Voor 12:30 aangemeld = volgende werkdag ingemeten

Het vervangen van de Vlizo trap

Vlizotrappen, ook wel vlieringtrappen genoemd, zijn inklapbare of uitschuifbare trappen om de zolder te bereiken. Deze ruimtebesparende trappen zijn vooral handig als u niet vaak op zolder hoeft te zijn en slechts incidenteel gebruik van de ruimte maakt. U duwt na gebruik simpelweg de zoldertrap naar boven en creëert zo beneden extra (loop)ruimte. 

Mocht u de zolder echter vaker willen gebruiken, dan volstaat zo’n vlizotrap eigenlijk niet meer. Voor een veiliger, betere oplossing kunt u deze dan ook het best (laten) vervangen. Als u de zolder meer bij het huis wilt betrekken, bijvoorbeeld als hobby-, studeer- of kinderkamer, kunt u daarbij het beste kiezen voor één van de onderstaande opties.

Vaste woningbouw trap

De keuze voor een vaste woningbouw trap is in veel opzichten de beste oplossing. Dit type trap is goed begaanbaar, biedt veel veiligheid en zal de waarde van uw huis doen toenemen. Meestal wordt deze trap in wit vurenhout geleverd. U kunt deze dan dekkend schilderen of bekleden met vloerbedekking. 

Een dergelijke zoldertrap is echter ook de meest kostbare optie, vanwege de noodzakelijke bouwkundige aanpassingen aan uw woning. U moet dan denken aan het verplaatsen van muurtjes en het (flink) vergroten van het trapgat. Misschien dient u het trapgat zelfs wel te verplaatsen. Naast de kosten voor een nieuwe trap zult u dus ook extra kosten maken voor bouwkundig timmerwerk.

Spiltrap als bouwpakket

Traprenovatie overzettreden met witte stootborden

Een spiltrap wordt ook wel wenteltrap genoemd, en is een uitstekende oplossing binnen een beperkt budget. Dit type trap kan veelal als standaardmodel gekocht worden. De montage video vind u in de productbeschrijving van de trappen. Voor een handige doe-het-zelver zijn deze wenteltrappen vervolgens prima zelf te monteren. Meestal dient u het trapgat daarbij wel wat groter en bovendien vierkant te maken. De minimale maat daarbij is 1,25 meter bij 1,25 meter. Soms moet er ook een extra muurtje worden geplaatst. Om bij het plaatsen goed uit te komen bij de vloeraansluiting, dient u tenslotte vulringen bij iedere trede te plaatsen. Zo bepaalt u de hoogte van de optrede.

Een nadeel is wel, dat het belopen van een spiltrap minder makkelijk gaat dan van een rechte trap. Desondanks groeit dit type bouwpakket in populariteit. De modellen worden kwalitatief steeds beter, en dat tegen een relatief lage prijs. 

Molenaarstrap als bouwpakket

Houten Wenteltrap TULIP – Bouwpakket Halve Draai Spiltrap – Multi-inzetbaar – Ruimtebesparende Trap – Massief Beuken Treden - Donker Wit

Tenslotte kunt u kiezen voor een molenaarstrap, ook wel steektrap genoemd. Dit is een steile trap met een speciaal gevormde trede zodat u uw voet toch goed en veilig kunt plaatsen. Met name in het begin is het beklimmen en afdalen van dit type trap wel even wennen. De molenaarstrap is echter een zeer voordelige vervanging van een vlizotrap, en dat zonder al te veel bouwkundige aanpassingen te hoeven maken. Naast de rechte molenaarstrap kunt u er ook voor kiezen om een molenaarstrap met kwartslag draai te plaatsen.

Uiteraard zijn er meer mogelijkheden tot het vervangen van uw vlizotrap, tot een zwevende trap aan toe. Bovenstaande zijn echter de meest gangbare oplossingen. Daarnaast heeft Lamiwood nog een groot aanbod aan overige bouwpakket trappen.

Bouwpakket steektrap Molenaar model Osaka 280x60cm Beuken

Meest recente geverifieerde reviews