Voor 12:30 aangemeld = volgende werkdag ingemeten

Ingeneste traptrede

Oude traptreden in je trap vervangen kan dat? En LED verlichting aanbrengen?


Oude traptreden vervangen kan dat?

Heel vaak krijg ik de vraag of het mogelijk is om de oude traptreden te vervangen, dit omdat de treden zwaar beschadigd zijn of enorm kraken en of je traptreden met een slim trucje niet kunt omwisselen.

Vaak moet ik de klant dan teleurstellen. Je hebt verschillende soorten trappen, maar bij veel modellen is het echt niet mogelijk.

Een rechte steektrap zou nog wel kunnen, mits de trap niet zit ingeklemd tussen 2 muren. Maar bij de overige modellen is het onmogelijk.
De traptreden zitten namelijk  ingenest in de zijkanten en in de trappaal. Vervolgens wordt de trap aan de buitenkanten geschroefd of gespijkerd.

ingeneste traptrede

Hier komt u niet meer bij omdat die delen meestal tegen de muur is gemonteerd en de trap helemaal ingebouwd zit. De trap eruit halen is meestal geen optie omdat dit heel veel schade geeft aan de betimmeringen en de muren, waardoor er veel herstelwerk nodig is.

Wilt u de trap een opknap beurt geven en is schilderen of bekleden met een vloerbedekking geen optie meer, dan is eigenlijk de enige mogelijkheid de bestaande traptreden te voorzien van een nieuwe overzet trede.
Een voordeel hiervan is dat ook het kraken van de traptreden hierdoor een stuk minder wordt omdat de monteur de stootborden in verbinding met de nieuwe overzet trede ook vast lijmt.

Bent u van plan om hier voor te kiezen, lees dan ook mijn uitgebreide blog van traprenovatie voor doe het zelf.
Deze kunt u kopen bij de bouwmarkt tegen zeer gunstige prijzen, u kunt ook kiezen voor een doe het zelf pakket en zelf doen, of hiervoor een monteur zoeken die dit voor u kan verzorgen. Vaak bespaart u hier enorm veel mee geld mee.
U kunt ook  kiezen voor een traprenovatie bedrijf die dit volledig voor u kan uitvoeren. Er zijn door het gehele land bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn, waaronder wij zelf. Lees er meer over op de pagina over traprenovatie.

 

overzet trede over de oude traptrede

 

 

Zelf een trap maken voor in huis

Ben je erg handig met houtbewerken, dan is een trap maken een hele uitdaging. Zeker het berekenen van de ruimte die nodig is en hoeveel de optrede en de aantrede maten moeten zijn is een klusje waar je wat ervaring mee moet hebben.
Daarom richten de meeste doe het zelvers zich op het maken van een rechte steektrap waarbij dit een stuk eenvoudiger is. Trappen met een onder kwart of een dubbele draai laat men liever aan de professionele trappenmaker over.
Ga je toch de uitdaging aan bereken dan eerst of dit wel past en of de plek waar je de trap wilt plaatsen wel een steektrap geplaatst kan worden.  Met deze handige reken tool bereken je hoe dit te doen.Wil je materiaal voor je trap aanschaffen kies dan voor houten timmerpanelen met voldoende dikte bijvoorbeeld 38mm voor de treden en 32mm voor de trapbomen en 18mm voor de stootborden voor als je de trap dicht wilt maken.

Traptermen die je wel moet weten als je zelf een trap gaat maken 

-De traphoogte is de afstand tussen de bovenkant beneden vloer en de bovenkant bovenvloer.
-De optrede is de hoogte van de bovenkant trede tot de volgende bovenkant trede. De verticale afstand afstand genoemd. Een optrede van circa 17 cm is tegenwoordig gebruikelijk.
-De aantrede is de horizontale afstand van de trede. Een goed beloopbare trap heeft een aantrede van circa 28cm.
-Aan de zijkanten van de trap zitten twee trapbomen waarin de treden zitten ingenest circa 1cm diep..
De hoek van deze trapbomen bepaalt de stijghoek van de trap. Een goede stijghoek is circa 35 graden.
-De doorloophoogte is de hoogte tussen trede en plafond Als deze te klein is stoot je je hoofd er tegen. Als je op de 3e trede stapt moet je hoofd door het trapgat zijn. Bij de huidige hoogtes..
De val maat is de uitslag van de trap of te wel zoveel ruimte heb je nodig als vloerruimte. Je trap uittekenen vergt wat rekenwerk
Om je rechte steektrap te tekenen, bereken je eerst hoeveel treden je nodig hebt om tot de goede traphoogte te komen.
Een voorbeeld: om een traphoogte van 285cm in te delen met een optrede van 17,8 cm heb je 16 treden nodig. Bij een val van 3,80m kom je dan uit op een aantrede van 27,8cm: die benadert de best beloopbare trap.

De nesten frezen
De treden kun je infrezen of schroeven en ondersteunen met een hoeklijn of een balkje.
Het innesten van de traptreden is natuurlijk veel mooier qua afwerking. Met een goede bovenfrees en een malletje frees je iedere nest circa 1cm diep. Zorg hierbij voor een strakke passing. Met een maatblokje die de dikte heeft van de trede kun je dit goed controleren. De treden moet je een klein schuin kantje geven (zoekertje) zodat hij makkelijker in de nest past. Aan de buitenzijde van de trapboom kun je eenvoudig de trede goed aanschroeven.

Uw steile trap veilig maken? Hier een paar tips

Ik heb al eens eerder een artikel over de veiligheid van de trap geschreven. Toch krijg ik alle dagen vragen over dat de trap zo steil is of dat de traptreden zo smal zijn dat je niet fatsoenlijk normaal naar beneden kan lopen en of hier geen oplossing voor is?

Vroeger voor 1970 werd het met de trap allemaal niet zo nauw genomen. De trap werd veelal handmatig gemaakt door de trappenmaker en die maakte de trap dan zo gunstig mogelijk. De trap mocht niet veel ruimte in het huis in nemen. De huizen waren over het algemeen klein en de trap was eigenlijk maar een sta in de weg.
Daarom werd de trap zo steil mogelijk gemaakt voor een minimale vloer oppervlakte. Dat is nu gelukkig verleden tijd, woningen die nu gebouwd worden moeten volgens bouwbesluit normen worden gebouwd. Waarbij er meer treden in de trap zijn gekomen [van 13 naar 15 stuks] waardoor de trap een stuk “luier” is geworden en daardoor ook gelukkig een stuk veiliger.

Wil je de oude trap veiliger maken dan hieronder een aantal tips.

  1. monteer trapleuningen aan de muur en desnoods verticaal aan de trap paal.
  2. vergroot indien mogelijk de diepte van de trap treden, bijvoorbeeld met een molenaars trede.
  3. maak een infrees trap profiel en plaats een rubber strip.
  4. voorzie de traptreden van een antislip trapmaantjes.
  5. plak op iedere trede een antislip plakstrip.

Je ziet er is best wel wat te doen om je trap veel veiliger te maken. Bedenk dat er jaarlijks heel veel ongelukken gebeuren met valpartijen op de trap, met alle gevolgen van dien.

Een goede trap is mooi en veilig

Rekenen

Een trap oplopen kost moeite? Minder moeite kost het als hij goed ontworpen is. Bij een trap maken komt immers naast ambachtelijke vaardigheid ook een portie wiskunde en meetkunde kijken. De afmetingen van de verschillende onderdelen van de trap worden niet willekeurig gekozen maar berekend in functie van comfort en veiligheid.

Een goede keuze van optrede en aantrede (zie veel gebruikte maten van een trap) bevordert de beloopbaarheid van de trap, wat het risico op vallen, vooral bij het naar beneden lopen, sterk beperkt. Een voldoende grote aantrede moet een goed steunvlak voor de voet bieden en voorkomt uitglijden over de neus van de trap. Daarnaast spelen nog andere factoren een belangrijke rol.

Stapmodulus
Een volwassen persoon van gemiddelde lengte neemt, op een vlak oppervlak, passen van ongeveer 57 tot 63 centimeter. Op een helling worden die passen kleiner, naargelang de helling steiler is. En op een ladder, waarbij je bijna verticaal stijgt, is de paslengte praktisch nul.

Dit principe gebruikt men bij de berekening van de ideale verhouding tussen de optrede O (het hoogteverschil tussen twee treden) en de aantrede A (de horizontale afstand tussen twee opeenvolgende stootborden). Volgens de geijkte formule is de stapmodulus gelijk aan tweemaal de optrede + eenmaal de aantrede

(2 O + A). Opdat de verhouding tussen de stijging en de vooruitgang ideaal zou zijn, moet die som dus tussen 57 en 63 cm liggen.

Wanneer de optrede bijvoorbeeld 18 cm is, is 2 O gelijk aan 36 cm, en moet de aantrede dus tussen 21 en 27 cm zijn.

Bij deze formule horen wel enkele aanbevelingen voor het comfort. Die zeggen dat een aantrede niet korter mag zijn dan 20 cm en dat een optrede het best tussen 15 en 18 cm hoog is. Uiteraard gaat het hier om ideale waarden waarvan je soms kan afwijken, bijvoorbeeld voor trappen die naar de zolder, of de kelder gaan. Dat zal ook vaak het geval zijn bij renovaties waar je, om al te grote verbouwingen te vermijden, de trap soms plaatst waar je kan, niet waar hij idealiter zou moeten komen.

Traphelling en klimlijn

De traphelling of stijgingsverhouding bepaalt de helling van de trap op de looplijn. Ze is afhankelijk van de optrede en de aantrede. De klimlijn is de lijn waarlangs de traphelling wordt gemeten. Een normale trap heeft een hellingshoek die varieert tussen de 20 en 45°.

Traplengte

Dit is de horizontale ruimte die de trap inneemt eens hij geplaatst is. De traplengte wordt in technische termen ook sprong genoemd.

Vrije hoogte

De vrije hoogte is de minimumhoogte tussen de bovenzijde van de trede en de onderzijde van het bovenliggend plafond, verticaal gemeten. Deze moet minstens 2 m à 2,10 m bedragen, gemeten op de neus van de trede. Deze vrije hoogte bepaalt de lengte van het trapgat.

Leuningen en balustrades

Een trap is meestal aan ten minste één zijde afgeschermd met een trapleuning of balustrade. De minimale hoogte van deze bescherming bedraagt in theorie 75 à 85 cm. Een handig hulpmiddeltje is om voor de trap te gaan staan de leuning moet dan beginnen op heup hoogte. Op de eigenlijke trap een 100 cm op de overloop of op andere horizontale plaatsen. Nadeel is dat verschillende hoogtes aanleiding kunnen geven tot esthetische problemen. Op plaatsen waar er val gevaar van meer dan 6 m hoogte bestaat, moet de hoogte van de borstwering 120 cm bedragen.

Led verlichting voor je trap. Sfeervol en veilig!

LED trapverlichting is ook toe te passen in bestaande situaties.
Ben je de trap aan het opknappen, of ben je plan dit te gaan doen, dan zou je in overweging kunnen
nemen om te zorgen voor extra verlichting op de trap.
Er zijn namelijk veel nachtelijke ongelukjes door het vallen van de trap, het struikelen over het speelgoed van de kinderen of allerlei spulletjes die je op de trap laat liggen.
Met de huidige technische ontwikkeling zijn er veel mogelijkheden om je trap dag en nacht goed te verlichten, zonder dat dit echt veel geld kost.
Vaak staat de trap in een donker halletje. Moet je ‘s nachts naar het toilet dan is het lastig om het licht aan te doen, vaak verblindt dit ook je ogen behoorlijk waardoor je eigenlijk niet goed ziet waar je loopt.
Een klein LED-lichtje op iedere trap trede geeft een direct zichtbare trap en verblinden je ogen ook niet zo erg, waardoor het naar beneden lopen een stuk veiliger wordt. Voor de kosten hoef je het niet meer te laten, die zijn zo minimaal en de LED-blokjes van tegenwoordig hebben ook een zeer lange levensduur.
Bij een bestaande trap is het vaak wat moeilijker om hier LED-verlichting te plaatsen omdat je zit met verschillende draden en transformators die je graag goed en onzichtbaar wilt wegwerken. Daarom wordt het tot nu toe meestal alleen toegepast bij een traprenovatie, daar waar over de bestaande trap nieuw materiaal wordt aangebracht om de trap weer een mooie uitstraling te geven.
Toch zijn er wel systemen die goed zijn toe te passen in bestaande situaties. Je kunt dan denken aan het verlichten van de trapleuning, of het verlichten van de trapzijkant (ook wel trapboom genoemd) of het verlichten van de traptreden. Ik zal hier iedere situatie en de mogelijkheden toelichten.
LED-verlichting voor op de muur of de trap zijkant
Je kunt tegenwoordig allemaal verschillende LED-lampjes kopen die hiervoor geschikt zijn. Ze zijn er in

opbouw en inbouw en in zeer kleine modellen waardoor ze de trap een niet hinderlijke maar juist een sfeervol licht geven. Ze zijn er in verschillende kleuren, van warm wit tot knal rood, maar ook dat je zelf de kleur kan instellen. Zo kan je je eigen sfeer en kleur kiezen.Deze lampjes worden in serie geschakeld en kun je met de geschikte transformator eenvoudig aansluiten op het lichtnet.

Wil je ze kunnen dimmen dan is dat bij veel systemen ook mogelijk. Houdt er rekening mee dat niet iedere LED dimbaar is, controleer dit goed van te voren.

LED-verlichting voor in je traptreden

Aluminium hoekstrip voor onder traptrede

Verlichting in de traptreden zie je heel vaak bij een traprenovatie, er wordt een led stripje geplaatst onder de trapwel van iedere trede.

Omdat de nieuwe trede bij een traprenovatie hoger is (circa 6cm) zie je dit stripje niet zitten. Er zijn verschillende systemen in verschillende prijsklassen. Om je bestaande trap, die bijvoorbeeld is geschilderd, te voorzien van een LED-systeem moet je met een aantal zaken rekening houden.
Bedenk bij LED-verlichting voor de trap dat het betrouwbaar moet zijn voor wat betreft de levensduur en het werken van het systeem. Koop het liefst een complete set of als je het LED-systeem samenstelt, koop dan alles bij 1 leverancier. Vraag advies over de stroomvoorziening trafo om zeker te weten dat de trafo niet te zwaar of te licht is. Een te zware trafo kan ervoor zorgen dat de LED-verlichting slecht werkt of zelf kan doorbranden. Goedkoop is hierbij duurkoop. Ook is het zo dat de hoeveelheid dioden blokjes die er in de strips zitten bepalen of het licht een optimale straling geeft.
Voorbeeld van 60 LEDs per meter lengteDe LED-strips zijn er in 30, 60 en 90 stuks op een lengte van 100 cm. Daarnaast zijn er RGB strips die rood, groen en blauw kunnen branden of door instelling een eigen kleur kunnen uitstralen.De hoeveelheid LED-blokjes op één meter bepalen ook de hoeveelheid licht die wordt afgegeven.Er zijn tegenwoordig ook mogelijkheden om onder de trede een aluminiumstrip te monteren over de gehele lengte van de traptrede.

Hierin monteer je een LED-stripje en je dekt dit af met een kunststof afdekkapje waardoor de traptrede heel fraai wordt verlicht. De bedrading laat je aan de achterkant van het stootbord eruit komen en aan de achterkant kun je dan met kunststof draadkokers de snoertjesmooi weg werken.

Led verlichting voor in je trapleuning

Stalen buis leuning met LED-strip

 

De trapleuning is een mooie manier om hier de LED-verlichting in te verwerken. Er zijn verschillende mogelijkheden in stalen uitvoering. Bijvoorbeeld een RVS uitvoering met losse blokjes verdeeld onderin de trapleuning, of een trapleuning in een metalen uitvoering met over de gehele lengte een strip toegepast. Ook zie je steeds meer dat er wordt gekozen voor een smetplank aan de muur. In deze smetplank is het goed mogelijk om een strip over de gehele lengte te verwerken. Groot voordeel hiervan is dat de draden goed weg te werken zijn en dat het dan relatief makkelijk is om dit te monteren. De trapleuning monteer je probleemloos met behulp van leuningdragertjes en de trap wordt aan de onderkant prachtig verlicht.
Pimp je oude trap met een beperkt budget!Geef je oude trap een prachtige nieuwe look and feel met allerlei handige accessoires!Heb je nog steeds vloerbedekking op de oude trap zitten en is deze eigenlijk toe aan vernieuwing? Met allerlei handige hulpmiddelen kun je je trap en je hal weer een prachtige look and feel geven.De trap is meestal een stelpost en komt bij de verbouwing vaak pas op het laatst aan bod. Heel vaak is dan  het budget op waardoor het renoveren of opknappen van de trap wordt uitgesteld. Een complete traprenovatie is een kostbare aangelegenheid en je bent al snel enkele duizenden euro’s kwijt voor zo’n traprenovatie.
Ben je een beetje handig dan kan je de trap met minimale kosten ook prima opknappen.Haal eerst de oude vloerbedekking van de trap. Zit dit gelijmd dan zal dit niet makkelijk zijn om los te trekken. Snij dan met behulp van een Stanleymes de vloerbedekking midden door en maak een beginnetje met lostrekken. Als de vloerbedekking erg vastzit maak dan een stukje goed nat met warm water zodat de lijm kan inweken. Je zal merken dat het dan makkelijker los komt. Heel vaak is de lijm die hiervoor is gebruikt een weekmakende lijm. Je haalt met een schraper en warm water het grootste deel van de lijm weg. Draag hierbij wel een stofmasker want sommige vloerbedekkingen hebben materiaal die de luchtwegen kunnen irriteren.
Als je alle lijmresten hebt verwijderd controleer je of de verbindingen van de trap nog goed vastzitten en of de trap geen krakende traptreden heeft. Zijn er wel krakende traptreden dan moet dit eerst verholpen worden. Gebruik hiervoor een opspanschroef of door extra schroeven achter aan de stootborden en voor in de traptreden.
Heb je alle traptreden gecontroleerd dan is het belangrijk om alle scheuren en kieren in het hout te plamuren met een vuller en vervolgens de trap elektrisch te schuren. Draag hierbij ook een stofkapje. Als je de trap in z’n geheel hebt geschuurd is de trap klaar voor de metamorfose.
Er zijn verschillende mogelijkheden om je trap te verfraaien. Ik noem hier enkele voorbeelden die ik toelicht met een foto. Er zijn natuurlijk als je een beetje creatief bent veel meer mogelijkheden om je trap met minimale middelen op te pimpen.

  • De trap schilderen en een antislip strip in lengte banen.
  • De trap schilderen in veel verschillende kleuren.
  • De trap met plakband bewerken.
  • De trap met verschillende materialen beplakken.
  • De trap strak afwerken met een traditionele antislip strip.


De trap schilderen en een antislip plak strip in lengte banen. 

Je kunt natuurlijk op iedere trede een antislip plak stripje plakken maar dit idee is natuurlijk ook heel leuk. De banen zijn verticaal over de geschilderde trap geplakt waardoor de trap een eigentijdse look krijgt.

De trap schilderen in veel verschillende kleuren is echt hip en geeft je trap een echte hippie look. Wel veel werk maar dan heb je ook een unieke trap. Wil je voorkomen dat de verf door het lopen er vanaf slijt, pas dan een transparant trap maantje toe die u kunt knippen of snijden in de juiste vorm of maat.Dit beschermt je verf resultaat optimaal. Ook de metalen gebogen trapleuning geeft een nog fraaiere styling van je trap.

De trap met plakband bewerken.Of misschien wil je echt iets geks doen met je trap, dan beplak je hem met allerlei kleuren plakband in verticale banen hierdoor krijgt je trap een heel leuk speels effect, je kunt de uiteinden netjes rond knippen of juist in een schuine punt laten doorlopen.Je krijg echt een unieke trap met bijvoorbeeld alleen een enkel zwart lijntje waar je bijvoorbeeld Mondriaan blokjes in de hoeken kunt maken, of zoals bijgaande foto met verschillende soorten plakband.Ook hierbij geldt dat het beschermen tegen slijten door middel van een transparante bescherming de levensduur wel verbeterd.

De trap met verschillende materialen beplakken. Zoals bijvoorbeeld de stootborden beplakken met een design behang en vervolgens als een bescherming voorzien van een transparante trappenlak.Maar ook een heel leuk idee is het om letter stickers te maken of te kopen en deze op de stootborden te plakken.
Letterstickers kun je eenvoudig zelf ontwerpen op diverse sticker sites. Hier kan je leuke teksten maken in speciale lettertypes, kleuren etc. op een transparante folie.

De trap strak afwerken en een traditionele antislip strip.Traditioneel kun je de trap natuurlijk ook afwerken met de veel toegepaste antislip rubber strip. Deze wordt al heel lang gebruikt in de standaard woningbouwtrap. Meestal in de bruin kleurige uitvoering. Deze strip is eenvoudig uit je oude trap te verwijderen en te vervangen.
Als je de trap een verfje hebt gegeven kun je tegenwoordig deze antislip strips ook in diverse moderne kleuren bestellen. Een hoogglans geschilderde trap met een antraciet grijze antislip strip geeft een prachtig resultaat. Je snijd de strip met een scherp mesje eenvoudig op de goede lengte. Maak ze even warm in een bakje met heet water en je drukt de traprubber strip eenvoudig in de groef.
Wil je meer ideeën en inspiratie opdoen, kijk dan even op onze Pinterest pagina hier vindt je een uitgebreide foto collectie met allerlei mooie trappen en voorbeelden. Ook kun je kijken op de woonsite welke.nl die heel veel leuke woontips geeft en ook tips om je trap te pimpen.

Meest recente geverifieerde reviews