Hulpmiddelen bij het traplopen: Kijk hier voor de mogelijkheden!

Traplopen is iets wat we veel doen, op het werk, als we winkelen, maar ook in de thuissituatie.
Iedereen loopt wel eens een trap op en af. Vaak sta je hier niet zo bij stil, het is een gewoonte, net zoals het rijden van een auto. Word je echter wat ouder, heb je een beperking of heb je net een operatie achter de rug waarbij je moet revalideren, dan merk je ineens hoe moeilijk dat gaat en hoeveel belasting dat geeft op de gewrichten.
In dit blog artikel wil ik in gaan op wat er zoal voor hulpmiddelen zijn om toch de trap veilig op en af te lopen met een minimale belasting.
De trappen in Nederland zijn over het algemeen steile trappen met behoorlijk smalle treden. Hierdoor is het traplopen per definitie al een stuk moeilijker dan een “luie trap”, zoals men dat in Duitsland vaak ziet.
Als je boven de slaapkamer of de badkamer hebt dan ben je aangewezen op de trap. Soms is het mogelijk om het bed te verhuizen naar de woonkamer of naar een beneden slaapkamer, maar in veel situaties is dat niet mogelijk. Je wilt natuurlijk zolang mogelijk je zelfstandigheid behouden en op eigen kracht blijven functioneren. En zo veel mogelijk bewegen is beter voor spieren en gewrichten.
Een veel gebruikte aanpassing aan de trap is de alom bekende traplift. Deze zijn leverbaar in vele variaties en prijsklassen. Meestal moet de trap hiervoor behoorlijk worden aangepast. En je moet ook bedenken dat het aanschaffen van deze liften behoorlijk prijzig zijn.
Er zijn daarom verschillende hulpmiddelen om de traplift zo lang mogelijk uit te stellen. De kosten hiervoor zijn vele malen voordeliger in de aanschaf en je blijft toch in beweging, wat alleen maar beter is in veel van de gevallen. Gaat echter je mobiliteit achteruit dan ben je wel aangewezen op een traplift.
Hierbij geldt dat niet alle trappen geschikt zijn om een traplift te plaatsen. Denk maar eens aan een spiltrap die bijvoorbeeld in een vrije ruimte staat. Het plaatsen van een traplift aan een spiltrap is niet zo’n eenvoudige klus, eerder onmogelijk.
Als je toch zo lang mogelijk op eigen krachten de trap omhoog en omlaag wilt belopen, dan is het van belang
Trapleuning rond model met smetplank
dat je aan de muurzijde eerst een goede en degelijke trapleuning monteert. Is de muur slecht, dan monteer je eerst een smetplank aan de muur van een goede houtsoort zoals bijvoorbeeld grenenhout of nog beter een beukenhouten smetplank.
Hier aan vast monteer je een ronde trapleuning die maximaal 40mm rond is. Hierdoor kan je de vingers makkelijker om de trapleuning slaan en meer kracht zetten bij het optrekken.  De trapleuning moet overal de goede en vooral dezelfde hoogte hebben, dus in de bochten meelopend. Er zijn veel huizen waar met name de korte stukken gemonteerd zitten aan muurtjes van gasbeton of gipsplaten. Hier is het echt noodzakelijk om de smetplank toe te passen.
Een ander bijkomend voordeel is dat hierdoor de trapleuning verder van de muur af komt wat weer een stuk veiliger is voor de knokkels van de hand die normaal erg dicht langs de muur schuiven.
Soms is aan de buitenkant de balustrade verwijderd, bijvoorbeeld omdat men het lelijk vond en het een meer ruimtelijk gezicht wilde geven. Ook hierbij geldt dat het voor de veiligheid beter is om aan beide zijde een trapleuning te monteren. Een timmerman maakt hier eenvoudig weer een nieuwe balustrade.
Daarnaast is het ook mogelijk om verticaal aan de trappaal stukken leuning te monteren zodat je aan beide kanten een trapleuning vast kan houden.
Een handig hulpmiddel om de trap op te lopen zijn de halve traptreden. Deze zijn gemaakt van hout en
De easysteppers
voorzien van een antislip rubber trap strip. Deze halve traptreden zijn door de monteur eenvoudig aan de bestaande traptreden te monteren met een lange schroef. Deze halve traptreden zorgen ervoor dat je de benen niet zo hoog hoeft op te tillen waardoor de belasting op de gewrichten aanzienlijk minder wordt. In combinatie met een goed gemonteerde trapleuning een zeer goede oplossing.
Het product wordt in Nederland gemaakt en wordt onder de naam de Easysteppers op de markt gebracht.
Heb je een rechte steektrap waar geen gedraaide trede in zitten dan heb je de mogelijkheid om zowel links als rechts de trap op te lopen. In de wat grotere huizen heb je dan vaak een trap met een bordes.
Voor deze trappen is er ook een eenvoudigere oplossing namelijk de Quadstep Stair. Een handig hulpmiddel, een halve traptrede die aan een wandelstok is gemonteerd. Je kunt dan
De Quadstep Stair Aid
steunen en lopend de trap op en af gaan.
Groot voordeel is dat hij overal te gebruiken is zowel voor binnen als voor buiten hierdoor vergroot je je mobiliteit enorm. Je moet echter nog wel voldoende kracht hebben en makkelijk je evenwicht kunnen bewaren.
Ook bij dit hulpmiddel is het van belang dat aan de muurzijde een goed gemonteerde ronde trapleuning moet zitten om voldoende houvast te hebben bij het omhoog of omlaag traplopen.
Ben je snel moe bij het traplopen en wil je tussentijds even kunnen rusten dan kan je ook de Stair Steady toepassen deze variant is eigenlijk een perfecte oplossing als trapleuning voor optimale steun en kracht gecombineerd toe te passen.
De bestaande trapleuning zal hiervoor moeten worden verwijderd en in de plaats hiervoor monteer je de
De Stair Steady beugel
Stair Steady. Een handige vierkante trapleuning van metaal die aan de muur wordt gemonteerd.
Een horizontale steun die je kunt draaien is door een handig mechanisme eenvoudig omhoog en omlaag te schuiven. Door het hangende gewicht ontstaat frictie waardoor de steun ontstaat.
Door zijn speciale constructie is dit een geweldige steun bij het traplopen. Je kan je gewicht verdelen en hebt beide handen om te steunen waardoor je veel meer kracht kunt zetten als je de trap op wilt. Bij het naar beneden lopen kan je juist weer steunen en op de horizontale beugel.
Je ontlast hiermee niet de knie, enkel en heupgewrichten, maar het is wel een ideaal hulpmiddel voor als je minder kracht hebt in je handen, of snel moe bent en even wilt rusten om op adem te komen. 
Je ziet er zijn dus naast de bekende trapliften gelukkig nog verschillende tussenoplossingen mogelijk om veiliger de trap op te lopen.
Heb je vragen over dit onderwerp of wil je over gaan tot het aanschaffen hiervan dan kun je mij of mijn technische collega’s e-mailen en je vraag stellen. Je krijgt altijd binnen 24uur antwoord van ons. Maar telefonisch contact opnemen mag natuurlijk altijd: 0900-7824722

Betaal in termijnen

Bij besteding tussen €250,- en €5000,-

Gratis verzending

Op bestellingen boven de €50,-

14 dagen bedenktijd

Niet goed? Geld terug!

Voor 12:30 uur besteld

Volgende werkdag in huis (indien op voorraad)