Trapleuning gemaakt van de rubberboom ecologisch en goed alternatief voor vervanging van tropisch hardhout

Rubberwood is de meest ecologische vriendelijke houtsoort die er bestaat en die steeds meer

Het inkepen van de boom voor het uitlopen latex rubber

gebruikt wordt in de hedendaagse hout-verwerkende industrie.

De rubberboom is massaal aangeplant in plantages voor het aftappen van Latex (daar worden alle natuurlijke rubberproducten van gemaakt) Na 25 tot 30 jaar wordt het latex rendement van de rubberstam heel laag.
Tot in de 80 er jaren werd de plantage platgebrand, omdat het hout niet bewaard kon worden er was namelijk geen vraag naar. Er is zeer veel onderzoek gedaan om het hout degelijk te behandelen, met als resultaat dat de plantage eigenaren de bomen nu vellen en er nieuwe bomen voor terug plaatsen. Het hout wordt nu volledig gebruikt. Het zwaardere hout wordt gebruikt voor de meubel en trappen industrie, het lichtere hout en de taken worden verwerk voor de productie van spaanplaat en MDF.

Dus het hout van de rubberboom wordt pas gebruikt nadat de volledige cyclus van de latex productie is afgelopen, waar andere bomen enkel worden gekapt voor het hout is de rubberboom dus optimaal gebruikt. Rubberhout is de standaard naam voor Hevea Brasilienes. Rubberbomen zijn op grote schaal aangeplant op plantages. Volgens schattingen waren er in 2015 meer dan 12 miljoen hectaren met rubberplantages waarvan 80% in Zuid Oost Azie.

Hieruit komt zeker 10 miljoen m3 zaaghout, de bomen worden in korte stammen gezaagd voor het produceren van planken en de takken en resthout wordt gebruikt voor de MDF industrie.
Wilt u meer weten over de productie van rubberhout lees dan dit artikel hoe worden rubberwood panelen gemaakt.

Het hout wordt tegenwoordig zoveel mogelijk in Azie verwerkt tot half fabricaten en eindproducten,

je ziet allerlei producten terug komen op de Europese markt.

Bijvoorbeeld  broodplanken van Ikea zijn hiervan gemaakt, of soepkommen bij de Blokker, als je er goed op gaat letten zijn er heel veel producten die van de rubberboom worden
gemaakt.
Ook de trappen industrie verwerkt in de houten trapleuning tegenwoordig de rubberboom, de fabriek koopt kant en klare houten panelen in waaruit de houten trapleuningen worden
gehaald. Het hout leent zich hier prima voor en is een goed alternatief voor bijvoorbeeld de tropische houtsoorten Meranti of Iroko houten trappen.

Bij Stair Care verkopen ze al geruime tijd de ecologische trapleuning van de rubberboom. De kwaliteit is heel goed. Het hout is goed te verwerken, te beitsen of te lakken.

Wilt u weten hoe dit rubberhout is af te werken? lees dan mijn andere artikelen met tips voor het  afwerken van de trapleuning hierin leg ik uit wat voor een behandelingen je kunt geven om de trapleuning te beschermen en te verfraaien.

 

Betaal in termijnen

Bij besteding tussen €250,- en €5000,-

Gratis verzending

Op bestellingen boven de €50,-

14 dagen bedenktijd

Niet goed? Geld terug!

Voor 12:30 uur besteld

Volgende werkdag in huis (indien op voorraad)