Led verlichting voor je trap. Sfeervol en veilig!

LED trapverlichting is ook toe te passen in bestaande situaties.
Ben je de trap aan het opknappen, of ben je plan dit te gaan doen, dan zou je in overweging kunnen
nemen om te zorgen voor extra verlichting op de trap. 
Er zijn namelijk veel nachtelijke ongelukjes door het vallen van de trap, het struikelen over het speelgoed van de kinderen of allerlei spulletjes die je op de trap laat liggen.
Met de huidige technische ontwikkeling zijn er veel mogelijkheden om je trap dag en nacht goed te verlichten, zonder dat dit echt veel geld kost.
Vaak staat de trap in een donker halletje. Moet je ’s nachts naar het toilet dan is het lastig om het licht aan te doen, vaak verblindt dit ook je ogen behoorlijk waardoor je eigenlijk niet goed ziet waar je loopt.
Een klein LED-lichtje op iedere trap trede geeft een direct zichtbare trap en verblinden je ogen ook niet zo erg, waardoor het naar beneden lopen een stuk veiliger wordt. Voor de kosten hoef je het niet meer te laten, die zijn zo minimaal en de LED-blokjes van tegenwoordig hebben ook een zeer lange levensduur.
Bij een bestaande trap is het vaak wat moeilijker om hier LED-verlichting te plaatsen omdat je zit met verschillende draden en transformators die je graag goed en onzichtbaar wilt wegwerken. Daarom wordt het tot nu toe meestal alleen toegepast bij een traprenovatie, daar waar over de bestaande trap nieuw materiaal wordt aangebracht om de trap weer een mooie uitstraling te geven.
Toch zijn er wel systemen die goed zijn toe te passen in bestaande situaties. Je kunt dan denken aan het verlichten van de trapleuning, of het verlichten van de trapzijkant (ook wel trapboom genoemd) of het verlichten van de traptreden. Ik zal hier iedere situatie en de mogelijkheden toelichten.
LED-verlichting voor op de muur of de trap zijkant
Je kunt tegenwoordig allemaal verschillende LED-lampjes kopen die hiervoor geschikt zijn. Ze zijn er in
Opbouw LED-blokjes voor zijkant trap
opbouw en inbouw en in zeer kleine modellen waardoor ze de trap een niet hinderlijke maar juist een sfeervol licht geven. Ze zijn er in verschillende kleuren, van warm wit tot knal rood, maar ook dat je zelf de kleur kan instellen. Zo kan je je eigen sfeer en kleur kiezen.

Deze lampjes worden in serie geschakeld en kun je met de geschikte transformator eenvoudig aansluiten op het lichtnet.

Wil je ze kunnen dimmen dan is dat bij veel systemen ook mogelijk. Houdt er rekening mee dat niet iedere LED dimbaar is, controleer dit goed van te voren.
LED-verlichting voor in je traptreden
Aluminium hoekstrip voor onder traptrede

Verlichting in de traptreden zie je heel vaak bij een traprenovatie, er wordt een led stripje geplaatst onder de trapwel van iedere trede.

Omdat de nieuwe trede bij een traprenovatie hoger is (circa 6cm) zie je dit stripje niet zitten. Er zijn verschillende systemen in verschillende prijsklassen. Om je bestaande trap, die bijvoorbeeld is geschilderd, te voorzien van een LED-systeem moet je met een aantal zaken rekening houden.
Bedenk bij LED-verlichting voor de trap dat het betrouwbaar moet zijn voor wat betreft de levensduur en het werken van het systeem. Koop het liefst een complete set of als je het LED-systeem samenstelt, koop dan alles bij 1 leverancier. Vraag advies over de stroomvoorziening trafo om zeker te weten dat de trafo niet te zwaar of te licht is. Een te zware trafo kan ervoor zorgen dat de LED-verlichting slecht werkt of zelf kan doorbranden. Goedkoop is hierbij duurkoop. Ook is het zo dat de hoeveelheid dioden blokjes die er in de strips zitten bepalen of het licht een optimale straling geeft.
Voorbeeld van 60 LEDs per meter lengte
De LED-strips zijn er in 30, 60 en 90 stuks op een lengte van 100 cm.
Daarnaast zijn er RGB strips die rood, groen en blauw kunnen branden of door instelling een eigen kleur kunnen uitstralen.
De hoeveelheid LED-blokjes op één meter bepalen ook de hoeveelheid licht die wordt afgegeven.

Er zijn tegenwoordig ook mogelijkheden om onder de trede een aluminiumstrip te monteren over de gehele lengte van de traptrede.

Hierin monteer je een LED-stripje en je dekt dit af met een kunststof afdekkapje waardoor de traptrede heel fraai wordt verlicht. De bedrading laat je aan de achterkant van het stootbord eruit komen en aan de achterkant kun je dan met kunststof draadkokers de snoertjes 
mooi weg werken.
Led verlichting voor in je trapleuning

Stalen buis leuning met LED-strip

De trapleuning is een mooie manier om hier de LED-verlichting in te verwerken. Er zijn verschillende mogelijkheden in stalen uitvoering. Bijvoorbeeld een RVS uitvoering met losse blokjes verdeeld onderin de trapleuning, of een trapleuning in een metalen uitvoering met over de gehele lengte een strip toegepast. Ook zie je steeds meer dat er wordt gekozen voor een smetplank aan de muur. In deze smetplank is het goed mogelijk om een strip over de gehele lengte te verwerken. Groot voordeel hiervan is dat de draden goed weg te werken zijn en dat het dan relatief makkelijk is om dit te monteren. De trapleuning monteer je probleemloos met behulp van leuningdragertjes en de trap wordt aan de onderkant prachtig verlicht.
Heb je vragen over dit onderwerp of wil je over gaan tot het aanschaffen hiervan dan kun je mij of mijn technische collega’s e-mailen en je vraag stellen. Je krijgt altijd binnen 24 uur antwoord van ons. Maar telefonisch contact opnemen mag natuurlijk altijd: 0900-7824722.

One comment

  1. Graag willen wij in onze bedrijfspand de trap opnieuw laten bekleden incl. LED verlichting en trapleuningen + LED. Welke informatie heeft u nodig om ons een offerte te kunnen aanbieden?
    a.appelhof@lbc.nl
    0641336003

Comments are closed.

Betaal in termijnen

Bij besteding tussen €250,- en €5000,-

Gratis verzending

Van bestellingen boven de €50,-

14 dagen bedenktijd

Niet goed? Geld terug!

Voor 12:30 uur besteld

Volgende werkdag in huis (indien op voorraad)