Trap Woordenboek

Hier vindt u termen die worden gebruikt door trappenmakers, de echte vaktermen. Ook vindt u hier termen die u kunt terugvinden op onze traponderdelen website.
De plusjes op de trap van onze beginpagina, geven bepaalde onderdelen van de trap aan.
 

Staat de term die u zocht er niet bij? Laat het ons hier weten, dan zorgen we ervoor dat u een uitleg krijgt toegestuurd.

 
A
Aantrede
Dit is de horizontale afstand tussen de twee opeenvolgende ‘neuzen’ van treden. Afbeelding

 
Anti slip rubber strip

Dit is een strip die u, na het frezen of zagen van een gleuf in uw trede, in de trede kunt drukken. Hierdoor verliest de trap zijn gladheid en kan hij makkelijk worden belopen.
 
 
B
Balustrade
Dit wordt ook wel een hekwerk genoemd, bestaande uit een hoofdbaluster en spijltjes. De balustrade zorgt voor een verticale afscheiding bedoeld om veiligheid tegen vallen te bieden.
 
Baluster

Verticale spijlen tussen de trapboom en de handgreep/trapleuning, samen maken ze deel uit van de balustrade.

 
Bloktrede

Eerste trede van de trap, deze is groter dan de andere treden.
 
Bordes
Horizontaal loopvlak waardoor de trap wordt onderbroken. Een bordes wordt meestal geplaatst waar de trap van richting veranderd. Bij een hele lange trap wordt een bordes voorzien om even uit te rusten.
 
 
D
Doorloophoogte
De hoogte tussen de plaats waar de verdieping eindigt (opening) en de trede loodrecht eronder. Deze afmeting laat zien of men al dan niet het hoofd stoot bij het gebruik van de trap.
 
 
H
Hoofdbaluster
Paal onder- en/of bovenaan de trap, meestal aan de binnenzijde. Kan ook worden gebruikt voor het samenstellen van een balustrade/hekwerk, waarbij de hoofdbaluster aan de buitenkant zit.

Afbeelding

 
Hulpbaluster

Voor het samenstellen van een balustrade/hekwerk wordt de hoofdbaluster gebruikt voor aan de buitenkant, de binnenkant van de balustrade is gevuld met hulpbalusters of spijltjes.

 
 
K

Keepboom treden
Deze treden liggen óp de trapbomen in plaats van ertussen.
 
Klimlijn
Denkbeeldige vloeiende verlopende lijn die de voorkanten van de treden met elkaar verbindt.
 
 
L
Lepe hoek
Een afgeschuind gedeelte in de buitenhoek van de draai van de trap/hoek.
 
Leuningdrager
Een leuningdrager is een houder/steun die aan de muur kan worden gemonteerd om daarna de trapleuning erop te monteren/laten rusten.
 

Looplijn

De looplijn van de trap is een denkbeeldige lijn van boven naar beneden op de trap, en is het gedeelte waar men op loopt, vaak het midden.
 

 
O

Onderregel
Een onderregel wordt gebruikt voor het maken van een balustrade hekwerk. De onderregel is als het ware de onderkant/regel van een balustrade hekwerk. 

 
Optrede

Verticale afstand tussen twee opeenvolgende treden.

 

 
S

Sierknop
Een sierknop is een knop om bovenop de hoofdbaluster te plaatsen om zo een trap mooi af te werken.

 
Spijltje

Een spijltje wordt gebruikt om een balustrade/hekwerk mee samen te stellen. Aan de buitenkant gebruikt u dan de hoofdbalusters, en tussenin de hulpbalusters of spijltjes.

 
Spiltrap

Een spiltrap is een trap die één paal heeft waar de treden om heen draaien.
 
Stijgingshoek

Het aantal graden waarmee de trap stijgt. Bij een goed te belopen trap is de stijgingshoek maximaal 45°. Des te kleiner de stijgingshoek, des te gemakkelijker is de trap te belopen.

 
Stootbord

Verticale verbinding tussen twee opeenvolgende treden. Door middel van stootborden worden de openingen tussen de treden dicht gemaakt en krijgt men een gesloten trap. Bij een trap zonder stootborden noemt men het een open trap.

 

 
T

Trap

Een aantal tredevlakken die het mogelijk maken om te voet flinke hoogteverschillen tussen twee vloeren te overbruggen.

 
Traparm

Een ononderbroken serie treden tussen twee vloeren, tussen een vloer en een bordes, of tussen twee bordessen.

Afbeelding

 
Trapbomen

De hellende delen van de trap, die de treden dragen. De trapboom kan zowel centraal geplaatst worden als aan de buitenzijden.

Afbeelding

 
Trapgat

In een vloer uitgespaarde opening bestemd voor de trap.

 
Trapleuning

Een trapleuning is een leuning die aan de muurkant van de trap kan worden gemonteerd met leuningdragers, of bovenop de balustrade kan worden geplaatst.

 
Trapneus

Oppervlakte vooraan de trede die in bovenaanzicht overlapt.

 
Trapspil
De paal in het midden van de trap.
 
Trede

Horizontaal bovenvlak waar men de voet plaatst om de trap te belopen. Een trede kan recht of verdreven zijn. Een rechte trede is rechthoekig. Een verdreven trede heeft een smalle en een bredere kant. Deze treden maken het mogelijk een trap te laten draaien en/of de trap gemakkelijker te belopen.

 

W
Welstuk
De laatste trede van de trap, die op dezelfde hoogte ligt als de verdieping. In een gedeelte van deze trede kan een inkeping worden gemaakt, zodat de bevloering daarin kan rusten.

Afbeelding

 
Wrongstuk

Het gedeelte van de trapboom en/of balustrade die gebogen wordt op het punt waar de trap van richting verandert. Een wrongstuk vervangt de hoofdbaluster.

 

Betaal in termijnen

Bij besteding tussen €250,- en €5000,-

Gratis verzending

Van bestellingen boven de €50,-

14 dagen bedenktijd

Niet goed? Geld terug!

Voor 12:30 uur besteld

Volgende werkdag in huis (indien op voorraad)