Pimp je oude trap met een beperkt budget!

Geef je oude trap een prachtige nieuwe look and feel met allerlei handige accessoires!

Heb je nog steeds vloerbedekking op de oude trap zitten en is deze eigenlijk toe aan vernieuwing? Met allerlei handige hulpmiddelen kun je je trap en je hal weer een prachtige look and feel geven.
De trap is meestal een stelpost en komt bij de verbouwing vaak pas op het laatst aan bod. Heel vaak is dan  het budget op waardoor het renoveren of opknappen van de trap wordt uitgesteld. Een complete traprenovatie is een kostbare aangelegenheid en je bent al snel enkele duizenden euro’s kwijt voor zo’n traprenovatie.
Ben je een beetje handig dan kan je de trap met minimale kosten ook prima opknappen.
Haal eerst de oude vloerbedekking van de trap. Zit dit gelijmd dan zal dit niet makkelijk zijn om los te trekken. Snij dan met behulp van een Stanleymes de vloerbedekking midden door en maak een beginnetje met lostrekken. Als de vloerbedekking erg vastzit maak dan een stukje goed nat met warm water zodat de lijm kan inweken. Je zal merken dat het dan makkelijker los komt. Heel vaak is de lijm die hiervoor is gebruikt een weekmakende lijm. Je haalt met een schraper en warm water het grootste deel van de lijm weg. Draag hierbij wel een stofmasker want sommige vloerbedekkingen hebben materiaal die de luchtwegen kunnen irriteren.
Als je alle lijmresten hebt verwijderd controleer je of de verbindingen van de trap nog goed vastzitten en of de trap geen krakende traptreden heeft. Zijn er wel krakende traptreden dan moet dit eerst verholpen worden. Gebruik hiervoor een opspanschroef of door extra schroeven achter aan de stootborden en voor in de traptreden.
Heb je alle traptreden gecontroleerd dan is het belangrijk om alle scheuren en kieren in het hout te plamuren met een vuller en vervolgens de trap elektrisch te schuren. Draag hierbij ook een stofkapje. Als je de trap in z’n geheel hebt geschuurd is de trap klaar voor de metamorfose.
Er zijn verschillende mogelijkheden om je trap te verfraaien. Ik noem hier enkele voorbeelden die ik toelicht met een foto. Er zijn natuurlijk als je een beetje creatief bent veel meer mogelijkheden om je trap met minimale middelen op te pimpen.

 • De trap schilderen en een antislip strip in lengte banen.
 • De trap schilderen in veel verschillende kleuren.
 • De trap met plakband bewerken.
 • De trap met verschillende materialen beplakken.  
 • De trap strak afwerken met een traditionele antislip strip.

De trap schilderen en een antislip plak strip in lengte banen. 

Je kunt natuurlijk op iedere trede een antislip plak stripje plakken maar dit idee is natuurlijk ook heel leuk. De banen zijn verticaal over de geschilderde trap geplakt waardoor de trap een eigentijdse look krijgt.
De trap schilderen in veel verschillende kleuren is echt hip en geeft je trap een echte hippie look.
Wel veel werk maar dan heb je ook een unieke trap. Wil je voorkomen dat de verf door het lopen er vanaf slijt, pas dan een transparant trap maantje toe die u kunt knippen of snijden in de juiste vorm of maat.
Dit beschermt je verf resultaat optimaal. Ook de metalen gebogen trapleuning geeft een nog fraaiere styling van je trap.

 

De trap met plakband bewerken.

Of misschien wil je echt iets geks doen met je trap, dan beplak je hem met allerlei kleuren plakband in verticale banen hierdoor krijgt je trap een heel leuk speels effect, je kunt de uiteinden netjes rond knippen of juist in een schuine punt laten doorlopen.
Je krijg echt een unieke trap met bijvoorbeeld alleen een enkel zwart lijntje waar je bijvoorbeeld Mondriaan blokjes in de hoeken kunt maken, of zoals bijgaande foto met verschillende soorten plakband.
Ook hierbij geldt dat het beschermen tegen slijten door middel van een transparante bescherming de levensduur wel verbeterd.
De trap met verschillende materialen beplakken.
Zoals bijvoorbeeld de stootborden beplakken met een design behang en vervolgens als een bescherming voorzien van een transparante trappenlak.
Maar ook een heel leuk idee is het om letter stickers te maken of te kopen en deze op de stootborden te plakken.
Letterstickers kun je eenvoudig zelf ontwerpen op diverse sticker sites. Hier kan je leuke teksten maken in speciale lettertypes, kleuren etc. op een transparante folie.
De trap strak afwerken en een traditionele antislip strip.
Traditioneel kun je de trap natuurlijk ook afwerken met de veel toegepaste antislip rubber strip. Deze wordt al heel lang gebruikt in de standaard woningbouwtrap. Meestal in de bruin kleurige uitvoering. Deze strip is eenvoudig uit je oude trap te verwijderen en te vervangen.
Als je de trap een verfje hebt gegeven kun je tegenwoordig deze antislip strips ook in diverse moderne kleuren bestellen. Een hoogglans geschilderde trap met een antraciet grijze antislip strip geeft een prachtig resultaat. Je snijd de strip met een scherp mesje eenvoudig op de goede lengte. Maak ze even warm in een bakje met heet water en je drukt de traprubber strip eenvoudig in de groef.
Wil je meer ideeën en inspiratie opdoen, kijk dan even op onze Pinterest pagina hier vindt je een uitgebreide foto collectie met allerlei mooie trappen en voorbeelden. Ook kun je kijken op de woonsite welke.nl die heel veel leuke woontips geeft en ook tips om je trap te pimpen.
Heb je vragen dan kun je mij of mijn technische collega’s e-mailen en je vraag stellen. Je krijgt altijd binnen 24 uur antwoord van ons. Maar telefonisch contact opnemen mag natuurlijk altijd: 071-3320020.

2 comments

 1. Beste Simon,
  Heeft u ervaring met het plakken van stickers op geverfde onderdelen? Ik vraag me namelijk af of ik het eerst nog moet schoonmaken of afnemen met iets, omdat de stickers anders sneller zullen loslaten?

  Alvast bedankt voor de reactie. Tineke

 2. De ondergrond moet altijd schoon glad en vetvrij zijn. u kunt de ondergrond schoonmaken met een beetje alcohol.
  vr gr,
  Simon van Eijk

Comments are closed.

Betaal in termijnen

Bij besteding tussen €250,- en €5000,-

Gratis verzending

Van bestellingen boven de €50,-

14 dagen bedenktijd

Niet goed? Geld terug!

Voor 12:30 uur besteld

Volgende werkdag in huis (indien op voorraad)