Hoe monteer je een balustrade voor de trap

Het monteren van een balustrade hekwerk voor de trap
Dit is een klus waarbij je met een aantal zaken rekening dient te houden. Ik zal hieronder twee voorbeelden geven hoe je dit het beste kunt aanpakken.

 • Balustrade ter afscherming van het trappen gat.
 • Balustrade ter afscherming van de zijkant van de trap.

Het gebeurt heel regelmatig dat bij een verhuizing de balustrade in de weg zit bij het naar boven of naar beneden brengen van grote spullen waardoor deze wordt verwijderd.
Bij de meeste trappen zit de balustrade geschroefd en gelijmd waardoor het demonteren meestal niet goed kan plaatsvinden. Vaak wordt dan de balustrade zeg maar gesloopt en is niet meer goed terug te plaatsen. Er moet dan een nieuwe balustrade worden geplaatst. Hoe ga je dit dan aanpakken en wat heb je hiervoor nodig?

Zelf monteren of laten monteren door een timmerman/klusjesman
Ben je zelf niet zo handig dan kan je hiervoor een klusjesman/timmerman inhuren. Je kunt kiezen voor een klusjesman bij jou in de regio of bij een landelijke organisatie zoals bijvoorbeeld klusspecialist de vakman. Deze organisatie heeft een landelijk netwerk met hoofdkantoor in Amersfoort. Zij hebben door heel het land klussers aan het werk die onder garantie de meest uiteenlopende klussen uitvoeren. Hier bent u verzekerd van vaklieden die het werk perfect uitvoeren.
Ook kan je de klus plaatsen op werkspot of biedplaats, hier komt vraag en aanbod voor de klus bij elkaar en kies je zelf de klusser uit aan de hand van ervaring en goede referenties.

Samenstellen en uitkiezen van de balustrade
Er zijn verschillende kant en klare samengestelde modellen leverbaar, maar je kunt ook zelf je balustrade samenstellen. Veel modellen zijn leverbaar, maar ook als je de trap weer in zijn originele jaren 30 stijl terug wilt brengen dan is dat goed te doen. Of het nu gaat om hout of metaal, heel veel is te koop middels het internet. Ook kan je een advies offerte vragen bij Stair Care zij zijn specialist op dit gebied. Ze vragen dan wel wat informatie zoals enkele foto’s van de bestaande situatie en maatvoeringen.
Groot voordeel is dan dat je zelf de stijl kunt bepalen, je koopt vervolgens de onderdelen en laat de timmerman/klusjesman de klus uitvoeren.
Zo krijg je echt de stijl die past in je interieur. Laat je vooraf goed informeren over wat mogelijk is. Om je hierin een helpende hand te bieden geef ik hieronder voor twee situaties de benodigde artikelen en als je het zelf wilt gaan monteren enkele tips.

Balustrade maken ter afscherming van je trap gat.
De balustrade wordt samengesteld uit de volgende onderdelen.

 • onderregel
 • bovenregel
 • spijltjes
 • hoofdbaluster
 • metalen voetplaat 
 • halve muur baluster
 • gewenste maatvoering

Onderregel wordt gemonteerd op de grond met behulp van lange schroeven en eventueel pluggen voor een betonnen vloer. De gaten voor de ronde spijltjes worden met een hout speedboor in de onder regel geboord.

Bovenregel of het trapleuning deel wordt samen met de onder regel gebruikt om de trap spijltjes of hulpbalusters hier tussen te monteren. Zaag ze allebei op de exacte lengte en klem ze met een lijm tangetje aan elkaar. Teken vervolgens de afstand tussen de spijltjes uit en zet deze maatvoering met een potlood lijntje uit op de lengte. Haal vervolgens met de winkel/schrijf haak de lijntjes om, zodat rondom dit lijntje zit.

Spijltjes zijn er in verschillende modellen. Ze zijn aan beide kanten rond en worden middels een geboord gat in de onderregel en bovenregel gelijmd en gemonteerd. Spreken we van een hulpbaluster dan zijn deze over het algemeen vierkant of rechthoekig. Deze moeten dan worden geschroefd of door middel van een pen of een deuveltje worden gemonteerd.

Hoofdbalusters zijn er ook in vele vormen, maatvoeringen en houtsoorten. In Nederland wordt over het algemeen voor een trap hekje voor om het trappen gat een hoofdbaluster gebruikt van 110cm lang en 7 cm in het vierkant.

Metalen voetplaten worden gebruikt om de hoofdbaluster op de vloer te monteren. Aan de onderkant van de hoofdbaluster wordt een gat geboord. De metalen voetplaat wordt op de vloer gemonteerd met 4 grote schroeven. In het gat wordt een iets uit schuimende pu lijm aangebracht. De hoofdbaluster wordt op de voetplaat geschoven en wordt dan op die manier gelijmd.

Halve muurbalusters wordt gebruikt voor montage van het hekwerk aan de muur. Je kunt ook voor een

eenvoudige oplossing kiezen en een strookje mdf 18mm hiervoor toe te passen. Deze strook schroef je aan de buitenkant vast aan de onder en bovenregel waarop je vervolgens deze mdf strook met behulp van een muurplug en schroeven vast schroeft aan de muur. Zie bijgaande schets het boven aanzicht en het zij aanzicht van de aansluiting aan de muur.

Gewenste maatvoering trap balustrade hek voor het veilig maken van het trapgat.
– De hoogte moet minimaal 100cm zijn.
– De afstand tussen de spijltjes niet meer dan 10cm.
– De spijltjes moeten minimaal een diameter hebben van 25mm.

Balustrade maken al afscherming van de zijkant van de trap. 
Het balustrade hek wordt samen gesteld uit meerdere losse onderdelen.
 • leuning profiel
 • onderregel
 • spijltjes of hulpbalusters
 • hoofdbaluster
 • gewenste maatvoering
Leuning profielen zijn er in veel verschillende vormen. Voor de balustrade die aan de zijkant van de trap zit

is een leuning profiel met een opvul lat als je hulpbalusters wilt gebruiken de beste optie. De vul lat wordt namelijk aan de kopse kanten van de hulpbaluster vast geschroefd en vervolgens dek het leuning profiel de vul lat weer af.

Onderregels worden op dezelfde manier gebruikt als bij het trapgat, de hulpbaluster wordt vanaf de onderkant geschroefd en vervolgens wordt de onderregel op de trap zijkant vast geschroefd.

Hulpbalusters worden aan de uiteinden op de goede lengte en onder de goede hoek gezaagd. Aan de

onderkant aan de onderregel geschroefd en aan de vullat van het leuning profiel geschroefd.
Spijltjes worden geboord in de trap zijkant en een leuning profiel, en dan het liefst zonder vullat.
Het boren onder een hoek is nog niet zo gemakkelijk maar als je van de zijkanten, de hoekjes van de speedboor afslijpt, zal de boor bij het boren niet verlopen omdat de boorpunt hierdoor dieper in het het hout gaat waardoor hij meer grip heeft.

Voor het boren zijn in de trap zijkant zijn er verschillende manieren te bedenken, van belang is dat de gaten niet verlopen en op de goede plaats komen te zitten en nog belangrijker recht onder elkaar.
Gebruik ook hierbij een winkel/schrijfhaak en zet de verdeling van de afstand tussen de spijltjes goed uit op

de trap zijkant. Klem vervolgens met een lijmtang het leuning profiel aan de zijkant van de trapboom en haal vervolgens deze maatlijntjes over op het leuningprofiel.
Voor het boren onder een hoek kan je een malletje maken als een soort stemvork die over de trap zijkant heen schuift. Vervolgens laat je hier de boormachine langs geleiden zodat je zeker weet dat je het gat niet schuin boord.

Ook kan je een complete mal maken zoals deze timmerman heeft gedaan. Hij heeft eerst het leuning profiel tijdelijk tussen de hoofd balusters gemonteerd en vervolgens een boorstatief gemaakt die hij iedere keer 10 cm opschuift en zo zowel het ondergat als het boven gat in 1 keer boort. Als alle gaten geboord zijn haalt hij het leuning profiel weer los en plaatst de spijltjes.

Heb je vragen over dit onderwerp dan kun je mij of mijn technische collega’s natuurlijk ook even e-mailen en je vraag stellen. Je krijgt altijd binnen 24 uur antwoord van ons. Maar direct telefonisch contact opnemen mag natuurlijk altijd: 0900-7824722.
Veel succes met je keuze!

One comment

 1. Beste Simon,
  Dank voor deze informatieve blog.
  Ik heb een hoofdbaluster staan die in de weg staat bij verhuizingen of grotere aankopen.
  Is er een oplossing denkbaar waarbij je de hoofdbaluster zo kan monteren dat hij ook zonder al teveel problemen tijdelijk weg te halen is en daarna weer terug te plaatsen? Met pu lijm en een voetplaat lijkt me de verbinding ook aardig permanent. Voorwaarde is uiteraard dat het veilig moet zijn. In mijn situatie zit er geen hek of balustrade aan vast.

  Met vriendelijke groet,
  Sebe

Comments are closed.

Betaal in termijnen

Bij besteding tussen €250,- en €5000,-

Gratis verzending

Op bestellingen boven de €50,-

14 dagen bedenktijd

Niet goed? Geld terug!

Voor 12:30 uur besteld

Volgende werkdag in huis (indien op voorraad)