Een trapleuning is een belangrijk onderdeel van iedere woning. Het biedt steun tijdens het traplopen en voorkomt ongelukken. Ook kan het voor het oog een mooie blikvanger zijn voor uw interieur. In deze gids kunt u alles te weten komen over de soorten trapleuningen en hoe u deze het beste kunt monteren.
Staal, RVS, hout of kunststof trapleuning
Er zijn diverse soorten materialen leverbaar voor trapleuningen, waaronder:
- Staal: staal is erg stevig maar ook zwaar. Voorbeeld hiervan zijn steigerbuizen. Het wordt vaak gepoedercoat om het mooier eruit te laten zien. Poedercoaten is ook stevig alleen heeft het hetzelfde nadeel als verf: als er iets tegenaan komt kunnen er stukjes uit slaan. Bij verf kan dit eenvoudig bijgewerkt worden, bij poedercoaten is dat moeilijker.
- RVS, roestvast staal: De rvs trapleuning is een mooi, stevig en onderhoudsvrije trapleuning. Het is in rechte en gebogen vormen leverbaar. Deze trapleuning is gemakkelijk te onderhouden door hem af en toe in te smeren met een dun laagje naaimachine olie.
- Buigbaar kunststof. Voor een spiltrap / wenteltrap wordt vaak een kunststof leuning gebruikt omdat deze met de hand te buigen is op de vorm van de spiltrap en daarbij erg betaaldbaar is. De leuningen die wij leveren zijn in 6 kleuren beschikbaar en koppelbaar, waardoor een lange lengte gemaakt kan worden. Verder zijn kunststof leuningen onderhoudsvrij en hoeven ook weinig schoongemaakt te worden.
- Hout is het meest gebruikt voor trapleuningen en in diverse houtsoorten en vormen leverbaar. Het wordt bij zachte houtsoorten met een minder mooie nerf vaak geverfd. Bij hardere houtsoorten zoals beuken, eiken en mahonie, wordt het vaak olie afgewerkt.
Houtsoorten
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Wat voor soort houtsoorten worden er vaak voor trapleuningen gebruikt?
Grenen is een verzamelnaam gebruikt voor verschillende soorten naaldhout. Het wordt voornamelijk gebruikt als constructiehout voor de buitenbouw, maar is ook goed te gebruiken binnenshuis.
Grenenhout heeft een lichte, geelachtige kleur. Het heeft een gemiddeld gewicht (670 kg/m3). Het is goed te bewerken met de machine, maar kost meer moeite met de hand. Dit is vanwege het grote verschil in hardheid tussen het lentehout en zomerhout. Nagels en schroeven zijn geen moeite voor dit hout, maar voor lijm is het belangrijk dat het hout niet te vet is. Als dit zo is, is het goed te lijmen met houtlijm.
De video hieronder moet nog professioneel gemaakt worden maar we wilden jullie deze niet onthouden:
Iroko is een houtsoort dat afkomstig is uit Milicia Excelsa en Milicia Regia. Deze bevinden zich in het Afrikaanse regenwoud. Sommige andere namen voor deze houtsoort zijn Moreira, Kambala, en Tule.
De kleur van Iroko licht kan variëren van een botergele kleur tot een bruingele kleur. Het heeft een vrij licht gewicht (650 kg/m3) en het is goed te bewerken met de hand en met de machine. Bij Iroko wordt voorboren ook aanbevolen en lijmen is alleen goed te doen met speciale lijm.
Rubberwood (of rubberhout) is de meest ecologisch vriendelijke houtsoort die er bestaat. Deze wordt dan ook steeds meer gebruikt in de hedendaagse houtverwerkende industrie. Deze bomen worden voornamelijk gekweekt voor de productie van latex op de plantages in Zuidoost-Azië. De bomen blijven in gebruik tot het moment dat het geen latex meer produceert. Hierna worden ze gekapt en het hout wordt dan ook benut voor andere doeleinden.
Rubberwood heeft een lichte romige kleur. Het heeft een relatief licht gewicht (620 kg/m3). Het is makkelijk te bewerken, aangezien het eenvoudig is om te schaven en zagen. Het houdt nagels en schroeven goed vast en het is goed te lijmen. Wilt u meer weten over de productie van rubberhout lees dan dit artikel hoe worden rubberwood panelen gemaakt.
Beukenhout is een van de meest voorkomende houtsoorten in Europa. Het is dan ook een van de meest gebruikte. Het is namelijk erg hard en goed te bewerken. Ook is het erg handig voor interieurstukken vanwege het feit dat het niet splintert.
Beukenhout heeft een crème-witte kleur met een rode kern verkleuring. Het gewicht is vrij gemiddeld (710 kg/m3). Het is hard, maar toch buigzaam en goed te lijmen. Om te boren is deze brandgevoelig. Voorboren is dus voor de veiligheid noodzakelijk.
Eikenhout is een van de meest bekende houtsoorten. Het is een sterke en harde houtsoort die ook goed te bewerken is. Het is erg gebruiksvriendelijk met een rustieke en robuuste uitstraling. De kleur van eikenhout varieert tussen donkerbruin en geelbruin. Het heeft ook een gemiddeld gewicht (710 kg/m3) en is gemakkelijk te bewerken met de hand en met een machine. Het is goed te lijmen, wassen, lakken, beitsen, en oliën. Om te boren is voorboren aangeraden.
Mahonie is een tropische houtsoort. Deze komt oorspronkelijk uit West-Indië en is afkomstig van drie soorten Swietenia bomen. Het is een fraaie en stabiele houtsoort die vaak speciaal wordt gebruikt voor meubels die niet van andere houtsoorten gemaakt kunnen worden.
De kernhout van Mahonie heeft een zalmkleurig, roze tot roodbruine kleur. Na verloop van tijd kan deze kleur uitlopen tot een dieprode kleur of een bruine kleur met goudkleurige gloed. Dit is een zware houtsoort (750 kg/m3). Het is goed te bewerken zowel met de hand als machine en het is goed te lijmen. Het is niet geschikt voor nagels en schroeven, aangezien het verkleurt in contact met ijzer en koper. Ook kan het corrosie vormen in vochtige omstandigheden.
Het is belangrijk om te bedenken of u de trapleuning dekkend wilt gaan schilderen, of juist liever van blanke lak of olie wilt voorzien. Voor een dekkende lak worden veelal trapleuningen van dennen-, grenen- en beukenhout gekozen. Eiken en beuken zijn juist erg mooi om te lakken of oliën.
Indien u een goedkopere leuning wenst die u gaat verven kunt u voor dennen of grenen kiezen. Ziet u graag de structuur terug en/of zoekt u een leuning die een leven meegaat, kies dan voor beuken of eiken.
Kunststof leuning
Het gebruiken van kunststof in plaats van hout of RVS heeft bepaalde voordelen:
- Kunststof is vaak een goedkoper materiaal dan hout of RVS en gemakkelijk te installeren. U bespaart hiermee dus op kosten.
- Het is ook vrij bestendig tegen corrosie.
- Kunststof is gemakkelijk te buigen om zo de beste vorm voor uw trap te nemen.
- Kunststof heeft ook een vrij uitgebreid kleurenpalet.
- Ook is het een duurzame en drukbestendig materiaal.
Hierdoor is het een ideale leuning voor bijvoorbeeld:
- Gebogen leuning modellen, zoals bij een wenteltrap/spiltrap.
- Vochtige ruimtes.
- Buiten toepassing.
- Moeilijke plaatsen.
- Eindeloze lange lengtes.
De trapleuning is er in een “starre” en een buigbare uitvoering. Het buigbare model is eenvoudig met de hand te buigen, waardoor bijna iedere trapleuning vorm te maken is. Deze heeft een aluminium kern, terwijl een starre leuning een stalen kern heeft.
De standaard lengte voor zowel de starre als buigbare leuning is 120cm. Deze lengtes zijn eenvoudig met een kunststof schroef pen door te koppelen tot de juiste lengte. Met een beugelzaag is de trapleuning makkelijk op de goede lengte te zagen en klein kunststof ringetje zorgt dat de overgang tussen de leuningen mooi vloeiend door loopt. Een strak eindkapje werkt de trapleuning netjes af.
Het enige min puntje is misschien dat er in de buigbare delen een extra leuningdrager moeten worden geplaatst, zodat de leuning niet gaat knikken tussen de beugeltjes in.
Trapleuning profiel
Is het kunststof omhulsel van uw stalen T-profiel trapleuning al wat ouder en versleten? Of is het zich aan het afbrokkelen of verschuiven? Dan is nieuw trapleuning profiel een prachtige en betaalbare oplossing. Deze is door iedere consument gemakkelijk te monteren waardoor uw trap weer mooi en veilig wordt. De trapleuning profielen zijn er in verschillende maten en in 24 moderne kleuren leverbaar. Het trapleuning profiel is er in verschillende lengtes.
U schildert de trap opnieuw in een moderne kleur en vervangt de oude versleten kunststof trapleuning voor een bijpassende trendy kleur. Voor een handige klusser is dit vervangen van de leuning goed te doen. De trapleuning profielen zijn gemaakt in Duitsland en van een thermoplastische kunststof dat, als het wordt warm gemaakt goed te vervormen en verbuigen is.
Het trapleuning profiel vouwt u eenvoudig open en klemt het om de metalen of houten strip. Bij het afkoelen neemt het z’n oude vorm weer aan waardoor het strak om de strip wordt geklemd. Het profiel houdt jaren lang de goede grip en is zeer makkelijk schoon te houden.
De maat zoals wij die aanhouden is de binnenmaat van het profiel. Het opmeten van de breedte van uw leuning dient daarmee overeen te komen.
Klik op bovenstaande afbeelding om het filmpje te openen en op onderstaande afbeelding om de geschreven handleiding te openen.
Vorm
Nadat we het soort trapleuning en het juiste houtsoort hebben gevonden, komt natuurlijk de vraag: welke vorm heeft mijn trapleuning nodig?”. Een verkeerde vorm trapleuning gebruiken, zoals een rechte leuning, is vaak net zo gevaarlijk als geen trapleuning gebruiken. Dit komt omdat de hoogte van de trapleuning dan op iedere trede anders zijn. Het is daarom belangrijk goed te kijken welke vorm bij uw trap hoort. Er zijn verschillende vormen trapleuningen, sommigen met bochten en sommigen zonder.
Deze video´s zijn nog niet professioneel echter zonde om niet alvast te delen:
Zo is te zien welke van deze u nodig heeft:
- Bij een rechte trap is de leuning ook recht.
- Bij een trap die 1 kwart draait zijn 1 korte en 1 lange leuning nodig, beide met een enkele bocht.
- Wanneer de trap 2 kwarten draait zijn 2 korte leuningen met een enkele bocht nodig
Dit is tevens terug te zien aan de trapboom. De trapboom is het (houten) deel dat aan de muur zit gemonteerd en waaraan de traptreden zijn bevestigd. De trapleuning krijgt namelijk dezelfde vorm als de trapboom.
Ook kunt u uzelf gerust stellen met het feit dat de vorm van de buiging een natuurlijke vorm is. Degene die de tekening hiervoor maakt doet dit al 40 jaar met de hand en weet daardoor erg goed hoe de kromming loopt.
Bij een sleutelgatleuning is de keuze tussen een rechte, holle of bolle uitvoering. Dit is afhankelijk van uw trap:
- Voor een rechte trap is er geen holling of bolling omdat de leuning niet gebogen is.
- Bij een trap met een onderkwart, dus een trap die een kwartslag draait aan de onderkant van de trap, gebruikt u meestal een bolle leuning voor zowel de korte als de lange leuning.
- Bij een trap met een bovenkwart, dus een kwartslag draai in de bovenste helft van de trap, gebruikt u meestal een holle leuning voor de korte leuning. De lange leuning is bol.
- Bij een trap met zowel boven als onder een kwartslag gedraaid is meestal 1 korte leuning een holle variant en de andere korte leuning een bolle variant. De lange leuning heeft dan een dubbele bocht.
De meeste huizen hebben twee trappen. Vaak werd voor de trap van de begane grond naar de eerste verdieping een trap met één draai gebruikt. De trap kan de draai onderin hebben, maar ook bovenin. Deze trap wordt ook wel de één kwarter genoemd. Als er op de begane grond voldoende ruimte was, werd er vaak een trap met twee draaien toegepast. Dit wordt ook wel de twee kwarter genoemd.
Naar de tweede verdieping werd vaak een trap met twee draaien gebruikt. Dit wordt ook wel een halfslag trap genoemd. Dit zijn lange tijd de meest toegepaste trappen geweest en deze worden nog steeds veel gemaakt.
De trapleuning is vaak gebogen. Belangrijk is dat de trapleuning dan overal zoveel mogelijk op de goede hoogte zit en mooi in de vorm mee loopt van de trap boom. Indien u hulp nodig te bepalen welke voor u het beste passend is dan kunt u het contactformulier invullen.
Model
Hieronder vindt u een aantal standaard modellen:
- € 101,96 – € 379,23 Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
- € 23,12 – € 433,14 Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
- € 75,07 – € 523,46 Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
En dan de leuning zelf. In Nederland en België is een ronde leuning van ongeveer 40 mm doorsnede de meest voorkomende vorm. Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo wordt bij een jaren 30 stijl vaak gekozen voor een sleutelgat leuning. Deze is aan bovenzijde rond, heeft vervolgens een smalle inkeping en tenslotte een rechte onderzijde.
De sleutelgat trapleuning werd in de jaren 30 veel geplaatst. Tegenwoordig is dit ook steeds meer de trend. Mensen willen graag het gekochte huis en ook de trap weer zo veel mogelijk in de originele staat terugbrengen. Zelfs een nieuwbouw woning krijgt de jaren 30 look met klassieke trapleuningen aan de muur en een loper met traproeden op de treden, waarbij de naturel en grijs tinten veel worden toegepast. Deze jaren 30 trapleuning wordt nu niet meer met de hand gemaakt, maar volledig met een computer gestuurde (CNC) machine.
Monteren
Dus nu heeft u uw ideale trapleuning uitgezocht. Of wellicht heeft u al een trapleuning maar wilt u deze gaan aanpassen. Dan is het tijd om te gaan monteren. Bij deze stap vertellen we precies hoe dat u daarmee het beste in uw werk mee kunt gaan.
Lengte
Het is allereerst belangrijk om op te meten hoe lang uw trapleuning moet zijn en deze af te zagen.
Is uw trapleuning alsnog te kort, vrees niet! Hier volgen manieren om deze te verlengen.
Verleng uw trapleuning met behulp van de mini vingerlas
Sommige leuningen worden standaard geleverd met aan de uiteinden een mini vingerlasverbinding. Dit zijn kleine tandjes die aan het uiteinde van de trapleuning zijn aangebracht. Deze twee delen passen exact in elkaar, zodat er een groot lijmoppervlak ontstaat. Dit komt doordat ieder tandje voorzien wordt van lijm. Als u deze delen in elkaar drukt, dan worden de tandjes iets uit elkaar gedrukt waardoor er een zeer sterke lijmverbinding ontstaat.
Het enige wat u hoeft te maken zijn twee kleine bakjes die om de leuning heen worden geklemd. Deze schroeft u aan de zijkant of onderkant aan de trapleuning vast. Vervolgens gebruikt u twee lijmklemmen om de twee leuningen naar elkaar te persen.
Verleng uw trapleuning met behulp van een schuine lip
Voor deze techniek heeft u een vaste hand nodig bij het zagen. Aan het uiteinde van de leuning wordt in de dikte van het hout een deel weggezaagd. Het einde van de leuning dat overblijft nadat een deel in de dikte is weggezaagd wordt de lip genoemd. Door op een zelfde manier te zagen in een verlengstuk kan een tweede lip gemaakt worden. De twee schuine lippen die kunnen dan eenvoudig aan elkaar gelijmd worden met één of twee kleine lijm tangetjes. Met een steek spijkertje zet u de leuningen dan aan elkaar om het verschuiven te voorkomen. Vervolgens klemt u ze vast met een klein lijm tangetje. Wil de lijmtang verschuiven, gebruik dan een klein stukje schuurpapier tussen de lijmtang en de trapleuning. Met behulp van een blokschaaf en wat schuurpapier maakt u de leuning mooi gelijk.
Verleng uw trapleuning met een half hout verbinding
De halfhoutverbinding is vergelijkbaar met een rechte liplas. Dit is dus een manier van verlengen door rechte stukken aan elkaar te verbinden. Dit is niet zo geschikt voor een ronde trapleuning, omdat de leuning snel een beetje gaat rollen waardoor het moeilijk is om exacte vlakke delen te krijgen. Dit is van belang voor een goede houtverbinding.
Verleng uw trapleuning met een hout pennetje (deuvel-verbinding)
Via de deuvel-verbinding kunt u de leuning verlengen door het te verbinden via houten pennetjes (deuvels). Moeilijk hierbij is om precies in het midden te boren en recht te boren in het kopse hout van de trapleuning. U kunt hiervoor een malletje maken van karton. Met een tekenpasser maakt u een rondje op een stukje karton. Vervolgens knipt u deze netjes uit en plakt u deze aan de kopse kant van de leuning met een klein beetje hobbylijm. Het center puntje van de passer is exact het midden. Gebruik een houten speedboor met een centerpuntje, anders verloopt uw boortje in het hout waardoor het gaatje een beetje verschuift.
Hoogte
Hoe kunt u de ideale hoogte bepalen?
Het is voor zowel uw comfort als uw veiligheid belangrijk dat een trapleuning op de juiste hoogte gemonteerd wordt.
Volgens het Bouwbesluit dient elke trap aan ten minste één zijkant een leuning te hebben, als er een hoogteverschil van meer dan één meter overbrugd moet worden en waarbij de helling ter plaatse van de klimlijn groter is dan 2:3. De hoogte van deze leuning hoort hierbij tussen de 80 en 100 centimeter te liggen. Het is echter voor een optimale veiligheid van belang om een specifieke berekening te maken.
Heuphoogte
Het is het beste om de trapleuning ter hoogte van uw heup te maken. Er zijn uiteraard echter zowel grote als kleine mensen. De ideale hoogte is dan ook afhankelijk van de lengte van de mensen die gebruik maken van de trap. ‘One size fits all’ geldt in dit geval dus niet. Het makkelijkste om te monteren is om onderaan de trap te gaan staan en een puntje op de muur te zetten ter hoogte van uw heup. Als u ditzelfde doet bovenaan de trap, dan kunt met deze hoogtes monteren. Als er meerdere mensen gebruik moeten maken van de trap, dan kunt u het beste de gemiddelde heuplengte aanhouden. De trapleuning zal dan waarschijnlijk op een hoogte van ongeveer 85 centimeter gemonteerd worden.
Bevestiging leuning aan de muur
Klik op de afbeelding om de montagehandleiding te openen.
Nadat u de juiste hoogte heeft bepaald moet de trapleuning uiteraard bevestigd worden. En het is belangrijk dat deze stevig vastzit. Sommige steunen zijn voorzien van 1 centrale keilbout en kunt u met 3 schroeven aan de muur vastzetten. Deze hebben als voordeel dat u per steun slechts één gat hoeft te boren. Hierbij loopt u dus minder risico dat u deels in het zachte cement van de voeg belandt.
Trappen, trapleuningen en leuningdragers zijn er in vele vormen en materialen.Hieronder volgt een beschrijving voor de algemene werkwijze om een trapleuning te bevestigen:
Stap 1
Teken de hoogte van de leuning op de muur af op de plek waar de leuningdrager moet komen. Gebruik hiervoor bouwtape of schilderstape waar u de markering op kunt aangeven. Voor een normale hoogte hanteert u circa 90/95 cm gemeten van de voorkant van de trede. Als hulpmiddel om de ideale hoogte te bepalen zegt men ook wel ‘op heuphoogte’.
Stap 2
Werk met zijn tweeën. De één houdt de leuning op de afgetekende hoogte, de ander tekent de contour van de trapleuning af. Hierdoor komt er een schuine lijn op het tape te staan, wat later handig is voor het aftekenen van de leuningdragers.
Stap 3
Zaag de leuning op de juiste lengte. Deze moet beginnen bij de voorkant van de eerste trede en zowel de laatste trede.
Stap 4
Markeer met een potlood waar de gaten voor de leuningdrager moeten komen. Doe dit door de leuningdrager tegen de muur te houden, tegen de schuine lijn van stap 2.
Stap 5
Maak met behulp van een spijker of priem een klein gaatje op de gemarkeerde plekken voor de leuningdrager. Hierdoor gaat de boor op de juiste plaats de muur in. Boor vervolgens met de juiste boor de gaten in de muur.
Stap 6
Gebruik voor in de muur de juiste pluggen die bij de schroeven passen en monteerde leuningdrager aan de muur.
Stap 7
Vervolgens schroeft u de leuningdrager van onderuit vast aan de leuning. Als u een trapleuning heeft van eiken of hardhout dan raden wij u aan om de gaatjes voor te boren. Dit kunt u doen met een houtboortje van 2mm.
Meer informatie over hoe een leuningdrager te monteren kunt u hier vinden: blog leuningdragers
Verven
Als u de bestaande trap helemaal heeft opgeknapt, dan kunt u ook de muurleuning een goede opknapbeurt geven. Maar hoe pakt u dat nu aan? Als het een ronde leuning is, dan is deze vaak in de loop der jaren meerdere malen geschilderd.
Het herstellen en/of afkrabben van de leuning met afbijtmiddel is een enorme klus. Als u dit niet ziet zitten, dan kunt u natuurlijk altijd nieuwe leuningen kopen. Bent u echter vrij handig en zijn uw trapleuningen verder goed, dan is het de moeite waard om dit klusje te doen en zo behoorlijk wat geld besparen.
Stap 1 Het kaal maken van de oude trapleuning
Voordat u begint is het verstandig om de leuning van de muur te halen. Dit kunt u doen door de schroefjes aan de onderkant van de trapleuning los te draaien. Leg vervolgens de trapleuning plat neer op een vlakke ondergrond.
Is dit een ronde rechte trapleuning, sla dan twee kleine spijkertjes aan iedere uiteinde in de trapleuning en laat deze een stukje uitsteken. Dit is zodat de leuning niet meer weg kan rollen. Bij een gebogen trapleuning is dit uiteraard niet nodig.
Is de verf dik aangebracht (diverse lagen) en erg beschadigd, haal dan al de verf er af met behulp van een goed afbijtmiddel. Smeer dit met een kwastje goed dik op de eerste helft van de trapleuning. Laat het afbijtmiddel minstens een kwartiertje intrekken. Verwijder daarna met behulp van een verf schrapertje voorzichtig laagje voor laagje de verf van de trapleuning. Probeer hierbij zo min mogelijk van het hout af te schrapen.
Het beste is ook als u hierbij handschoenen draagt, omdat het afbijtmiddel behoorlijk agressief is voor de huid. Nadat alle verf verwijderd is, maak de trapleuning dan goed schoon met een sopje water en een harde kunststof borstel en verwijder alle losse verfdelen met dit borsteltje. Laat daarna de trapleuning goed door drogen voordat u verder gaat met bewerken.
Stap 2 Het schuren van de trapleuning
Als u alle trapleuningen op deze manier kaal hebt gemaakt, alle oude verf is verwijderd en goed heeft laten door drogen, dan kunnen de trapleuningen worden geschuurd. Doe dit niet machinaal, maar met de hand. Het beste bij een ronde trapleuning is om hiervoor een schuursponsje te nemen met een korrel grofte van 180.
Het schuursponsje neemt makkelijk de ronde vorm over waardoor bij het met de hand schuren de leuning mooi rond blijft. Schuur met lange halen in de lengte richting van de trapleuning. Heeft u de gehele trapleuning geschuurd, maak hem dan weer vochtig met schoon water. Hierdoor zal de vezel van het hout nog iets uit gaan staan waardoor het resultaat na gronden veel beter en gladder wordt.
Stap 3 De trapleuning voorzien van een grondlaag verf.
De geschuurde en nat gemaakte trapleuning kan na het drogen nog een klein beetje ruw aanvoelen. Schuur deze vezel dan met een stukje schuurpapier korrel 220 glad. Schuur het beste uit de hand en niet met een schuurmachine.
Vervolgens brengt u met een rollertje de verf aan 1 zijde aan. Zodra de verf droog is draait u de trapleuning om en schildert u de andere zijde. Nadat het in de grondverf gezet is, zal door het eerder nat maken van de leuning de houtvezel bijna niet meer opzetten. Hierdoor is het tussenschuren minimaal nodig en het kaal schuren wordt zo beperkt. Let er op dat u de schroefgaatjes van de leuningdragers open houdt zodat u deze later eenvoudig terug kan vinden.
Stap 4 Het afschilderen van de trapleuning
Het beste resultaat behaalt u als u tweemaal de leuning voorziet van een grondlaag en vervolgens een dekkende aflak als laatste laag toepast. Voor een optimale hechting is hierbij van belang dat u licht tussen schuurt en met een kleefdoekje de schuurstof voorzichtig verwijdert. Gaat u de leuning een donkere afdeklaag geven, bijvoorbeeld donker bruin, dan is het verstandig om een grijze grondverf als onderlaag toe te passen, omdat een donkere verflaag niet goed dekt op een witte ondergrond.
Uw trapleuning is nu ook eenvoudig te behandelen met monocoat olie
Trapleuningen en traptreden kunnen tegenwoordig heel eenvoudig worden behandeld met een monocoat kleurolie. Een groot voordeel hiervan is dat het hout zijn natuurlijke uitstraling behoudt. Ook als er een slijtplek ontstaat, dan is deze eenvoudig te herstellen. Voor de onderhoud maakt u het behandelde hout eenvoudig schoon met een vochtige doek. De olie is in veel verschillende kleuren leverbaar.
Verfraaien
Heeft u een nieuwe houten trapleuning gekocht of gaat u de oude trapleuning (mits hij niet te veel is beschadigd) weer een nieuwe uitstraling geven? Hiervoor zijn verschillende onderdelen te koop of verschillende bewerkingen mogelijk om dit te realiseren.
U kunt kiezen voor de traditionele en veel toegepaste ronde stokleuning, gebogen of recht. Een andere optie is de jaren 30 trapleuning met een sleutelgat profiel. Dit is de klassieke gevormde trapleuning met een omega profiel.
De meeste trapleuning modellen zijn leverbaar in verschillende houtsoorten. Kiest u voor een voordelige grenenhouten trapleuning, dan is een dekkende verflaag hiervoor de beste afwerking. Kiest u voor een iets hardere houtsoort zoals beuken of mahonie hout, dan kunt u deze beitsen met een kleurbeits of lakken met een transparante lak. Kiest u voor de trend van dit moment dan is een eikenhouten trapleuning een goede keuze.
Eikenhout laat zich goed kleuren en er zijn tegenwoordig veel kleur oliën die moderne tinten hebben. Het aanbrengen van deze kleur oliën gaat vrij eenvoudig en u brengt kleur en bescherming in 1 laag aan. Er zijn zelfs speciale kleinverpakkingen trapolie voor de trapleuning.
De ronde trapleuning
U kunt de ronde trapleuning natuurlijk altijd recht afzagen en voorzien van een schuin kantje. Als u de trapleuning een vriendelijke uitstraling wilt geven kunt u de trapleuning voorzien van verschillende eindafwerkingen. Er zijn diverse einddopjes te koop, die de trapleuning net iets meer stijl geven.
Bent u heel erg handig met houtbewerken, dan kunt u natuurlijk ook aan het uiteinde van de trapleuning verschillende eindafwerkingen maken.
Klik op bovenstaande afbeelding om de geschreven handleiding te openen.
De jaren 30 uitstraling
Als u de trap een echte jaren 30 uitstraling wilt geven, dan kunt u de trapleuning verfraaien met een soort papegaaien bekje. Ook hiervoor geldt dat u wel een beetje handig moet zijn met houtbewerken.
Heeft u een vraag over het verfraaien van trapleuningen of vragen over het veilig maken van de trap dan kunt u een van de Lamiwood collega’s e-mailen en uw vraag stellen. Belt u liever? Wij zijn ook bereikbaar via 071-3320020.