Voor 12:30 aangemeld = volgende werkdag ingemeten

timmerpaneel vingerlas a-b kwaliteit beuken

Timmerpanelen: waar moet je op letten?

Timmerpanelen noemen we ook wel houten panelen, houten bladen of houten planken. Er wordt eigenlijk met alle benamingen exact hetzelfde bedoeld. Wat zijn nu goede timmerpanelen? En waar kan ik ze goed toepassen? Dat zal je je afvragen als je hier naar op zoek gaat. In deze blog zal ik proberen hier wat duidelijkheid in te geven.

Als je handig bent met houtbewerken, kan je met een timmerpaneel heel veel mooie producten maken. Houten timmerpanelen zijn bijna altijd samengesteld uit stroken hout (ook wel gelamineerd hout genoemd) en te vinden onder onze traponderdelen. Soms zijn het brede planken die aan elkaar zijn gelijmd, hierbij heb je een nadeel dat er in deze planken kleine gebreken kunnen zitten. Wil je dit niet, omdat je mooi schoon werk wilt, dan kun je ook kiezen voor een uitgesorteerd houten paneel. Hierbij worden dan uitsluitend foutvrije houten planken gebruikt.
Deze panelen liggen hierdoor wel in prijs een flink stuk hoger dan als je kiest voor gelamineerde panelen.
Omdat je bij het verwerken van een boom het hout optimaal wilt gebruiken, wordt het hout uitgesorteerd in diverse kwaliteiten, zoals op de kleur en op gebreken. Dit hout gaat men vervolgens zagen en alle gebreken worden dan uit dit hout gezaagd.
Hierdoor krijg je allemaal mooie korte en foutvrije stukjes hout die met een vertanding (vingerlas-verbinding) tot lange lengtes weer worden samengesteld. Zo ontstaan lange stroken hout. Deze lange stroken hout worden met een machine aan elkaar gelijmd, waardoor er een groot houten paneel ontstaat. De kwaliteit van deze panelen wordt omschreven als A, B, of C kwaliteit. A is zeer goed uitgesorteerd, C is niet gesorteerd.
Bij de meeste grenen- en vuren timmerpanelen word alleen gesorteerd op de A zijde. Aan de C zijde zitten vaak veel gebreken. Deze zijn echter wel gestopt met schuitjes of dopjes hout.
Uit dit grote houten basis paneel, worden smallere timmerpanelen geproduceerd. De timmerpanelen worden vervolgens op de goede dikte geschuurd met behulp van een breedband schuurmachine. Zo ontstaan er prachtige vlakke houten timmerpanelen die direct geschikt zijn om er allerlei  producten van te maken.
Bekijk hier hoe gelamineerde houten timmerpalen worden geproduceerd.
Voor iedere toepassing is er wel een houten paneel te koop. Bedenk wel dat de meeste houten panelen alleen geschikt zijn voor binnen gebruik. Het hout is namelijk met een lijm samen gesteld die niet bestand is tegen vocht inwerking. Als je het buiten toepast zal al snel bij regenachtig of vochtig weer de lijmnaad los laten.
Wil je een boekenkast gaan timmeren die je als afwerking een kleurlak geeft, dan zijn er bij de bouwmarkt
en diverse webshops timmerpanelen te koop in een vuren- of grenenhout, in verschillende diktes van 18mm tot 28mm en aantal lengtes en breedtes. De panelen zijn gedroogd tot 11/13% vochtigheid en gesorteerd op kwaliteit waarbij alle gebreken er zijn  uitgehaald.
Nadeel van dit hout is dat het vrij zacht is en er kwasten en noesten in voorkomen. Je zal de timmer panelen dus zeer goed moeten schuren, plamuren en gronden, om het een mooie strakke afwerking te geven. Maar verder zijn het prima en betaalbare timmerpanelen, zeer geschikt voor heel veel binnen timmer klusjes.
De timmerpanelen toegepast in een boekenkast.
Wil je een timmerklus gaan doen in een hardhout soort zoals beukenhout, eikenhout of mahoniehout? Dan kan je ook in deze houtsoorten houten planken kopen. De betere bouwmarkten hebben deze panelen ook in het assortiment.
Maar er zijn ook gespecialiseerde webshops waar je deze houten meubel panelen kunt kopen. Bedenk wel dat de panelen in aanschaf een stuk duurder zijn.
Er zijn veel verschillende kwaliteiten, waardoor wisselende prijzen ontstaan (Tip: koop je een eiken paneel let er dan op dat er geen spint in de A zijde zit). Dit kleurt namelijk niet mee als u het paneel gaat beitsen. Spint kun je in eiken makkelijk herkennen aan de licht grijze kleur. Het hout is een stuk harder en daarom beter geschikt voor het maken van bijvoorbeeld een tafelblad, een keukenblad, of diverse meubel maak klusjes.
De meeste van deze houten panelen zijn net zo als bij de vuren en grenenhouten panelen gemaakt uit volledig geoptimaliseerd en fout vrij hout. Het hout is hierdoor altijd mooi vlak en geschikt voor heel veel toepassingen. Zowel het maken van meubeltjes, tafelbladen, keukenbladen, een boomhut of een kinderledikantje.
De panelen zijn prachtig glad te schuren en met een olie fraai af te werken waardoor het paneel zijn natuurlijke uitstraling behoud. Als je inspiratie wilt opdoen over wat je kunt maken van houten panelen voor in de kinderkamer of hobbykamer, kijk dan nog even naar een aantal voorbeelden. Hier kan je tegen een geringe betaling uitgebreide werktekeningen downloaden.
Als je iets moois hebt gemaakt van de timmerpanelen en je wilt dit professioneel afwerken, zijn er tegenwoordig kleur oliën in de handel (in heel veel kleuren leverbaar) die gelijk ook een bescherming geeft, zeg maar 2 afwerkingen in 1 laag.
Met een schuursponsje wrijf je de olie in het houten paneel zodat het diep in de nerf trekt. Vervolgens laat je de olie 10 minuutjes goed in het houten paneel trekken en wrijf je paneel droog door met een zachte niet pluizige doek, of met een stukje keukenpapier.Het hout gaat niet kleven en het paneel laat de houtnerven extra goed zien. Het krijgt hierdoor een mooie matte diepe uitstraling. Bekijk alle mogelijkheden voor het afwerken van panelen.

1 comments

  1. meubelwerktekening.nl

    Leuk dat je een foto hebt geplaatst van het ledikant als voorbeeld voor wat je zelf kunt maken met timmerpanelen. De bouwer van dit ledikant heeft later nog foto's gestuurd nadat hij het bedje had behandeld: http://www.meubelwerktekening.nl/productpages/kinderbed-ledikant-leon.html

Comments are closed.

Meest recente geverifieerde reviews