Krakende trap repareren? 5 tips om dit te verhelpen.

Heb je een dichte trap met krakende geluiden en weet je hier geen raad mee? Ik geef je een aantal tips om de kraak te verminderen of misschien wel volledig op te lossen.
Hoe komt het nu dat je een krakende trap hebt?
In de meeste huizen wordt nog steeds standaard een vurenhouten trap gemonteerd, een houtsoort die heel erg zacht is en erg makkelijk vocht opneemt (hygroscopisch). Daarom kraakt je trap in de vochtige periode van het jaar meer dan in de drogere periodes.

In deze periode zet het hout dus iets uit waardoor zeg maar wat meer wrijving en spanning tussen de verbindingen ontstaat wat krakende en knakkende geluiden geeft. Wordt de trap geplaatst tijdens de bouw in deze vochtige periode dan zijn deze trappen meer gevoelig voor deze krakende geluiden.

Is je trap al heel oud of slecht gemonteerd, dan kan de trap los geraakt zijn van de muren en iets onderuit zijn gezakt. Hierdoor staan de treden onder spanning en is het schopbord of stootbord los gekomen waardoor er meer beweging ontstaat in de traptreden. In combinatie met het krimpen van het hout zal er meer ruimte ontstaan in de verbindingen.
Ook als u bij ons een traprenovatie bestelt is er de mogelijkheid om uw trap kraakvrij te maken.
Ook zijn er trappen die zijn voorzien van een “lepe hoek” dat zijn de hoekstukken in de trap waar vaak de hoofdrioolleiding of mechanisch afzuigleiding door loopt. Deze trappen zijn in de jaren ’80 veel toegepast en hebben vaak dit probleem. Door deze lepe hoeken in de trap heeft de trap veel meer beweging omdat de lange zijde niet optimaal aan de muur kan worden gemonteerd en de hoek constructie van de trap minder sterk is en hierdoor kwetsbaarder.
Er is nog een derde reden waardoor trappen krakende geluiden geven en dat is smerigheid die tussen de kieren in de verbindingen is gaan zitten in de loop der jaren. Je moet dan denken aan verfresten in combinatie met loopvuil, lijmresten van de oude vloerbedekking, zand, aarde of stof. Als er ruimte zit tussen de verbindingen  (treden-stootborden-spil-trapboom zijkanten) dan versterkt ophoping van dit vuil in de kieren dit kraakgeluid.
Controleer dus eerst zorgvuldig welke treden de krakende geluiden geven en waar dit vandaan komt. Probeer ook altijd eerst een traptrede uit of de werkzaamheden die je hebt gedaan ook het gewenste resultaat geeft.
Tip 1
Controleer de kieren in de trap verbindingen, maak deze goed schoon. Steek met een plamuurmes alle verf en lijmresten zorgvuldig los en zuig deze met de stofzuiger goed schoon. Controleer van iedere traptrede of er ruimte zit in de verbinding. Breng hier met behulp van een plamuurmes plaatselijk kogellager vet aan. Maak je het vet een beetje warm, dan wordt het vloeibaarder en kan je dit ook met een langharige kwast aanbrengen. Dit kogellager vet smeert de verbinding waardoor het krakende geluid in de trap minder wordt.
Tip 2
Kijk waar de beweging zit en controleer de stootborden. Aan de achterzijde kun je dit goed zien. Is de verf
gebarsten dan weet je al dat hier het krakende geluid vandaan kan komen. Zitten de stootborden gespijkerd dan is het verstandig om deze over de gehele lengte extra schroeven te geven. Probeer 1 trede uit en kijk/controleer of de beweging is verminderd. Is dit zo? Haal dan de schroeven er weer uit, wrik het stootbord iets los met behulp van een schroevendraaier of beitel. Breng vervolgens tussen de opening een pu lijm aan en schroef het stootbord weer goed vast. Laat de lijm voldoende drogen voor dat je de traptrede weer gaat belasten, bewerk zo van onder naar boven al je traptreden.
Tip 3
De krakende traptreden kan ook veroorzaakt worden op de plek waar de traptrede in de zijkant zit. Controleer door belasting of hier beweging in zit, zo ja dan kun je de traptrede schuin extra vast schroeven met een aantal lange 5cm schroeven. Boor en verzink dit wel eerst voor om splijten van het hout te voor komen en dat je later het schroefgaatje eenvoudig dicht kan plamuren. Ook hierbij geldt: test eerst uit op 1 trede om te zien of dit voldoende effect heeft.
Tip 4
Het kan zijn dat de keep onder de traptrede waar het stootbord in zit geklemd te ruim is geworden en dat
het stootbord hier aan de bovenkant te veel ruimte heeft. Dit kun je goed op lossen door over de gehele lengte een aantal lange schroeven te draaien over de volledige lengte. Meet de afstand van de voorkant trede tot aan het hart van het stootbord, teken vervolgens de punten af waar de schroeven moeten komen. Boor het schroefgat in de trede voor en verzink dit zodat het schroefgat netjes af geplamuurd kan worden.
Is het stootbord erg dun, bijvoorbeeld 12mm dan zal het schroeven vanaf de bovenkant van de traptrede niet gaan. Je kan dan beter vanaf de achterkant een vurenhouten regel van circa 2x2cm schroeven en lijmen. Ook hierbij geldt, probeer eerst een trede uit en controleer of de beweging hierdoor weg is of minder is geworden. Het allermooiste zou zijn als je te traptrede een klein beetje onder druk zou kunnen zetten, vervolgens de lat te lijmen en vastschroeven en dan de druk eraf halen als de lijm goed is gedroogd. Dit onder spanning zetten van de traptrede kan ook met de  opspanbus.
Tip 5
Is je trap nu helemaal doorgezakt met veel beweging in de traptreden en helpen de bovenstaande tips onvoldoende, dan is er nog de opspanbus. Aan de bovenkant van de traptrede boor je een gat op 2 of 3 plaatsen precies boven het stootbord. Met behulp van een inbussleutel draai je deze opspan bus in de trede totdat je voelt dat hij niet verder wilt omdat hij tegen de bovenkant van het stootbord aankomt. Vervolgens draai je een halve slag door en de trede zal dan onder druk komen te staan, dat hij een klein beetje bol gaat staan en doorzakken van de trede zal niet meer gebeuren. Het gat in de traptrede zal je netjes moeten afwerken met een houtprop of plamuur.
Als je op deze manier van onder naar boven werkt dan haal je hiermee de meeste krakende geluiden uit de trap. Bekijk onze handleiding wat je kunt doen om de krakende geluiden uit je trap te halen. Het is wel veel werk maar de ervaring die wij hebben is heel goed.
Twijfel je erover dan kun je ook altijd even een foto van je trap e-mailen met het liefst een detail van de verbinding. Dan kunnen wij je goed adviseren wat te doen.
Wij krijgen regelmatig de vraag hoe het komt dat de trap na het schilderen zo kraakt. De oorzaak hiervan wordt grotendeels veroorzaakt doordat de kieren in de nesten van de oude trap niet goed zijn schoongemaakt. Dit is heel belangrijk ook moet u voor het gronden de kieren goed dichtkitten met een acryl voegenkit en dan pas de trap gaan gronden en afschilderen. Doet u dit niet dan loopt er verf tussen de kieren die na het uitharden steeds meer krakende geluiden gaat geven. 

Nog te verwerken

Indien de trap kraakt kan dit mogelijk minder worden. Dit hangt af van waardoor de trap kraakt:

  • Indien de treden zelf doorbuigen dan zal het geluid minder worden. Dit komt doordat de overzettreden één hard geheel zijn en vastgelijmd worden op de originele trede. Hierdoor heeft het voorste gedeelte van de originele trede geen mogelijkheid meer te bewegen ten opzichte van het achterste gedeelte. U kunt testen of dit het probleem is door een harde plank of plaat op de trede te leggen en te kijken of het kraken over is of verminderd is. De plank of plaat waarmee u test dient zelf stabiel te zijn, dus geen kromme of zachthout plank gebruiken.
  • Soms zit er verf aan de zijkanten van de treden, tegen de wangen aan. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan zijn door het verven van de wangen, waarbij de verf naar beneden naast de trede gelopen is. Dit merkt u als het kraken het ergste is als u aan de zijkant van de trede gaat staan. Het kraken door de overzettreden zal iets minder worden maar zal niet weg zijn.
  • Daarnaast kan het kraken veroorzaakt worden door speling tussen de traptrede en het stootbord (verticale gedeelte onder de traptrede). Het kraken door de overzettreden kan iets minder worden maar zal niet weg zijn. Of dit het probleem is kunt u testen door schroeven in de bovenkant van de trap te draaien. Deze dienen in het stootbord te vallen. Als dat de oplossing is dan kunnen de schroeven het beste vervangen voor krakende trapschroeven. Schroeven in het stootbord krijgen namelijk speling naar verloop van tijd, waar de krakende trapschroeven het stootbord onder druk zetten en dus niet in het stootbord vallen. De overzettreden van de traprenovatie verhullen de schroefgaten later.
  • De speling kan ook aanwezig zijn aan de onderkant van het stootbord. Als de speling tussen traptrede en stootbord opgeheven is en u hoort nog steeds kraken dan is de kans groot dat dit het probleem is. Dit kunt u testen door langs de achterkant van de trap schroeven te draaien horizontaal aan de onderkant van het stootbord onder de trede die kraakt. Soms is het niet mogelijk de treden niet bij de achterkant van de treden te komen. In dat geval kunt u ook schroeven monteren aan de onderkant van de trap. Deze monteert u schuin tussen de onderkant van het stootbord )onder de trede die kraakt) en de trede (dit is de trede onder de trede die kraakt). Let erop dat deze niet te lang zijn waardoor ze het stucwerk aan de achterkant van de trap beschadigen. Het kraken door de overzettreden kan iets minder worden maar niet weg zijn.

2 comments

  1. Duidelijke uitleg. Bedankt voor de informatie. (Y)

  2. Circa 20 jaar geleden een krakende trap gerepareerd op de manier zoals beschreven in het 2e gedeelte van tip 4. Geweldige oplossing.

Comments are closed.

Betaal in termijnen

Bij besteding tussen €250,- en €5000,-

Gratis verzending

Van bestellingen boven de €50,-

14 dagen bedenktijd

Niet goed? Geld terug!

Voor 12:30 uur besteld

Volgende werkdag in huis (indien op voorraad)