Voor 12:30 besteld = morgen in huis

Trap veiliger maken: hoe pak je dat aan?

Nog altijd vinden jaarlijks zeer veel ongevallen plaats op de trap. Met name oudere mensen kunnen daarbij lelijk ten val komen, met vaak langdurig letsel tot gevolg. De gevolgen van zo’n val kunnen helaas zelfs fataal zijn. Dat terwijl het veiliger maken van een trap vaak zonder veel moeite of kosten kan worden bewerkstelligd.

Gevaarlijke trappen in oude huizen

Gelukkig zijn trappen in Nederland sinds het nieuwe bouwbesluit een stuk veiliger geworden. Met name in oude huizen staan echter nog regelmatig steile, smalle trappen. Deze zijn bovendien vaak weggewerkt in een hoekje, om maar zoveel mogelijk woonoppervlak te behouden. Wie zo’n mooi, oud, authentiek huisje koopt en het op wil knappen, kiest daarbij vaak niet voor het (laten) aanbrengen van een nieuwe, veiliger trap. Dit omdat deze nu eenmaal wat meer ruimte vragen. 

Voor het naar boven brengen van grote, zware producten, zoals bijvoorbeeld een wasmachine, wordt dan vaak eerst de trapleuning verwijderd. Als het vervolgens nog niet past, wordt ook het hekwerk aan de buitenkant weggehaald. Dit levert weliswaar de nodige ruimte op, maar zorgt door het open karakter van de trap ook voor veel gevaar.

Na de verbouwing moeten dan de trapleuning en de balustrade weer worden teruggeplaatst. Vaak wordt deze taak echter onterecht uitgesteld. Een veilige, stevige trapleuning voelt immers niet als een absolute noodzaak… zolang het goed gaat. Ben je jong en fit, dan gaat het traplopen vaak nog wel. Maar met de jaren gaat het buigen van de knieën, en daarmee het traplopen, moeilijker. Met alle gevaren vandien.

Een trapleuning plaatsen

Vaak gaan mensen pas over tot actie nadat men lelijk is gevallen. Wij krijgen regelmatig verhalen te horen van dit soort ongelukken. Laatst hadden we bijvoorbeeld een mevrouw in de winkel die haar arm had gebroken na een val van haar veel te steile trap. Dit deed haar besluiten om nu eindelijk, na niet minder dan 12 jaar, een leuning voor haar trap aan te schaffen.

Voor het plaatsen van een dergelijke leuning kunt u eventueel een klusbedrijf inhuren. Kijk bijvoorbeeld eens bij Werkspot of Biedplaats. Dit zijn websites waar u zo’n klus kunt aanvragen. Ook kunt u een vakman inschakelen via bijvoorbeeld De Klussenier of De Vakman. Deze bedrijven kunnen voor u iemand in de buurt zoeken om uw trapleuning te plaatsen.

Uitstel is dus echt niet langer nodig. Het gaat tenslotte om uw veiligheid!

De waardering van www.lamiwood.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 1355 reviews.