✔ Voor 12:30 besteld = morgen in huis

✔ Expert Online Begeleiding – Geen afspraak nodig

✔ 071-3320020 / Contact

Schilderen van de trap hoe pak je dat aan?

Als u bent uitgekeken op de oude vloerbedekking van uw trap, of nu eindelijk eens een onderhoudsvrije trap wil realiseren, dan kunt u hier lezen hoe dit aan te pakken. De trap verven is een pittige klus die veel mensen zo lang mogelijk uitstellen, maar met behulp van dit artikel, met diverse verf ideeën voor uw trap, kunt u voortvarend aan de slag gaan.

Noodzakelijk gereedschap

Laten we beginnen met een overzicht van het gereedschap dat u nodig heeft:

 • Hamer
 • Beiteltje
 • Stanleymes
 • Tangetje
 • Verfföhn of -brander
 • Verfschraper 5 cm breed
 • Elektrische schuurmachine
 • Schuurpapier: zowel korrel 120 als korrel 180
 • Plamuur op acryl basis

Vloerbedekking verwijderen

Als er vloerbedekking op de trap ligt, dient u deze uiteraard eerst te verwijderen. Trek hiervoor werkhandschoenen aan en doe een stofkapje voor. Dit is met name bij oude vloerbedekkingen noodzakelijk, want deze hebben nog een ondergrond waarbij ongezonde deeltjes bij het lostrekken vrijkomen.

Na het lostrekken van de vloerbedekking zullen er nog lijmresten op de traptreden en aan de zijkanten zitten. Deze lijm is meestal samengesteld uit weekmakers. U kunt proberen deze met een borstel met heet water in te smeren. Laat dit even intrekken en probeer nu of de lijm met een verfschraper makkelijk loskomt. Indien dit niet lukt, moet u met een föhn, afbijtmiddel of brander de lijmresten van de trap verwijderen.

Ter herinnering: draag tijdens deze klus een stofmasker, en probeer zoveel mogelijk te ventileren door een raam of deur open te zetten.

De te verven trap schoonmaken

Maak de trap na de verwijdering van de eventuele vloerbedekking goed schoon, en werk hierbij van boven naar beneden. Begin met de zijkanten en ga dan door met de treden en de stootborden. Als het een open trap betreft, dient u ook de onderkant van de traptreden mee te nemen.

Nadat u alle treden schoon hebt gemaakt, gaat u over op het schuren van de trap. Gebruik hiervoor een klein schuurmachientje, en schuur niet te grof. Een korrel 80 is bijvoorbeeld prima geschikt voor dit werk. Werk ook bij het schuren weer van boven naar beneden. Als u klaar bent, stofzuig de trap dan goed. Let hierbij met name ook op de kieren in de hoeken waar de traptrede in de trapboom gaat; deze moeten goed schoon gezogen worden.

De kraak in uw trap oplossen

Dit is een goed moment om te kijken of uw trap ook kraakt. Indien dit het geval is, moet u voor het verven eerst dit euvel oplossen. Wij kunnen u hierbij (en ook overige klussen met betrekking tot uw trap) van dienst zijn. Voor het oplossen van de kraak in de trap kunt u de volgende blog lezen: Krakende trap repareren.

Nadat alle kraak is verwijderd, dienen de schroefgaten, kieren en beschadigingen afgekit en geplamuurd te worden. Bedenk daarbij goed dat de plamuur bij het drogen iets krimpt; grotere plekken dienen dan ook 2 of 3 keer geplamuurd te worden.

Schuur het overtollige plamuur nu weg met korrel 120 en maak vervolgens de trap nat met een borsteltje met water en azijn. Hierdoor zal de vezel van het vurenhout iets omhoog komen. Bij het gronden van de trap zal deze daardoor niet verder omhoog komen, waardoor u bij het tussenschuren de trap niet onbedoeld kaal schuurt.

Nadat de trap weer droog is, schuurt u deze netjes na met een korrel 180. Verwijder nu zorgvuldig alle stofresten met een kleefdoekje. Werk ook nu weer van boven naar beneden.

Geschilderde trap bijwerken

Als u de trap slechts wilt voorzien van een nieuw laagje verf, ga dan als volgt te werk: Schuur de trap licht op. Doe dit handmatig en gebruik hiervoor een korrel 240. Neem de trap vervolgens af met wat lauw water, en voeg wat ammonia toe (één dopje op 1 liter water, zorg wel voor genoeg ventilatie!). Als de trap droog is, kunt u deze met een kleefdoekje 100% stofvrij maken.

Benodigdheden voor het schilderen van de trap

Voor het daadwerkelijk schilderen van de trap heeft u de volgende producten nodig:

 • Borsteltje
 • Kleefdoekjes
 • Acryl rollers
 • Acryl kwasten
 • Trapverf

Denk goed na over de keuze van de verf voor de trap. Indien u bijvoorbeeld geen anti slip rubber strips in de trap hebt geplaatst, worden de randen al snel kaal gelopen. In dat geval is het goed te kiezen voor een slijtvaste 2 componenten PU lak van Trae Lyx. Een andere, voordeliger optie is de afwerking met de 1 component lak van Glitsa.

Indien u wel een antislip strip in de trap hebt zitten, dient u deze voor het verven uit de trede te halen en na het trap schilderen terug te plaatsen, dan wel te vernieuwen.

Schildertips

Schilder eerst de ene helft van de trap, en als deze droog is de andere helft. Verf ook bij het afschilderen de treden om en om. Plak als geheugensteuntje een gekleurd papiertje op de treden die beloopbaar zijn. Als altijd: werk van boven naar beneden, en verf altijd eerst de zijkanten. De oppervlaktes van de treden komen als laatste aan beurt. U brengt in totaal drie lagen verf aan:

 • Eerste laag: gronden
 • Tweede laag: gronden op kleur / afschilderen
 • Derde laag: aflakken (in 2 lagen is beter)

Na het schilderen

Voor een onderhoudsvrije trap, die ook nog eens veilig te belopen is voor jong en oud, is de keuze voor halve trapmaantjes een goede optie. Deze zijn er in vele kleuren en van diverse kwaliteit, en kunnen simpel op de geschilderde trap aangebracht worden. Sinds kort zijn deze tevens verkrijgbaar in een antislip kunststof uitvoering.

trap halve maantjes kunststof chocobruin proefstukje

De voordelen van deze oplossing op een rijtje:

 • Milieuvriendelijk product
 • Zeer goede antislip, dus veilig
 • Leverbaar in vele (trendy) kleuren
 • Krult niet om
 • Makkelijk schoon te houden
 • Dempende werking
 • Ideaal voor huis met huisdieren

Maakt van de trap een echte eyecatcher

Hout een verf-, olie- of laklaag geven

Als u blank, onbehandeld hout een mooie, beschermende en natuurlijke uitstraling wil geven, kunt u tegenwoordig gebruik maken van olie. Deze moderne oplossing is één van de betere trap ideeën van de laatste jaren. Deze olie geeft namelijk een prachtig resultaat waarbij kleur en bescherming in 1 laag worden aangebracht.

De afwerking van de trap valt derhalve op verschillende manieren te doen. Hieronder volgt een overzicht van de vier meest toegepaste methodes. Hierbij verwijzen we in enkele gevallen tevens naar relevante, specialistische websites.

Water- of oliebeits, bescherming met was- of laklaag

Het hout kan bijvoorbeeld afgewerkt worden met een kleurbeits op water- of oliebasis. Er zijn heel veel kleuren beschikbaar, en elke houtsoort zal daarbij een andere eindkleur hebben. Zorg daarom dat u eerst een proefstukje maakt op een niet-zichtbaar deel van de trap. Door de beits te verdunnen, wordt deze lichter. Voorziet u het hout daarentegen van meerdere lagen, dan wordt de kleur juist steeds donkerder. Let op: door het finishen met een was- of laklaag wordt de eindkleur nog weer wat donkerder.

U brengt deze beits aan met een grote platte kwast. Vervolgens rolt u het geheel met een roller uit op de wat grotere oppervlaktes. Werk zo snel en nat mogelijk, anders ontstaan er donkere plekken op het hout. 

Met een droge kwast strijkt u in de lengterichting van de houtnerf de kleurbeits uit. Bij oliebeits gebruikt u een droge, niet pluizige doek. Hiermee maakt u de oppervlakte qua kleur egaal. Laat vervolgens alles goed drogen. 

Tip: Als u van tevoren het hout met water nat maakt en dan weer laat drogen, gaan de houtvezels wat omhoog staan. Deze kunt u hierna weer glad schuren, wat als voordeel heeft dat u na het beitsen bijna geen schuurwerk meer hebt. Hierdoor zult u bijna niet meer kaal of door de beitslaag heen schuren.

Na het beitsen moet u het hout en de kleurlaag nog beschermen tegen vocht en dergelijke. Dit kunt u doen door het hout te behandelen met een harde waslaag (voor binnengebruik) of een blanke laklaag (voor buitengebruik, denk bijvoorbeeld aan bankirai hout). Voor de laatste toepassing is een 2 componenten blanke lak beter geschikt. Zorg er wel voor dat u na het beitsen het hout nog licht naschuurt, zodat de plank glad aanvoelt. Twee lagen zijn over het algemeen voldoende voor een mooi eindresultaat.

Voor deze afwerking is zowel beukenhout als eikenhout geschikt, alsook de lichtkleurige houtsoorten. Denk bijvoorbeeld ook aan een toepassing op berkenhout.

Hout dekkend schilderen

Als u de houtnerf niet wilt zien, dan kunt u kiezen voor dekkend schilderen. Dit geeft een mooie strakke uitstraling aan uw trap. Dekkende verven zijn er in een verscheidenheid van kleuren, en bovendien te mengen naar de exacte kleur van uw keuze. Ook bij dekkend schilderen dient u de trap goed voor te bewerken door middel van schuurwerk. Ook het gebruik van de juiste kwast is zeer belangrijk voor een mooi eindresultaat.

Voor een binnentrap is de keuze voor een acrylverf op waterbasis een goede keuze. Deze is minder milieubelastend en voor u gezonder door de beperkte hoeveelheid oplosmiddelen die in de verf zit. Op de website van Sigma Coatings vindt u handige tips over het schilderwerk van bijvoorbeeld uw trap.

Maar er zijn meer toepassingen. Zo kunt u met een speciaal type verf bijvoorbeeld een marmerimitatie geven of het hout een stalen kleur geven. Voor diverse opties en bijbehorende tips kunt u hier een kijkje nemen. 

U doet er bovendien goed aan om kleefdoekjes te kopen waarmee u al het schuurstof op kunt nemen voordat u gaat schilderen. Dit zal een veel mooier eindresultaat opleveren en is dan ook een slim trap idee. Niets is immers vervelender dan stof in uw schilderwerk!

Hout afwerken in een kleurlak

U kunt tevens een beits kopen waarin de lak reeds is verwerkt. Hierdoor slaat u 2 vliegen in 1 klap. Met deze methode zijn eveneens zeer mooie resultaten te bereiken. Over het algemeen geldt daarbij dat hoe meer lagen u van deze kleurlak aanbrengt, des te donkerder het hout wordt en hoe minder u de houtnerf ziet. Een uitstekend merk is Cetabever, dat al vele jaren een zeer goede lakbeits op waterbasis verkoopt. Maar er zijn uiteraard meer merken met goede producten op dit gebied.

Hout finishen met olie

Tegenwoordig is er ook een kleurolie op de markt die een diepe en natuurlijke kleur geeft, en waarin kleur en bescherming in 1 laag zijn verwerkt. De houtnerf en structuur blijft heel mooi zichtbaar bij deze olie van Rubio Monocoat.

U brengt deze olie aan met een kwast, en wrijft deze vervolgens met een speciaal schuursponsje in de houtnerf. Vervolgens dient u de olie even te laten intrekken. Na ongeveer een kwartier haalt u de overtollige kleurolie weg, bijvoorbeeld met een niet-pluizende doek of een stukje keukenpapier. De laag is volledig uitgedroogd na 24 uur.

Rubio monocoat 2 componenten olie castle brown 350 ml

Rubio Monocoat heeft ook een systeem dat uit een olie en een harder bestaat. Hierdoor is de olie nog minder gevoelig voor vocht, en zeer geschikt voor bijvoorbeeld meubels als tafels en kasten, maar ook vloeren en houten trappen. Veel trappenmakers werken dan ook met deze kleurolie. Er zijn vele kleuren leverbaar, van donker mahonie tot wit krijt. Ook is de olie in transparante en zeer lichte, pure vorm leverbaar.

Het grote voordeel van deze olie is dat bij slijtage het kale hout eenvoudig weer kan worden behandeld met de olie, waarbij nagenoeg geen kleurverschil optreedt, zoals bij andere verfsystemen vaak wel het geval is.

De waardering van www.lamiwood.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 1312 reviews.