De ideale trapleuning hoogte bepalen

De ideale trapleuning hoogte bepalen lees hier hoe u dit doet.

U wilt een trapleuning monteren, maar weet niet wat de ideale hoogte is? Lees in ons artikel hoe u deze

de ideale trapleuning hoogte bepalen

hoogte het beste kan vaststellen voor uw trap.

Wanneer u een trapleuning gaat monteren, is het zowel voor uw comfort als voor uw veiligheid belangrijk dat deze op de juiste hoogte wordt bevestigd. In dit artikel vertellen we daar wat meer over.

Bouwbesluit

Volgens het Bouwbesluit dient elke trap waarbij een hoogteverschil van meer dan één meter overbrugd moet worden en waarbij de helling ter plaatse van de klimlijn groter is dan 2:3, aan ten minste één zijkant een leuning te hebben. De hoogte van deze leuning dient volgens het Bouwbesluit tussen de 80 en 100 centimeter te liggen. Echter is het voor een optimale veiligheid van belang om een specifiekere berekening te maken.

Heuphoogte

De beste hoogte om een trapleuning te bevestigen is ter hoogte van de heupen. Maar er zijn natuurlijk grote en kleine mensen; de ideale hoogte van een trapleuning is afhankelijk van de lengte van de mensen die van de trap gebruik maken. ‘One size fits all’ geldt in dit geval dus niet. U kunt de ideale trapleuning voor uzelf bepalen door onderaan de trap te gaan staan en ter hoogte van uw heupen een streepje op de muur te zetten. Hetzelfde doet u bovenaan de trap. Dit is dan de juiste hoogte om de trapleuning te monteren. Wanneer er meerdere mensen van de trap gebruik maken, kunt u het beste de gemiddelde lengte van de volwassen personen aanhouden. De trapleuning zal dan op een hoogte van ongeveer 85 centimeter gemonteerd worden.

Soort trapleuning

Naast het feit dat de trapleuning een goede hoogte dient te hebben, is ook grip belangrijk. Er zijn natuurlijk verschillende soorten trapleuningen verkrijgbaar, zoals ronde trapleuningen, rechthoekige trapleuningen en zogeheten sleutelgat trapleuningen. Over het algemeen worden ronde trapleuningen met een diameter van 40 millimeter als het meest veilig beschouwd. Voor kinderen en oudere mensen is een ronde trapleuning met een diameter van 35 millimeter het beste.

Voor meer informatie over het op de juiste wijze monteren van trapleuningen kunt u onze montage handleiding bekijken.

Heeft u vragen over dit onderwerp dan kunt u mij of mijn technische collega’s natuurlijk ook e-mailen en uw vraag stellen. U krijgt altijd binnen 24 uur antwoord van ons. Maar direct telefonisch contact opnemen mag natuurlijk altijd: 0900-7824722.

Betaal in termijnen

Bij besteding tussen €250,- en €5000,-

Gratis verzending

Van bestellingen boven de €50,-

14 dagen bedenktijd

Niet goed? Geld terug!

Voor 12:30 uur besteld

Volgende werkdag in huis (indien op voorraad)