. In een doos weliswaar.

Zelf ben ik een echte IKEA liefhebber, ik vind het altijd weer leuk om iets in elkaar te zetten. Bij de opmerking van mijn mannelijke collega’s dat dit toch meer mannenwerk is, kon ik niet anders dan de uitdaging aan gaan! Hieronder leest u mijn ervaringen met de montage van het stalen balustrade hekwerk Steel 10.

 

 

Het stalen balustrade hekwerk wordt netjes geleverd in een doos van ongeveer 1,5m lang, waar alle onderdelen in zitten. Er zit gelukkig ook een montagehandleiding bij waardoor het monteren toch een eitje moet zijn 😉

We beginnen met de stalen spijlen die in een regel moeten worden geklikt. Dan moeten de spijlen aan de onderkant van de regel worden vastgeschroefd met schroeven. Met de elektrische schroevendraaier was dit prima te doen.

Dan moet de regel waar de spijlen op gemonteerd zijn nog door een extra stevige stalen onderregel worden geschoven. Dit is niet zo heel erg moeilijk, kwestie van op de grond neerleggen en in elkaar schuiven. De twee eindbalustertjes kunnen aan het balustrade hekwerk worden vastgemaakt door plastic eindstukken die er op geklikt moeten worden. Tot nu toe gaat het allemaal goed.

Maar dan kom ik bij het lastigste deel van de montage, namelijk het boren van de gaatjes en de popnagels erin slaan. Door de plastic eindstukken die je op de eindbalusters schuift, weet je wel precies waar de boorgaatjes moeten komen, wat het al een stuk makkelijker maakt.

 

 

Na wat hulp van mijn technische collega heb ik een goed boortje gevonden waarmee ik gaatjes kan boren. Hierbij moet je wel even goed druk zetten, anders duurt het erg lang voor je door het metaal heen bent.

Dan komen we bij de grootste uitdaging: de popnagels. Ik heb dit nog nooit eerder gezien, laat staan dat ik snap hoe het werkt. Voor de montage van dit hekwerk hebben we een popnageltang moeten aanschaffen, de popnagels zelf zitten in het bouwpakket. Als je weet hoe het werkt is het eigenlijk niet zo moeilijk, je moet alleen wel veel kracht hebben in je handen. Je plaatst het popnageltje in de tang, en daarna steek je het uitstekende stukje in het boorgaatje. Dan knijp je de twee hendels van de poptang samen, waardoor het popnageltje als het ware wordt samengedrukt. Omdat ik niet genoeg kracht in mijn handen had, kreeg ik van mijn technische collega de tip om na één maal samenknijpen van de hendels, de tang even los te halen van het popnageltje, dan de tang er weer overheen te zetten en dan nogmaals de hendels samen te knijpen. Dan lukt het uiteindelijk prima om het reststukje van de popnagel af te knippen.

 

 

Al met al ben ik zeker niet ontevreden over het resultaat! Je ziet er niet aan af dat een niet ervaren doe het zelver het hekje heeft gemonteerd. Zolang je goed de montagehandleiding volgt is het goed te doen en heb je een schitterend wit stalen balustrade hekwerk als resultaat!

Betaal in termijnen

Bij besteding tussen €250,- en €5000,-

Gratis verzending

Van bestellingen boven de €50,-

14 dagen bedenktijd

Niet goed? Geld terug!

Voor 12:30 uur besteld

Volgende werkdag in huis (indien op voorraad)