✔ Voor 12:30 besteld = morgen in huis

✔ Expert Online Begeleiding – Geen afspraak nodig

✔ 071-3320020 / Contact

Bouwpakket steektrap Rubberwood

De ultieme steektrap / zoldertrap gids

Rechte steektrap als bouwpakket leverbaar!

De steek vorm wil zeggen een rechte lijn naar boven. De trap is makkelijk te monteren en of aan te passen op de goede hoogte.

Er zijn steektrappen die uit staal zijn opgebouwd, maar de meest bekende vorm is wel de vurenhouten rechte steektrap. De trap is er in een open model (waarbij je door de trap heen kijkt) en er is een dicht model steektrap waarbij de trap is voorzien van houten triplex stootborden.
Een groot voordeel van een rechte steektrap is dat hij weinig ruimte in beslag neemt. De kleinere modellen passen al snel in een trapgat van 150x60cm.
Wil je de trap extra stijl neerzetten dan is er ook nog de molenaars steektrap, hiervan is de tredevorm zo gemaakt dat je toch je voet grotendeels op de trede kunt zetten. Hierdoor hoef je niet achterwaarts naar beneden te lopen.
De rechte steektrap kun je toepassen voor veel situaties. Bijvoorbeeld voor buiten als je van de begane grond naar
het dakterras wilt of binnenshuis naar de vide of zolder. De steektrap is voor dit soort situaties als bouwpakket trap leverbaar en is zeer makkelijk te monteren.
De aannemer gebruikt vaak een vuren steektrap als tijdelijke noodtrap tijdens de bouw van het huis. Als het huis klaar is en alle wanden zijn gestuukt dan wordt deze rechte steektrap weggehaald en wordt er een moderne goedlopende trap geplaatst die voldoet aan alle normen.
Tegenwoordig worden de kleinere modellen steektrappen veelvuldig toegepast in vakantiehuisjes. Ook leuk is om te zien dat in de kinderkamer hoogslapers worden geplaatst waarbij de steektrap veelvuldig wordt toegepast.
De allernieuwste trend is de kinder tuinhuisjes. Hier wordt ook de traditionele steektrap nog steeds toegepast, je ziet dus, er zijn veel situaties denkbaar waar de rechte steektrap toegepast kan worden.
Ben je heel handig? Dan timmer je natuurlijk zelf zo’n tuinhuis/blokhut. Ben je dit niet, dan zijn deze leverbaar
als bouwpakket.

Waar moet je nu op letten als je een rechte steektrap koopt als bouwpakket? Belangrijk is dat je eerst kijkt naar de toepassing. Waar moet de rechte steektrap worden geplaatst, wordt hij veel gebruikt, hoe zwaar wordt hij belast,  hoeveel ruimte heb ik om de rechte steektrap te plaatsen? Wie gaat de steektrap belopen? Moet de steektrap passen in het interieur etc. Als je op deze vragen antwoord hebt dan kan je een keuze gaan maken zoals:

  • De houtsoort.
  • De maximale lengte verticaal gemeten.
  • De breedte van de trap.
  • De diepte van de traptrede.
  • Is de traptrede ingenest of stomp gemonteerd.
  • Geschroefd of gespijkerd.
Een steektrapje voor de hoogslaper heeft hele andere eisen dan een steektrap naar bijvoorbeeld de
vide. Als je de steektrap gaat toepassen als trap naar een verdieping, dan is het belangrijk dat je weet hoever de trap uitgezet moet worden. Het tekeningetje zoals hiernaast verklaart veel.

Hierbij moet je letten dat bij het naar boven lopen je   niet je hoofd stoot tegen het trapgat. Iets waar vaak niet over wordt nagedacht. Je kunt dit eenvoudig met een vergelijkbaar tekeningetje uittekenen. Als je dit tekent op een schaal van 1:10 dan is eenvoudig te berekenen of dit goed is. Als stelregel wordt aangehouden dat als je op de 2e trede gaat staan, je hoofd binnen het trap gat moet zijn.

Kies je voor een vurenhouten of dennenhouten steektrap dan moet je bedenken dat deze nog wel moet worden afgeschilderd en dat je verhoudingsgewijs veel werk hebt aan dit gronden en afschilderen.
Van deze steektrap uitvoeringen heb je ingeneste zijkanten (de trede zit circa 1cm in deze zijkant) en je hebt ook de stompe zijkant, waarbij de trede tegen de zijkant zit aangeschroefd. Soms zit er bij deze steektrappen ook een ondersteunings-lat onder de trede.
Je begrijpt wel als je de trap veelvuldig gaat gebruiken dat een ingeneste steektrap kwalitatief sterker is en dat dit dan de voorkeur heeft.
Kom je met de hoogte niet goed uit dan is het verstandiger om dit onderaan de trap aan te passen. Hier is
struikel gevaar het minst risicovol. Het kan ook zijn dat je qua lengte iets te kort komt, dan kun je een kleine flonder/verhoging timmeren waar je de steektrap op plaatst.
Heb je toch te weinig ruimte en moet je de trap heel stijl neerzetten dan is er  een molenaars steektrap. De vorm van de traptreden zijn zo gekozen dat je toch je voet goed neer kan zetten en dat de trap qua diepte weinig ruimte in beslag neemt. Bijvoorbeeld de trap Dahlia, die is uitgevoerd met een speciale vorm traptrede en maar een trapgat diepte van 125cm en toch 280cm hoog.
Steektrap klassiek uitvoering

Wil je een luxere steektrap plaatsen dan zijn er diverse mogelijkheden. Je kunt de steektrap laten inmeten door de trappenmaker. Hij maakt de trap dan exact voor je op maat. Deze heeft dan een ideale looplijn en de optreden (de hoogte tussen alle treden onderling) zijn exact gelijk. Je kunt dan ook het hekwerk aan één

zijde van de trap door de trappenmaker laten ontwerpen. Hij komt de trap voor je plaatsen dus hier heb je geen omkijken naar.
Wil je geld besparen en de steektrap zelf plaatsen, sommige trappenmakers doen dit ook. Je koopt de steek trap bij hem, hij maakt hem voor je en je monteert hem dan zelf.
Je kunt ook kiezen voor een bouwpakket steektrap die je zelf helemaal in elkaar zet. De trap moet dan wel nog op de goede lengte worden gezaagd. Dit zijn over het algemeen de trappen met de meest gunstige prijs. Echter je hebt er wel wat werk aan. Maar ben je handig met houtbewerken dan is dit geen moeilijke klus.

Molenaarstrap bouwpakket

molenaars trap zonder aanpassingen trapgat
Met een molenaarstrap heeft u de voordeligste optie om een redelijk veilige trapsituatie te creëren. Sommige modellen zijn licht draaibaar waardoor het trapgat minimaal kan blijven. De speciale vorm van de trede zorgt ervoor dat u ook met het naar beneden lopen uw voet goed op de treden kan plaatsen. Voor veelvuldig gebruik is deze trap minder geschikt. De trap voldoet niet aan het bouwbesluit omdat de verhouding van de op en de aantrede niet goed is en dat de diepte van de trede onvoldoende is. Voor een snelle en eenvoudige aanpassing die niet te veel geld kost is dit een prima alternatief en verre weg de voordeligste oplossing. Download hier de montage-handleiding zodat u een idee krijgt wat u zoal nodig heeft om een molenaarstrap te monteren en waar u rekening mee dient te houden.
Meestal is het bestaande trapgat te gebruiken en voldoet een trapgat maat van 60x120cm. De molenaarstrap past hierin prima. Bij de opbouw van de molenaarstrap is deze minimale maat voldoende.

na het verwijderen vlizo trap
OPBOUW
Een molenaarstrap als bouwpakket moet je van bovenaf gaan opbouwen. U start door eerst de hoogte te meten en deze lengte te delen door 22cm voor de optrede plus de dikte van de traptrede, meestal 4 cm. Dan weet u hoeveel treden u nodig heeft. Deze maat gebruikt u bij het opbouwen van de trap. De trap kunt u gedeeltelijk laten draaien, zowel links om als rechts om, waardoor u de trap optimaal kunt plaatsen op de verdiepingsvloer. Over het algemeen heeft u niet meer dan 12 treden nodig. De trappen zijn er in diverse uitvoeringen en kwaliteiten. De Karina trap van Arkè,(Italiaanse fabrikant) is een veel verkochte trap in Nederland, die qua staalwerk prima is. Alle materialen zijn van staalplaat gemaakt, gelast en voorzien van een poedercoating. Arkè levert de trap met 3 jaar volledige garantie. De trap kost circa €1000,-. Als u het trapgat heeft aangepast aan de minimale maat van 60x120cm kunt u beginnen met het monteren van de trap.

Doe het zelf trap toepassen en creëer een extra kinderkamer.

Als u de zolder niet gebruikt of hoogst zelden, dan zit er meestal een uitschuifladder of vlizotrap naar

vlizotrap in vele situaties

deze zolder.
Veel mensen willen deze zolder ook nuttig maken, bijvoorbeeld als kinderkamer of werkkamer. De ruimte van de zolder is hier meestal niet geschikt voor, omdat er niet voldoende daglicht binnenkomt en omdat er vaak onvoldoende ruimte is om een trap te plaatsen.

Tegenwoordig zijn er wel goede oplossingen te vinden om een trap naar de zolder te plaatsen. Er zijn molenaarstrappen die wat steiler geplaatst kunnen worden, omdat de traptreden uitgewerkt zijn. Mocht u iets meer ruimte hebben, dan zijn er ook spiltrappen die zeer weinig ruimte in beslag nemen op de verdiepingsvloer. Al met al kan zo’n investering een waardevermeerdering opleveren voor uw woning, want u creëert tenslotte een extra kamer in uw huis.

Waar u rekening mee moet houden als u deze verbouwing overweegt

Er zal een groter trapgat moeten worden gemaakt.
Vaak heeft het trapgat een grootte van 60x100cm. Dit is erg klein. Hierin is het bijna niet mogelijk om een trap te plaatsen. Een trap die het meeste in aanmerking komt voor deze maat, is een rechte molenaarstrap die vrij steil geplaatst kan worden. Om uw hoofd niet te stoten aan het trapgat bij het naar boven lopen, heeft u wel minimaal een vloer uitslag van 150x60cm nodig. De breedte van 60cm is in veel gevallen wel voldoende. Er is een licht draaibare molenaarstrap die vaak wel is toe te passen. 
Als u het trapgat kunt laten aanpassen door een timmerman in 130cm in het vierkant, zou dat de meest ideale oplossing zijn. U kunt dan een doe het zelf spiltrap van 120cm plaatsen.

Als u een betonnen vloer heeft, moet het trapgat door een gespecialiseerd bedrijf gezaagd worden. Dit kunt u niet zelf. Vaak zit ook de cv installatie in de weg en zal deze verplaatst moeten worden. Dit zijn beiden behoorlijke kosten. Laat u zich hierover goed informeren.

Waar moet de ruimte aan voldoen

doe het zelf spiltrap met kort bordes 

De ruimte moet voldoende daglicht en ventilatie hebben.
Indien er geen daglicht binnenkomt, kunt u overwegen om een dakkapel te plaatsen.

De toe te passen trap moet goed kunnen worden geplaatst op de eerste verdieping. Alle slaapkamers moeten natuurlijk goed bereikbaar blijven.

Mocht de cv ketel in de weg zitten of er zitten waterleidingen in de vloer, dan moeten deze worden verplaatst.

-Waar kom ik boven met de trap? Zit de schuine kap niet in de weg? Ga ik zo mijn hoofd niet stoten? De draai die de trap moet gaan maken, moet zo gekozen worden dat u niet met uw gezicht op de muur uitkomt, maar het liefst midden in de ruimte.

Welke trap heb je nodig bij een zolder verbouwing?

Het gaat economisch weer goed en je wil de lang gekoesterde wens van het opknappen van de zolder eindelijk gaan uitvoeren, maar waar moet je dan beginnen? en bijvoorbeeld waar moet de trap komen?

Nu het economisch weer beter gaat en we weer vertrouwen krijgen in de toekomst denken we ook weer aan het opknappen of het verbeteren van ons huis. De banken doen weer een “beetje” mee en een 2e hypotheek voor het opknappen of het verbeteren van je huis is hierdoor weer mogelijk.

Als u de zolder wilt gebruiken dan is het opknappen van de zolder in een studie kamer/kantoortje of kinderkamer een zeer goed plan. De waarde van het huis wordt hierdoor groter doordat u er een extra kamer bij krijgt.

Waar moet u op rekenen als u dit wilt gaan doen en hoe pak je dit aan. Als het een kleine verbouwing is dan kunt u dit meestal wel zelf uitvoeren, maar vaak zijn dit soort verbouwingen wel ingrijpender en heeft u een aannemer nodig om dit uit te voeren.

Er moet heel vaak dag licht worden ingebracht met een dakkapel, het trappen gat is te klein voor een betere trap, de elektra en gas moet worden verplaats, beneden moet wellicht een slaapkamer muurtje worden verplaats, dus al met al een behoorlijke ingreep.
Maak een plan en een indeling hoe u de zolder zou willen inrichten, zoals waar moet een dakkapel komen voor voldoende licht inval, ook is van belang waar plaats ik de cv installatie of de mechanische ventilatie. Ook de trap is vaak een moeilijk punt. Hoe groot kan de trap worden, heb ik op een verdieping lager wel voldoende ruimte om een trap neer te zetten.

U kunt beginnen door eerst een plattegrond te tekenen of te schetsen van de oude en de nieuwe situatie dan is dit het startpunt wat u kunt gaan bespreken met een aannemer.
Een platte grond is eenvoudig te maken met de gratis software floorplanner.

U maakt hier eenvoudig je platte grond, met maten op schaal en met de inrichting erin en zelfs een 3D optie om te laten zien hoe het eruit ziet vanaf een zijkant.

Meestal is er een uitschuif trapje geplaatst (vlizo trap) die je uit kan klappen en waarmee je de zolder

Vrije doorloop hoogte van 200cm

kan bereiken, als je hier een vaste trap wilt plaatsen dan zijn meestal de ingangen op de vloer naar slaapkamers moeilijker bereikbaar. Dus ook hier moet u goed naar kijken of dit wel kan worden uitgevoerd en opnemen in uw plan.
Er zijn veel verschillende soorten trappen te koop, ook hierbij geld dat dit afhankelijk is van de ruime die u heeft om een trap te plaatsen kijk hiervoor op pinterest of onze website met voorbeeld trappen.

Als het trappen gat te klein is voor een degelijke houten trap dan moet deze groter worden gemaakt. Bij een betonnen vloer moet de goede maat worden gezaagd, of wellicht moet het trapgat op een heel andere plek komen en wordt het oude trapgat gesloten, hou ook rekening  met het schuine dak, waar kom ik boven en stoot ik mijn hoofd niet bij de schuine kap van het dak. Als dit allemaal duidelijk is dan is uw plan klaar en kan u op zoek gaan naar een goede aannemer.

Nu is het tegenwoordig in Nederland zo dat iedereen zich kan inschrijven bij de kamer van koophandel als aannemer zonder enige diploma hierin. Van belang is daarom dat u de kwaliteit van de aannemer controleert. Dit kunt u doen door referenties op te vragen of aan kennissen die ook een aannemer hebben gehad voor een verbouwing. Een aannemer die veel ervaringen heeft met dit soort klussen is absoluut een pre.

Ga nooit met een onbekende aannemer in zee. Kijk of hij aangesloten is bij een branche vereniging, wat garantie geeft als hij failliet zou gaan. Start ook op tijd met het zoeken van een goede aannemer. Want de goede aannemers hebben het behoorlijk druk.

Als u eenmaal een goede aannemer heeft gevonden dan kunt u de plannen voorleggen hoe u het graag uitgevoerd zou willen zien. Hij zal bouwkundig kijken of dit kan en zal u goed adviseren. Hij zal met een architect een tekening maken met een uitvoeringsplan (bestek) hierin staat exact omschreven de materialen die hij gaat toepassen. Ook zal hij vergunning vragen bij de gemeente indien nodig voor
het plaatsen van bijvoorbeeld de dakkapel.

Aan de hand van uw wensen zal hij tot een prijs offerte komen. Een goede aannemer maakt een aanneemsom. Dan weet u exact waar u aan toe bent qua kosten. Dus geen uurtje factuurtje. Het bouwbestek is een controle voor u of wordt uitgevoerd volgens dit bestek.

Bij flinke verbouwingen vraagt de aannemer ook deel betalingen met opleveringen. Bijvoorbeeld 30% bij aanvang 30% bij plaatsing en 40% bij oplevering.

U ziet wel al met al komt er veel kijken bij het verbouwen van een zolder verdieping.

Vaste houten zoldertrappen op maat gemaakt

Wil je een vaste trap naar de zolder laten maken? 

Tegenwoordig kunt u steeds vaker kiezen voor een casco huis als je een huis gaat kopen. U kunt dan zelf uw eigen keuze’s maken bij het inrichten van uw huis. Zo kunt u een keuze maken waar de trap moet komen maar ook van

Houten trap gemaakt van de rubberboom met rvs balustrade regels

wat voor soort houten trap moet worden gemaakt.

Echt een heel stuk beter dan zoals dat bij de traditionele woningbouw nog steeds gaat, waar meestal een eenvoudige vurenhouten trap wordt geplaatst in het huis en die dan na de laatste oplevering weer wordt verwijderd voor een luxere of een andere vorm trap.

Echt zonde vinden wij en ook een behoorlijke kapitaal vernietiging. Met de groeiende komst van de casco woning is dit probleem niet meer aan de orde en kunt u zelf bepalen wat voor een houten trap of model keuken u in uw huis geplaatst wilt hebben.
Er zijn tegenwoordig veel verschillende materialen die in de trap worden toegepast zoals bamboe hout, of een trap van de rubberboom zodat u een volledige ecologische houten trap kan laten maken door de trappenmaker.  Maar ook glas in combinatie met rvs staal wordt tegenwoordig steeds vaker toegepast met een prachtig resultaat.

Gaat u ook casco bouwen kies dan voor een ervaren trappenmaker. Zij komen namelijk altijd bij u inmeten en bespreken wat de mogelijkheden zijn. U bent dan verzekerd van een goed te belopen trap die een ware blikvanger voor het interieur wordt.
Wij werken samen met TrapDirect, zij maken prachtige houten trappen exact zoals u dat wenst. Wilt u ideeën op doen van alle modellen trappen kijk dan op pinterest naar houten trap modellen.

Het vervangen van de Vlizo trap

Heeft u in uw huis een bestaande vlizotrap (u weet wel zo’n trap die je in kan klappen en naar boven kunt duwen) en wilt u de zolder meer gaan gebruiken, bijvoorbeeld als een extra kinderkamer, dan zijn er verschillende oplossingen om de onveilige vlizotrap te vervangen. De vlizotrap is niet geschikt om vaak te gebruiken en wordt daarom voornamelijk gebruikt om incidenteel naar de zolder te gaan om archief op te bergen of de kerst versiering naar beneden te halen. Als u de zolder meer wilt gaan gebruiken voor een hobbykamer, studeerkamer of een extra kinderkamer dan is de vlizotrap hiervoor niet geschikt.

Er zijn een aantal mogelijkheden om de vlizotrap te vervangen voor een veiligere en betere situatie. 
Vaste woningbouw trap 
Spiltrap als bouwpakket 
Molenaarstrap als bouwpakket
 
De vaste woningbouwtrap is u allemaal wel bekend, dit is een type trap die meestal wordt uitgevoerd in wit vurenhout en dekkend geschilderd kan worden of worden bekleed met vloerbedekking. Voordeel van deze trap is dat hij zeer goed beloopbaar is en een goede veiligheid bied voor het naar boven en naar beneden lopen. De optreden en aantreden zijn zo op elkaar afgesteld dat de trap plezierig loopt. Verreweg is dit de beste oplossing, zowel voor de veiligheid, maar zeker ook voor de waarde van uw eigen woning. Echter is dit ook gelijk de duurste oplossing. Dit wordt veroorzaakt door de grote bouwkundige aanpassingen die moeten worden doorgevoerd, zoals het verplaatsen van muurtjes op de eerste verdieping, het flink groter maken van het trapgat, of zelfs het verplaatsen van het trapgat. Er komt dus naast het maken van een nieuwe trap ook nog een aanzienlijk deel van de investering voor het bouwkundig timmer en verbouw werk. 
 
Spiltrap als bouwpakket is een prima oplossing voor een beperkt budget. Er zijn diverse standaard modellen te koop die als een bouwpakket worden geleverd en die met behulp van een DVD en montage-handleiding als je een beetje handig bent goed door de doe-het-zelver te monteren zijn. Meestal dient het trapgat groter en vierkant te worden gemaakt. De minimale maat hiervoor is 125cm in het vierkant. In sommige gevallen moet er ook een muurtje worden verplaatst. De traptreden draaien om een spil waardoor het belopen wat minder makkelijk gaat dan bij een op maat gemaakte trap. De optrede wordt bepaald door het plaatsen van vul ringen bij ieder trede, dit om goed uit te komen boven bij de vloeraansluiting. 
Wilt u weten of de trap goed past in uw situatie deze handige trap configurator rekent dat zo voor u uit.

Ruimtebesparende draaitrapals bouwpakket is een oplossing die de laatste jaren steeds meer wordt toegepast. De modellen worden steeds beter qua kwaliteit en zijn betaalbaar. Voor circa €1000,- heb je al een molenaarstrap waarbij je meestal het trapgat maar beperkt hoeft aan te passen. De molenaarstrap heeft een speciaal gevormde trede waardoor u uw voet goed kunt plaatsen zowel naar boven en naar beneden. Het is wel even wennen met het maken van de eerste stap. Maar verder is het de meest voordelige oplossing, waarbij de bouwkundige aanpassingen minimaal zijn. 

Monteren molenaarstrap

Stap 1) Zorg dat u in aanvang goed begint. Dus de hoogte goed afstellen en zorgen dat de eerste beugel waterpas zit. Gebruik voor de bevestiging de bijgeleverde houtdraad bouten.
Stap 2) Monteer vervolgens van boven naar beneden de beugels op de goede hoogte zoals berekend.
Stap 3) Draai vervolgens de imbusbouten zo vast dat de beugels nog licht te verdraaien zijn. Als u alle beugels heeft geplaatst en aan de vloer de laatste beugel heeft gemonteerd. Draait u daarna alle imbusbouten goed vast.
Stap 4) Vervolgens bouwt u de trap verder op.
Stap 5) Vervolgens meet u de vloerplaat uit. Ondersteunt u halverwege.
Stap 6) Met pluggen monteert u de vloerplaat vast aan de betonnen vloer. Heeft u een houten vloer zorg dan dat de vloerplaat uit komt op een vloerbalk. Dit om het doorveren van de trap te voorkomen.
Stap 7) Monteer vervolgens van boven naar beneden de treden om en om.
Stap8) Als alle treden zijn gemonteerd kunt u de spijlen gaan monteren.
Stap9) Ook de spijlen monteert u van boven naar beneden.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

De waardering van www.lamiwood.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 1311 reviews.