In dit artikel informeren wij u over de opties en voor- en nadelen wat betreft trapleuninghouders. Voor vragen of persoonlijk advies kunt u contact opnemen met de klantenserviceWelke trapleuninghouder voor u geschikt is, hangt af van de trapleuning. Als u een ronde trapleuning heeft, met een ronde onderkant dan is een ronde leuninghouder passend. Een trapleuning met een platte onderkant zoals een jaren 30/sleutelgat leuning en een rechthoekige leuning, vraagt om een platte leuninghouder. Het verschil kunt u zien in de video rechts van deze tekst. Verder kan er gekeken worden welke trapleuninghouder bij de gewenste uitstraling en bij het materiaal van de trapleuning past.

Soorten trapleuninghouders  

De prijs van een trapleuninghouder ligt aan het materiaal en de vormgeving. 

Aluminium leuninghouders

Een budgetproof optie zijn aluminium dragers. Voor ongeveer €3,- per stuk kan deze drager al aangeschaft worden. De aluminium houders zijn van lagere kwaliteit en kunnen daardoor gemakkelijk afbreken. Als u veel waarde hecht aan de uitstraling en kwaliteit van een trapleuninghouder, zijn de stalen of RVS dragers waarschijnlijk een betere optie.

Stalen leuninghouders

Als we een prijsklasse hoger gaan komen we uit bij stalen trapleuninghouders die voorzien zijn van een chroom of messing laag. Vergeleken met de aluminium versie, zijn stalen houders sterker en hebben ze over een elegantere vormgeving. De prijzen beginnen ongeveer bij €12,- per stuk. De duurdere versies beschikken over een transparante dunne laklaag om extra bescherming te garanderen. De zwarte stalen leuninghouder is er zowel voor een platte als ronde trapleuning. 

RVS leuninghouders

De roestvast stalen (RVS) uitvoering van de trapleuninghouders worden verkocht voor zo’n €15,- tot €40,- per stuk. RVS is onderhoudsvrij en kan goed tegen vochtige omgevingen. Het materiaal is super sterk. Er zijn modellen die verstelbaar en/of verdraaibaar zijn. Lamiwood verkoopt twee verschillende RVS leuningdragers. 

Montage opties leuningdragers

Voor het monteren van de trapleuninghouders zijn er twee methodes:

  • Blinde muurmontage 
  • Zichtbare muurmontage 

Blinde muurmontage leuningdragers

Met een blinde muurmontage zullen de gebruikte schroeven en bouten niet zichtbaar zijn. Deze montage stijl kan uitgevoerd worden met zowel een stokschroef als een keilbout. 

Montage met stokschroef

In het midden van de trapleuninhouderplaat zit een m6 of m8 schroefdraad. Bij het monteren aan de muur zal de stokschroef gebruikt worden, in combinatie met een plug. Het op deze manier monteren van de trapleuninghouder kan ingewikkeld zijn aangezien het in een exacte hoek en recht gemonteerd moet worden. Daarnaast moeten alle trapleuninghouders op dezelfde hoogte gehangen worden. Wanneer de trapleuninghouders niet correct gemonteerd worden, zullen ze uiteindelijk los gaan zitten. De stokschroef heeft aan 1 zijde schroefdraad en aan de andere zijde een metrische draad. Er zal er ongeveer 10 mm metrisch draad uit de muur steken waarop de leuninghouder gemonteerd wordt.

Geschiktheid: het gebruik van een stokschroef is geschikt voor houten en stenen muren en minder geschikt voor gasbeton wanden en gipswanden. 

Voordeel: er hoeft maar een gat geboord te worden wat voor een mooie strakke afwerking zorgt.

Nadeel: het is een precies process waarbij de stokschroef exact in de goede diepte moet worden gedraaid.

Tip: Heeft u een stokschroef zonder torx kop dan kan u er voor kiezen 2 moertjes op de kop draaien. Hier zal het 2de moertje in de 1ste moeten worden vastgezet. Draai hierna de stokschroef met een steeksleutel vast. 

Bekijk de onderstaande video’s voor een uitleg van de montage met de stokschroef

https://www.youtube.com/watch?v=HWpJG9lhvWg”

Montage met keilbout

Voor het monteren kan ook een keilbout van 6 mm of 8 mm gebruikt worden. De keilbout wordt geplaatst in het geboorde gat en de trapleuninghouder wordt vastgedraaid op het metrisch draad. 

Geschiktheid: het gebruik van een keilbout is geschikt voor betonnen of gemetselde stenen muren. 

Voordeel: een keilbout heeft een grote draagkracht.

Zichtbare muurmontage 

De zichtbare muurmontage is traditioneel, met bijvoorbeeld 2 of 3 schroeven. Deze leuningdrager wordt met deze schroeven aan de muur gemonteerd, vaak op een smetplank zonder muurpluggen of in de stenen muur met schroeven en pluggen. 

Geschiktheid: holle wand pluggen zijn geschikt voor gipsplaten of holle muren.

Montage tips

Het beste is het om eerst de 2 buitenste leuninghouders aan de muur te monteren waarna de trapleuning aan deze houders wordt gemonteerd met schroeven. De tussenruimte, meestal niet meer dan 80 cm, wordt verdeeld. De drager wordt aan de muur gemonteerd en achtereenvolgens aan de trapleuning. Op deze manier wordt de trapleuning niet onder spanning gemonteerd.

Hulp nodig?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!