De juiste manier om uw trapleuning te monteren

HOE HET NIET MOET!

Het monteren van de trapleuning is een klus die als je het goed uitvoert veel plezier geeft. Vragen zoals ‘Hoeveel steunen heb ik nodig?’, ‘Wat is de montage hoogte van de trapleuning?’ Of ‘Hoe lang moet de trapleuning doorlopen in de hoek?’, zal ik hier behandelen.

We hebben ook een stapsgewijze montage-handleiding hoe u uw trapleuning aan de muur kunt bevestigen.

Als je op internet zoekt naar de hoogte lees je veel maatverschillen, van 80cm tot 100cm hoogte. Het is natuurlijk makkelijk de leuning over elkaar te plaatsen, maar zo moet het niet. Het monteren van de trapleuning  moet op gelijke hoogte en ook in de hoek doorlopen. U kunt van de muur af 10 tot 15 cm aanhouden.

Ook moet de trapleuning in de juiste bocht doorlopen. Het model kunt u zien aan de muurkant, daar waar de traptrede naar de muur toe gaat. De traptrede zit gemonteerd in de trapwang. Deze trapwang heeft een gebogen vorm. Je hebt diverse modellen, trapleuning enkele bocht, leuningen met een dubbele bocht en rechte trapleuningen.

Gemiddelde hoogte trapleuning 85 cm

Er zijn grote en kleine mensen. Als je ouder wordt ga je meer krom lopen en wordt je kleiner. Daarom kan je niet zeggen de hoogte is 85cm of 95cm. Dit alles is afhankelijk van de lengte van de personen die gebruik maken van de trapleuning. De beste hoogte voor het monteren van de trapleuning is de heup-hoogte. Als u voor de trap gaat staan en u geeft een klein streepje op de muur dan is dit de ideale hoogte waarop de trapleuning moet worden gemonteerd.

Als gemiddelde hoogte van de trapleuning kunt u aanhouden 85cm.

Een leuning met een slechte grip

De trapleuning moet een goede grip hebben. Er zijn mensen met grote handen en kleine handen, ook oude mensen verliezen de kracht in hun handen waardoor de grip goed moet zijn. Over het algemeen wordt gesteld dat een breedte of diameter niet breder mag zijn dan 45mm en dan het liefst rond. Voor oudere mensen is een diameter van 35mm het beste.

Een balk aan de muur zoals bijgaande foto is dus niet geschikt. Het is wel een voordelige oplossing maar zeker niet een veilige. Heel veel huishoudens hebben nog de befaamde touw-leuning in huis, deze was in de jaren 70 erg populair.
Echter met veiligheid heeft het niets te doen. Veel ongelukken onder kinderen vinden plaats met deze touw-leuning die geen stevige grip heeft en heel onstabiel is.

De touw-leuning geeft veel ongelukken

De trapleuning moet goed stevig aan de muur worden gemonteerd. De afstand tussen de leuningdragers is gemiddeld 70 à 80cm en 15cm vanaf de buitenkant van de trapleuning.

Is de kwaliteit van uw muur slecht, bijvoorbeeld een gipsplaat wand, monteert u dan eerst een smetplank op de muur in de juiste vorm van de leuning. Deze smetplank kunt u lijmen en schroeven, zo verdeelt u de krachten die op de leuning ontstaat. Zeker bij oude muren of holle wanden is dit een perfecte oplossing.

Een bijkomend voordeel is dat de leuning ook iets verder van de muur af komt te zitten waardoor de grip en het stoten met uw hand aan de muur minimaal wordt. U kunt hiervoor een strook mdf gebruiken met een dikte van circa 18mm. Dit materiaal blijft mooi vlak, is makkelijk te schilderen en goed te schroeven. De smetplank geeft ook een mooi contrast effect als je de kleur iets laat variëren met de muur.
Houdt u voor de breedte van de smetplank circa 12 tot 15cm aan, dit is ook afhankelijk van de type leuningdrager die u hiervoor gebruikt. Een leuningdrager met een stokschroef in het midden is hiervoor minder geschikt. Voor montage aan de smetplank is een drager met 3 schroeven meer geschikt.

Er zijn  diverse leveranciers waar u leuningdragers kunt kopen. Er zijn hierin grote prijsverschillen. De aluminium dragers zijn zeer goedkoop maar niet echt sterk en breken snel. Het beste kunt u kiezen voor een metalen trapleuning drager die voorzien is van een poedercoating.

Heeft u vragen over uw trap dan kunt u mij altijd e-mailen en uw vraag stellen. U krijgt binnen 24 uur van mij antwoord. Kan ik u vraag niet beantwoorden dan speel ik deze door in mijn netwerk.
+Simon van Eijk

Open de montage-handleiding in PDF.

11 comments

 1. Erg goed artikel, ben op dit moment nog op zoek naar een mooie trapleuning, maar als ik die heb kan ik hem met deze informatie erg goed monteren, bedankt!

 2. helemaal eens levensgevaarlijk die touwleuningen. mijn dochter is hierdoor al een paar keer gevallen. ik ga hem nu weghalen

 3. Erg duidelijk artikel, ik als leek had echt geen flauw idee hoe dat nou moest met de steunen en de hoogte.
  Bedankt hier heb ik echt wat aan!

 4. zeer goede uitleg vooral het idee overde smetplank
  sprak mij aan bedankt

 5. zeer goede uitleg vooral het idee vande smetplank sprakmij aan bedankt

 6. perfecte uitleg

 7. Informatieve pagina. Vraagje: Hoe meet je de juiste hoogte voor een rechte trapleuning op een halfslag/dubbel kwart trap? Lees op diverse sites dat je de hoogte vanaf de voorkant treden moet meten, maar dat kan niet bij dit type trap omdat de treden niet allemaal even breed zijn. Wil voorkomen dat ik in de hoeken ongelijk uitkomt.

 8. een halfslag of tweekwart trap heeft een leuning met een dubbele bocht nodig in de bochten van de trapboom. Een rechte leuning zal nooit goed aansluiten.

 9. Dank je wel voor deze uitgebreide informatie.
  Ik heb een vraag aangaande de hoogte. zoals aangegeven meet je vanaf de rand van de trede. Nu zijn mijn trede's van de trap elke maat anders de bovenste trede's en onderste hebben een grotere oppervlakte waardoor de hoogte van de leuning in het midden van de trap enigszins lager uitkomt dan het start en einde van de trap. Het gaat ongeveer om 5 a 6 cm in het midden dat de leuning dichter naar de trap toekomt.
  Wat is hierbij de beste oplossing?

 10. Beste, Ja dit is heel vaak zo. Een trap met 2 draaien onder en boven heeft een gebogen Svorm. Dit kun je zien aan de trapboom (de plank waar de treden ingeklemd zitten)
  met vriendelijke groet,
  Simon van Eijk

 11. Ik zou de maten doorgeven aan stair care met een invulformuliertje.
  http://www.lamiwood.nl/opmeten_trapleuning.html Zij berekenen geheel gratis welke leuning u nodig heeft.
  met vriendelijke groet,
  Simon van Eijk

Comments are closed.

Betaal in termijnen

Bij besteding tussen €250,- en €5000,-

Gratis verzending

Van bestellingen boven de €50,-

14 dagen bedenktijd

Niet goed? Geld terug!

Voor 12:30 uur besteld

Volgende werkdag in huis (indien op voorraad)