Helaas is het voor veel mensen een herkenbaar verhaal: steeds als u de trap op en neer gaat, maakt die ene traptrede een vervelend, krakend geluid. Inmiddels heeft u al haast de neiging gekregen de trede maar over te slaan om het gepiep te vermijden. Of nog erger: misschien is uw hele trap wel aan het protesteren bij het dagelijks gebruik. Hoe dan ook: dit kan niet de bedoeling zijn. Gelukkig zijn er diverse oplossingen voor dit probleem voorhanden, en in dit artikel leggen we u uit hoe u dit het beste aan kunt pakken.
Mogelijke oorzaken
In veel Nederlandse huizen is een standaard vurenhouten trap gemonteerd. Deze zachte houtsoort is hygroscopisch en neemt derhalve makkelijk vocht op. Hierdoor zet het hout in uw trap tijdens vochtige periodes uit, waardoor wrijving en spanning ontstaat. Met name trappen die in een dergelijke vochtige periode zijn geplaatst hebben hier last van.
Een andere mogelijke oorzaak is, dat uw trap in de loop van de tijd los is gekomen van de muur en daardoor iets onderuit is gezakt. Dit kan te maken hebben met de leeftijd van uw trap, incorrecte montage of de zogenoemde lepe hoek van de trap. Deze laatste is een hoekstuk waar de riolering of afzuigleidingen doorheen lopen, wat een kwetsbare hoekconstructie oplevert. De traptreden komen hierdoor onder spanning te staan, en het schop- of stootbord komt los waardoor beweging ontstaat. Als het hout vervolgens krimpt, zal er ruimte ontstaan waardoor de treden gaan kraken.
Een derde oorzaak voor een krakende trap is vuiligheid dat in de loop der jaren tussen de kieren en verbindingen is gaan zitten. Het kan gaan om bijvoorbeeld verf- of lijmresten, maar ook om loopvuil en stof. Met name als er ruimte tussen de verbindingen zit, hoopt het vuil zich op, wat na verloop van tijd een krakend geluid veroorzaakt.
Ook direct na het schilderen wil de trap nog wel eens gaan kraken. Dit komt omdat de kieren in de nesten niet goed zijn schoongemaakt en er verf in de kieren loopt. Het is dan ook erg belangrijk dat u voor het gronden en afschilderen de kieren goed dicht kit met een acryl voegkit. We hebben een losse blog geschreven over het schilderen van de trap.
Potentiële oplossingen
Wat de oorzaak ook is, een krakende trap kan bijzonder storend zijn. Gelukkig valt het één en ander wel op te lossen. Om de trap kraakvrij te maken, kunt u bij ons bijvoorbeeld een traprenovatie met of zonder montage bestellen. U kunt ons daarvoor altijd een foto van uw trap toesturen, het liefst met in detail de verbindingen van de trap. Dit om u optimaal te kunnen adviseren.
Wilt u zelf aan de slag, dan is het goed eerst te oordelen waar het kraken zich precies voordoet. Met andere woorden: welke treden kraken het hardst? Als u dit eenmaal heeft vastgesteld, volg dan de onderstaande tips. Werk daarbij altijd van onderen naar boven en controleer regelmatig, het liefst per trede, of uw acties ook effect sorteren. Vergeet niet alvorens aan de slag te gaan het juiste gereedschap in huis te halen.
Tips
1. Reinig de kieren in de trapverbindingen
Maak met een plamuurmes alle verf- en lijmresten zorgvuldig los. Zuig vervolgens met een stofzuiger de kieren goed schoon. Controleer daarna van elke traptrede of er ruimte in de verbinding zit. Is dit het geval, breng dan kogellagervet aan. U kunt dit doen met een plamuurmes, of met een langharige kwast. Gebruikt u de laatste, verwarm het vet dan eerst totdat het wat vloeibaarder is geworden. Het aangebrachte vet smeert de verbinding waardoor het krakende geluid zal verminderen.
2. Verstevig de stootborden
Op de plek waar beweging in de trap zit, kunt u de stootborden controleren. Met name aan de achterkant van deze borden ziet u goed waar zich problemen kunnen voordoen. Als de verf daar gebarsten is, kan het geluid daar vandaan komen.
Als de stootborden vastgespijkerd zijn, kunt u deze extra stevig vastmaken door over de gehele lengte zelftappende schroeven aan te brengen. Probeer het bij één trede uit en controleer of de beweging is verminderd. Is dit het geval, wrik dan het stootbord iets los en breng PU-lijm aan. Schroef nu het stootbord weer goed vast. Laat de lijm voldoende opdrogen voordat u de trede weer belast.
3. Schroef de trede extra vast
Controleer door belasting of de beweging van de trede aan de zijkant zit. Is dit het geval, dan kunt u de traptrede extra vastschroeven met een aantal lange zelftappende schroeven van 50mm. Om splijten van het hout te voorkomen, boort en verzinkt u het geheel eerst voor. Hierdoor kunt u later het gat weer eenvoudig dichtplamuren.
4. Verbind de trede met het stootbord
Een andere oorzaak van het kraken van uw trap kan zijn, dat de keep onder de traptrede waar het stootbord in geklemd zit te ruim geworden is. Het stootbord heeft hierdoor aan de bovenkant te veel ruimte gekregen om te bewegen. Dit kunt u oplossen door over de gehele lengte een aantal lange zelftappende schroeven te draaien. Meet daarvoor eerst de afstand van de voorkant van de trede tot het hart van het stootbord. Teken dan de punten af waar de schroeven moeten komen. Boor het schroefgat voor en verzink het geheel zodat het schroefgat netjes geplamuurd kan worden.
Als het stootbord erg dun is, zal het schroeven vanaf de bovenkant van de trede niet gaan. Beter is het dan om vanaf de achterkant een vurenhouten regel van ongeveer 2 bij 2 centimeter te schroeven en te lijmen. Ook hiervoor geldt: probeer eerst één trede uit en kijk of de beweging minder is geworden. Zet bij deze laatste oplossing de trede een beetje onder druk, bijvoorbeeld met een opspanbus, alvorens de lat te lijmen en vast te schroeven. Haal de druk er pas weer af als de lijm is opgedroogd.
5. De opspanbus
Mochten de bovenstaande tips nu niet of onvoldoende hebben geholpen, dan is het definitief tijd om de opspanbus van stal te halen. Aan de bovenkant van de traptrede boort u op twee of drie plaatsen een gat, precies boven het stootbord. Met behulp van een inbussleutel draait u de krakende trapschroef in de trede totdat u voelt dat hij tegen de bovenkant van het stootbord aankomt. Draai vervolgens een halve slag door waardoor de trede onder druk komt te staan. Hierdoor gaat deze een klein beetje bol staan, wat het doorzakken tegengaat. Het gat in de traptrede kan met een houtprop of plamuur netjes worden weggewerkt.
Opspanschroeven zorgen voor nieuwe spanning op het hout, en voor afstand tussen het stootbord en de trede. Ter verduidelijking hieronder nogmaals stapsgewijs het proces:
Wat heeft u nodig?
- 1 set opspanschroeven
- Een passende inbussleutel
- Een boormachine met houtboor
- Een stofzuiger
- Eventueel kneedbaar hout om op te vullen
Hoe gaat u te werk?
- Boor een gaatje in de trede
- Haal het boorsel weg met een stofzuiger
- Schroef de opspanschroef helemaal in de trede
- Zorg ervoor dat deze niet uitsteekt
- Gebruik een stofzuiger om het laatste stof te verwijderen bij de schroef
- Test of de traptrede niet meer kraakt
- Werk eventueel glad af met kneedbaar hout
Alternatieve oplossing: Overzettreden
Ook het installeren van overzettreden kan het geluid van het kraken van uw trap verminderen. Het succes van deze methode hangt mede af van de oorzaak van het kraken. Als de treden zelf doorbuigen, zal dit geluid na plaatsing van overzettreden absoluut minder worden. Dit omdat de overzettrede één geheel is, waardoor de originele trede geen ruimte meer heeft om te bewegen.
Komt het kraken door verf aan de zijkanten van de treden, dan zal het gebruik van overzettreden het kraken wel verminderen, maar niet geheel doen wegnemen. Dit geldt ook als het kraken wordt veroorzaakt wordt door speling tussen traptrede en stootbord. Of dit het geval is kunt u eerst testen door schroeven in de bovenkant van de trap te draaien, die in het stootbord vallen. De overzettreden van de traprenovatie verhullen de schroefgaten.
Ook in het geval van speling aan de onderkant van het stootbord, kan het plaatsen van overzettreden het kraken verminderen, maar niet geheel wegnemen.
Circa 20 jaar geleden een krakende trap gerepareerd op de manier zoals beschreven in het 2e gedeelte van tip 4. Geweldige oplossing.
Duidelijke uitleg. Bedankt voor de informatie. (Y)