Schilderen van de trap hoe pak je dat aan?

Het verven van je trap is best een aardig klusje wat je het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Maar ben je uitgekeken op de oude versleten vloerbedekking op je trap? En wil je eindelijk een onderhoudsvrije trap waar je niet meer naar om hoeft te kijken? Dan doe ik hierbij een uitleg hoe je dit kunt realiseren.
Hierbij een lijstje met gereedschap dat je nodig hebt:
– Hamer.
– Beiteltje.
– Scherp stanleymes.
– Tangetje.
– Verf föhn of brander.
– Verf schraper 5cm breed.
– Elektrische schuurmachine.
– Schuurpapier korrel 120 en korrel 180.

– Plamuur op acryl basis.

 

Als je vloerbedekking op de trap hebt liggen, dan zal je eerst deze moeten verwijderen. Trek hiervoor werkhandschoenen aan en doe een stofkapje voor. De zeer oude vloerbedekkingen hebben een ondergrond die slecht is voor je gezondheid bij het lostrekken kunnen deze deeltjes vrijkomen dus draag hierbij een stofmasker.
Afbranden met de föhn

Na het verwijderen van de oude
vloerbedekking, blijven er veel lijmresten achter op de traptreden en soms ook aan de zijkanten. Deze lijm is meestal samengesteld van weekmakers. Probeer een stukje uit door dit met een beetje heet water en een borstel in te smeren. Laat dit even intrekken en kijk of het met een verfschraper makkelijk los komt. Lukt dit niet dan zit er niets anders op dan met de föhn, afbijtmiddel of brander de trap te ontdoen van de lijmresten. 

TIP: Draag een stofmasker en probeer zo veel mogelijk te ventileren door een raam of deur open te zetten.
Maak de hele trap goed schoon en begin van boven naar beneden, maak eerst de zijkanten kaal en daarna de treden en de stootborden, of als het een open trap is ook de onderkanten van de traptreden. Van belang is om vast te stellen welke houtsoort de trap heeft. In Nederland is traditioneel de woningbouwtrap uitgevoerd in vurenhout, dit is makkelijk te herkennen door de noesten en kwasten die in het hout zit. Ook worden de trappen in hardhout iroko en merbau gemaakt. Dit is een veel hardere en donker roodbruine houtsoort.
Als je alle traptreden hebt schoon geschraapt ga je over op het schuren van de trap. Gebruik hiervoor een klein schuurmachientje en schuur niet te grof korrelig. Een korrel 80 is prima voor dit schuurwerk. Schuur de trap helemaal na en ook weer van boven naar beneden. Stofzuig de trap goed schoon. Let ook goed op de hoeken waar de traptrede in de trapboom gaat, zorg als deze kieren dat u deze goed schoon zuigt.
Kaal schuren van de trap

Controleer vervolgens of er veel kraak geluid in uw trap zit, als dit zo is dan moet je dit euvel eerst zien krakende trap oplossen. De schroeven kunt u hier vinden. Hier kunt u meer over lezen in het traprenovatie artikel. Als alle kraak uit de trap is gehaald dan moeten alle schroefgaten, kieren en beschadigingen afgekit en geplamuurd worden. Bedenk dat bij het drogen van de plamuur deze weer iets krimpt. Grote plekken moet je dan in 2 of 3 keer plamuren.

Schuur het overtollige plamuur weg met korrel 120. Maak vervolgens met water en azijn de trap nat met een borsteltje. Hierdoor zal de vezel van het vurenhout iets omhoogkomen. Waardoor bij het gronden van de trap de vezel nagenoeg niet meer omhoog komt. Het voordeel hiervan is dat je bij het tussen-schuren de trap niet kaal schuurt. Schuur na het drogen de trap netjes na en glad met korrel 180.Verwijder zorgvuldig stofresten van de trap en maak de trap 100% stofvrij met een kleefdoekje. Doe dit ook weer van boven naar beneden.
Is je trap al geschilderd en wil je hem alleen voorzien van een nieuw laagje verf dan schuur je de trap met de hand licht op met een korrel 240 en neemt vervolgens de trap af met een beetje lauw water en een dopje ammonia op 1 liter water (let op dat je ook hierbij goed ventileert). Als de trap droog is kun je hem met het kleefdoekje 100% stofvrij maken, klaar om te verven.
Wat heb je nodig om je trap netjes te schilderen:
– Borsteltje.
Kleefdoekjes.
– Acryl rollers.
– Acryl kwasten.

Keuze van de verf is een ander verhaal. Als je geen anti slip rubber strippen in de traptreden hebt zitten, dan loop je de trap op de randen heel snel kaal. Het is dan beter om te kiezen voor een  voor een 2 componenten PU lak  van het merk Trae Lyx.
Tips bij het schilderen
Schilder eerst de ene helft van de trap en als die droog is de andere helft. Als je gaat afschilderen Schilder dan de treden om en om. Plak een gekleurd papiertje op de treden die beloopbaar zijn. Schilder van boven naar beneden en altijd eerst de zijkanten en als laatste de treden oppervlakten.
laag 1 gronden
laag 2 gronden op kleur
laag 3 aflakken
Heb je wel een antislip strip in je trap zitten dan kan je deze er natuurlijk uit halen, de trap schilderen en het stripje weer terug plaatsen of vernieuwen.
Heb je geen antislip stripje in de traptreden en wil je toch een voordeligere en onderhoudsvrije trap, dan is er een makkelijkere afwerking die uit een 1 componenten lak bestaat van het merk Glitsa.
laag 1 gronden
laag 2 afschilderen
laag 3 aflakken (in 2 lagen is beter)
Wil je dan vervolgens geen omkijken meer hebben naar de trap en een onderhoudsvrije trap die ook nog eens veilig te belopen is voor jong en oud? Dan zijn er de halve trap maantjes in vele kwaliteiten en kleuren die je vrij eenvoudig op de geschilderde trap kunt aanbrengen.
Sinds kort is dit er ook in een antislip kunststof uitvoering.
Dit milieu vriendelijke product…
– geeft een zeer goede antislip.
– is leverbaar in vele trendy kleuren.
– krult niet om.
– is makkelijk schoon te maken.
– is ideaal voor huisdieren.
– geeft een dempende werking.
Op deze manier kan je van de houten trap een echte eye catcher maken.

Hoe geef je hout een verf of laklaag?

Als je blank en onbehandeld hout een mooie beschermende natuurlijke uitstraling wilt geven, dan is er tegenwoordig een olie die een prachtig resultaat geeft waarbij kleur en bescherming in 1 laag is aan te brengen.
De afwerking van onbehandeld hout kan je echter op verschillende manieren doen. Hieronder geef ik aan wat de meest toegepaste methodes zijn en behandel ik deze kort met verwijzingen naar specialistische websites.

    • Water of oliebeits en beschermen met was of lak.

 

    • Dekkend schilderwerk.

 

    • Aflakken in kleur lak.

 

  • Olie behandeling speciaal.

Water of oliebeits en beschermen met een was of lak laag
Je kunt hout afwerken met een kleurbeits op water of olie basis, er zijn heel veel verschillende kleuren leverbaar, iedere houtsoort zal een andere eindkleur hebben. Zorg daarom dat je eerst een proefstukje maakt op een niet zichtbaar deel. Door de beits te verdunnen wordt de kleur lichter, door de beits van meerdere lagen te voorzien wordt de kleur steeds donkerder. Let er op dat door het finishen met een was of een laklaag de kleur nog wat donkerder wordt.
Deze beits breng je aan met een grote platte kwast en vervolgens rol je deze met een roller uit voor de wat grotere oppervlakten. Belangrijk is dat je snel werkt en zo nat mogelijk, omdat je anders kwast aanzettingen gaat zien op het hout (donkere plekken).
Met een droge kwast strijk je in de lengte richting van de houtnerf de kleur beits uit. Bij de olie beitsen gebruik je een droge, niet pluizige doek. Hiermee maak je het oppervlakte qua kleur egaal. Laat vervolgens alles goed drogen.
TIP Als je eerst het hout nat maakt met water en dan weer laat drogen, dan gaan de houtvezels wat op staan bij droging. Deze schuur je vervolgens weer glad, wat als voordeel geeft dat je na het beitsen bijna geen schuurwerk meer hebt waardoor kaal en door de beitslaag heen schuren minimaal is.
Bekijk onderstaand filmpje om een indruk te krijgen hoe je dit moet doen.

Vervolgens moet je het hout en de kleurlaag nog beschermen tegen vocht en of mechanische invloeden. Dit kan je doen door het hout te behandelen met een harde waslaag voor binnen toepassing of voorzien van een blanke laklaag als je het materiaal buiten gaat toepassen. Voor buiten is een 2 componenten blanke lak beter geschikt. Let wel op dat je na het beitsen het hout nog licht na schuurt zodat de plank glad aanvoelt. Meestal zijn 2 lagen voldoende om een mooi eindresultaat te behalen.
Houtsoorten die voor deze afwerking in aanmerking komen zijn beukenhout, eikenhout en lichtkleurige houtsoorten.

Hout dekkend schilderen.
Wil je de houtnerf niet zien en een mooie strakke uitstraling aan je product geven dan is dekkend schilderen een prima methode.
Je hebt verschillende systemen verf. Voor binnen is dit een acryl verf die op water basis is samengesteld en hierdoor veel minder milieu belastend is en ook voor de verwerker gezonder door de beperkte oplosmiddelen die in de verf zit. Op de site van Sigma coatings worden handige tips gegeven over het schilderwerk en ook hoe je bijvoorbeeld de trap het beste kan schilderen.
De dekkende verven zijn in heel veel kleuren te leveren, en zelfs te mengen naar de kleur die u wilt.

Er zijn ook diverse effect verven waarmee je bijvoorbeeld marmer kan imiteren of hout een staalkleur kan geven. Ik vond deze site op het internet met leuke voorbeelden en handige tips.
Ook bij dekkend schilderen geld dat de voorbereiding qua schuren het beste resultaat zal geven. Ook de juiste kwast voor het aanbrengen van de verf is zeer belangrijk voor een mooi resultaat.
TIP Er zijn kleefdoekjes te koop waarmee je alle schuur stof goed kan opnemen voordat je gaat schilderen. Hiermee krijg je een veel mooier eindresultaat. Er is namelijk niets erger dan stof spikkels in je schilderwerk. 😉

Hout afwerken in een kleurlak
Er zijn beitsen waarin ook een lak zit verwerkt waardoor je 2 stappen in 1 keer kan doen. Er zijn hiermee zeer mooie resultaten te bereiken, over het algemeen is het zo dat hoe meer lagen van deze kleurlak je aanbrengt op het hout hoe donkerder het resultaat wordt en hoe minder je de houtnerf ziet. Cetabever brengt al jaren een zeer goede lakbeits op de markt die watergedragen is. Maar er zijn uiteraard meer merken met goede tot zeer goede resultaten.
TIP Ik vind de tips van Dirk erg handig, daarbij wil ik nog aangeven dat grote oppervlaktes met een roller het mooiste resultaat geven.

Hout finishen met olie Rubio Monocoat
Er is tegenwoordig ook een kleurolie die een diepe en natuurlijke kleur geeft en waarin kleur en een bescherming in 1 laag is verwerkt. De houtnerf en structuur blijft heel mooi zichtbaar bij deze olie.
De olie breng je aan met de kwast en wrijf je met een speciaal schuur sponsje in de houtnerf, vervolgens laat je de olie even intrekken en na circa 15 minuten haal je de overtollige kleurolie weg met een niet pluizende doek of een stukje keukenpapier. Na 24 uur is de laag volledig uitgedroogd en klaar.

Rubio Monocoat heeft ook een systeem dat uit een olie en een harder bestaat. Hierdoor is het nog minder gevoelig voor vocht en uitermate geschikt voor bijvoorbeeld meubels zoals tafels, kasten, vloeren en zoals in mijn business houten trappen. Heel veel trappenmaker werken al met deze kleurolie. Er zijn zeer veel kleuren leverbaar van donker mahonie kleur tot een prachtige witte krijt kleur. Maar ook in een transparante en zeer lichte pure leverbaar.

Een groot voordeel van deze olie is dat bij slijtage het kale hout eenvoudig weer kan worden behandeld met de olie. Je ziet hierbij nagenoeg geen kleur verschil iets wat bij de andere verfsystemen wel het geval is. Omdat dit zo’n prachtig systeem is hebben ze bij Stair Care speciale kleine flesjes laten samenstellen in samenwerking met Rubio Monocoat om kleine producten zoals bijvoorbeeld de trapleuning mee te behandelen.

Bekijk onderstaand filmpje om een indruk te krijgen hoe je dit moet doen.

 

 

Betaal in termijnen

Bij besteding tussen €250,- en €5000,-

Gratis verzending

Van bestellingen boven de €50,-

14 dagen bedenktijd

Niet goed? Geld terug!

Voor 12:30 uur besteld

Volgende werkdag in huis (indien op voorraad)