✔ Gratis verzending vanaf €50,=

✔ Expert Online Begeleiding – Geen afspraak nodig

✔ 071-3320020 / Contactformulier

Trapleuninghouders, welke moet ik kiezen?

Trapleuninghouders welke moet ik kiezen?

Als u de trap aan het opknappen bent, dan komt ook de vraag welke trapleuning ga ik toepassen? Hier heb ik al verschillende blog artikelen over geschreven, bijvboorbeeld welke vorm trapleuning je moet kiezen en hoe je deze kunt opmeten om de juiste keuze te maken.

Over de trapleuninghouders heb ik nog geen artikel gemaakt, daarom hier informatie over wat te kiezen en de voor- en nadelen van verschillende trapleuninghouders.

Eerst dient de keuze gemaakt te worden tussen een platte of ronde leuningdrager. Dit is afhankelijk van de onderkant van de leuning. Zo heeft een ronde leuning een ronde onderkant. Een jaren 30 / sleutelgatleuning en een rechthoekige leuning hebben een platte onderkant, waardoor een leuningdrager met een vlak zadel gekozen dient te worden.

Er zijn veel verschillende modellen en kwaliteiten leverbaar. Deze verschillen kan je in 2 categorieën indelen namelijk:

  • Blinde muurmontage.
  • Zichtbare muurmontage.

Blinde muurmontage
De blinde montage wil zeggen dat schroeven of boutjes om de leuninghouder aan de muur te monteren niet

stokschroef

zichtbaar zijn. In het midden van de leuninghouder plaat zit een m6 of m8 schroefdraad. In de muur monteert u met behulp van een plug een stokschroef.

De stokschroef heeft aan 1 zijde schroefdraad en aan de andere zijde een metrische draad. Je plaatst de stokschroef in de plug en draait deze in de plug tot de goede diepte.
Er blijft een klein stukje, zeg 10mm, metrische draad uit de muur steken hierop monteer je de leuninghouder.

keilboutje

Deze toepassing is geschikt voor houten en stenen muren.
Ook is het mogelijk om te kiezen voor een keilbout van 6mm of 8mm. Deze plaatst u in het geboorde gat. U draait de leuninghouder vast op het metrische draad. Deze toepassing is geschikt voor betonnen muren of gemetselde stenen muren.

Zichtbare muurmontage
De zichtbare muurmontage is traditioneel, met bijvoorbeeld 2 of 3 schroeven. Deze leuningdrager wordt met deze schroeven aan de muur gemonteerd, vaak op een smetplank zonder muurpluggen of in de stenenmuur met schroeven en pluggen. Voor gipsplaten of holle muren zijn holle wand pluggen geschikt.

Wat kosten leuninghouders

aluminium leuninghouder

Trapleuninghouders zijn er in diverse prijsklassen, de prijs wordt grotendeels bepaald door het materiaal en de vormgeving.
Bijvoorbeeld aluminium dragers zijn spotgoedkoop, je hebt al een aluminium leuninghouder voor €3,-. Deze zijn gemaakt van gegoten aluminium en niet zo sterk, ze breken makkelijk. Als je geen waarde hecht aan de uitstraling van je trapleuning dan zijn dit prima leuninghouders en breekt er eentje dan heb je voor een paar euro een nieuwe bij de bouwmarkt. De leuningdragers zijn te vinden onder de categorie traponderdelen.

Er zijn ook stalen leuninghouders die voorzien zijn van een chroom laag of een messing laag, deze

messing leuninghouder

leuninghouders zijn al veel sterker. Ook is de vormgeving mooier. De prijs ligt dan ook een stuk hoger. Zeg maar vanaf €12,- heb je al zo’n leuninghouder. De duurdere soorten hebben ter bescherming ook nog een transparant dun lak laagje.

Wilt u echt iets apart dan zijn er leuninghouders in RVS uitvoeringen. Deze mooie vormgegeven rvs leuninghouders zijn te koop vanaf €15,- tot wel €40,- per stuk.  RVS is onderhoudsvrij en kan ook zeer goed tegen vochtige omgevingen. Het materiaal is eenvoudig schoon te houden en super sterk. Er zijn modellen die te verstellen en/of te verdraaien zijn om zo het monteren makkelijker te maken.  RVS leuninghouders passen prima bij de moderne inrichting.

rvs leuninghouder

Hoe monteer je de trapleuning aan de trapleuninghouders
Leuninghouders hebben een vlakke en een ronde plaat voor het vastschroeven aan de trapleuning. Er zijn ook leuningdragers waarbij de schroefplaat geschikt is voor zowel een ronde als een gebogen trapleuning. In deze schroefplaat zitten 2 gaatje voor vastschroeven aan de trapleuning.

Het beste is het om eerst de 2 buitenste leuninghouders aan de muur te monteren, de trapleuning wordt vervolgens aan deze houders gemonteerd met schroeven, waarna de tussenruimte (die meestal niet meer is dan 80 cm) wordt verdeeld en hier wordt de drager aan de muur gemonteerd en daarna aan de trapleuning. Zo wordt met zekerheid de trapleuning niet onder spanning gemonteerd.

Leuningdrager met stokschroef monteren

Stokschroef met torx kop
Het monteren van een trapleuning is een lastig klusje als je dat nog nooit hebt gedaan. De leuningdrager moet exact in de goede hoek en recht op de muur worden gemonteerd. Doe je dit niet goed dan wordt de muurleuning onder spanning gemonteerd waardoor na verloop van tijd de leuningdrager los gaat zitten.
Het is dus van belang dat als je dit klusje zelf gaat doen dat je de leuningdragers exact op dezelfde hoogtes en onder de goede hoek en haaks op de muur monteert.
Let op: De leuningdrager met stokschroef is niet zo geschikt voor gipswandjes en gasbeton wanden. 
De leuningdrager met stokschroef heeft als voordeel dat je maar één gat hoeft te boren dus een behoorlijke werkbesparing en hierdoor krijg je een mooie strakke afwerking.
Een nadeel bij het monteren van de stokschroef in de muur is dat deze exact op de goede diepte moet worden gedraaid om zo de leuningdrager goed vast en onder de goede hoek te krijgen.
Heb je een stokschroef zonder torx kop dan kan je ook 2 moertjes op de kop draaien waarbij je het 2e moertje het eerste vastzet, vervolgens draai je de stokschroef met een steeksleuteltje vast.
Onderstaande video verduidelijkt een hoop.

Betaal in termijnen

Bij besteding tussen €250,- en €5000,-

Gratis verzending

Van bestellingen boven de €50,-

14 dagen bedenktijd

Niet goed? Geld terug!

Voor 12:30 uur besteld

Volgende werkdag in huis (indien op voorraad)