jaren 30 trapleuning de trend van 2015

Jaren 30 trapleuning is de trend van 2015

In veel woningen werd vroeger de bekende sleutelgat leuning geplaatst.  Er werd na het plaatsen van de trap

jaren 30 trapleuning
jaren 30 trapleuning met rode loper

veel aandacht gegeven aan het afwerken en de betimmering van de trap.

De trappenmaker kwam dan speciaal terug om de leuningen te plaatsen en deze mooi door te laten lopen in de hoeken met de bekende wrongstukken.
Doordat de muren vaak niet sterk waren werd er eerst een lambrisering of een smetplank geplaatst. Een brede plank die in de bestaande bocht van de trap loopt. De smetplank werd met schroeven en lijm aan de muur gemonteerd en op deze smetplank werd dan de trapleuning gemonteerd. Zo kwam hij goed vast te zitten.
De trappenmaker lijmde vervolgens in de hoeken de ruwe wrongstukken en bewerkte deze met kleine schaafjes en hout raspen zodat er een mooie egale hoek wrong ontstond.

In dit youtube filmpje  is heel mooi te zien hoe zo’n wrongstuk er uit ziet en hoe die wordt gemaakt. Er zijn in Nederland nog wel een paar ambachtelijke trappenmakers die dit voor u kunnen maken. Bedenk wel dat dit handwerk is en behoorlijk tijdrovend, waardoor de prijs ook in verhouding hoog is.

Deze werkzaamheden (het maken op locatie van wrongstukken en eindkrullen) word standaard al heel lang niet meer uitgevoerd door de trappenmaker. De kosten hiervoor  zijn gewoonweg te hoog geworden.
De trapleuningen en betimmeringen, zoals trap hekjes en balustrades worden tegenwoordig bij de huizenbouw en bij het plaatsen van de trap los erbij geleverd en de aannemer moet dan zelf regelen dat deze trapleuningen worden gemonteerd.

Heel vaak zijn dit tegenwoordig ronde stokleuningen uitgevoerd in een tropische houtsoort die in de hoeken niet meer doorloopt.
De kromming is meestal een standaard bocht en steeds vaker zie je dat er gewoon een rechte houten trapleuning wordt gemonteerd, terwijl er eigenlijk een gebogen trapleuning had moeten worden toegepast. Belangrijk is voor goed loopcomfort dat de trapleuning overal bij iedere trede dezelfde hoogte heeft en de vorm van de trapboom (muurplank waar de traptreden aan zijn gemonteerd) zo veel mogelijk volgt. Dit is bij een rechte trapleuning niet het geval. Bekijk hier voorbeelden hoe u veilig en goed een trapleuning moet monteren.

Wilt u toch een jaren 30 trapleuning toepassen met een mooie eindkrul, dan kunt u deze wel laten maken door de betere trappenmaker. Zij bewerken de leuning  niet meer met de hand, met beiteltjes en schaafjes, maar de krullen worden volledig met een computer gestuurde machine gemaakt.

Consumenten willen graag het gekochte huis en ook de trap weer zo veel mogelijk  in de originele staat terugbrengen. Zelfs een nieuwbouw woning krijgt de jaren 30 look met klassieke trapleuningen aan de muur en een loper met traproeden op de treden, waarbij de naturel en grijs tinten veel worden toegepast.

De trap is meestal de laatste uitdaging bij de grote verbouwing.

antieke jaren 30 trap spijltjes

Vroeger had je in de herenhuizen trappen met een traploper zoals op de bijgaande foto.
De trap werd geschilderd en aan de buitenzijde van de trap zaten meestal stalen trap spijltjes. Deze stalen trap spijltjes waren er in veel verschillende stijlen, van heel rijk bewerkt met blad bewerkingen tot juist heel strak en simpel met 2 ringen aan de buitenzijden.

De rijk uitgesneden houten hoofdbaluster met acanthus (blad motief) zorgde voor een mooie elegante aansluiting bij de eerste traptrede. In combinatie met een traploper was dit een echte typische jaren 30 trap.

De stalen smeedijzeren spijltjes zijn nog steeds nieuw te koop, of als je geluk hebt kunt u een setje kopen bij de sloop of antiek handelaar.
Deze spijltjes gecombineerd met de klassieke jaren 30 trapleuning en moderne naturel tinten is op dit moment dé trend.

Heeft u vragen over dit onderwerp dan kunt u mij of mijn technische collega’s natuurlijk ook e-mailen en uw vraag stellen. U krijgt altijd binnen 24 uur antwoord van ons. Maar direct telefonisch contact opnemen mag natuurlijk altijd: 0900-7824722.

Betaal in termijnen

Bij besteding tussen €250,- en €5000,-

Gratis verzending

Van bestellingen boven de €50,-

14 dagen bedenktijd

Niet goed? Geld terug!

Voor 12:30 uur besteld

Volgende werkdag in huis (indien op voorraad)