trapleuning modellen welke heb ik nodig?

Trapleuningen zijn er in verschillende vormen. Welk model heb ik nu nodig? DEEL 1

Hoe bepaal je de vorm van je trapleuning?

Vragen die wij dagelijks krijgen zijn: “Welke trapleuning moet ik nu kiezen? Hoe moet ik dit opmeten? Kunt u mij hiermee verder helpen, ik kom er niet uit.”
Hierom hebben wij in 2010 een youtube filmpje gemaakt van de gestapelde a4 papiertjes.

Update 2018: Let op: de methode met de A4´tjes gebruiken we niet meer.

Vele van deze tekeningen hebben wij de afgelopen jaren ontvangen. Op deze manier hebben wij vele trappen weer een stuk veiliger kunnen maken. De Nederlandse trap is vaak steil en glad waardoor een trapleuning echt van noodzaak is. Ik heb hier al meerdere artikelen over geschreven.

Het maken van zo’n tekening op ware grootte kan erg veel werk zijn en is ook helemaal niet zo’n eenvoudig klusje als u niet super handig bent.
Omdat de trap mooi en veilig maken niet een eerste levensbehoefte is, worden de werkzaamheden  maar uitgesteld. Dit is erg begrijpelijk, maar uw trap wordt hier niet veiliger door.

Dankzij een zelf ontwikkelde app wordt het voor u, maar ook voor ons, een stuk gemakkelijker om te bepalen welke vorm trapleuning u nodig heeft. Het enige wat u hoeft te doen is een aantal maten opgeven via een digitaal formulier. Aan de hand van deze maten kunnen wij u exact zeggen welke vorm trapleuning u nodig heeft. Hierover zal ik meer vertellen in het tweede deel.

alle vormen van trappen

Trapmodel vormen

De meeste huizen hebben twee trappen. Vaak werd voor van de begane grond naar de eerste verdieping een trap met één draai gebruikt. De trap kan de draai onderin hebben, maar ook bovenin. Deze trap wordt ook wel de één kwarter genoemd. Als er op de begane grond voldoende ruimte was, werd er vaak een trap met twee draaien toegepast. Dit wordt ook wel de twee kwarter genoemd.
Naar de tweede verdieping werd vaak een trap met twee draaien gebruikt. Dit wordt ook wel een halfslag trap genoemd.  Dit zijn lange tijd de meest toegepaste trappen geweest en deze worden nog steeds veel gemaakt.

Verkeerde vorm trapleuning

verkeerde vorm trapleuning

Een verkeerde vorm trapleuning gebruiken is vaak net zo gevaarlijk als geen trapleuning gebruiken, omdat de hoogtes dan overal anders zijn. Kies dus niet zomaar voor een rechte trapleuning.

Er zijn natuurlijk rechte steektrappen. Hierbij kunt u gewoon een rechte trapleuning toepassen. Er zijn veel verschillende modellen. Van rond tot geprofileerd in rvs, kunststof, hout en staal. Er is veel te koop.

Als u echter een trap met één of twee draaien heeft, dan is het toepassen van een rechte leuning verkeerd (zie tekening). De leuning loopt dan door de hoogte heen of zal in het midden flink hoger zitten.

Goede vorm trapleuning

goede vorm trapleuning

Heeft u echter een trap met een draai, dan bent u aangewezen op een gebogen trapleuning. De goede trapleuning loopt in de vorm mee van de trapboom (dit is de plank die aan de muur zit waar de treden aan zijn gemonteerd).
Zoals hiernaast op de tekening te zien is, heeft de trapleuning één bocht die gelijk loopt met iedere traptrede. Op deze manier weet u 100% zeker dat uw trapveiligheid optimaal is.

Lees de rest van dit artikel in Deel 2: Welke vorm trapleuning heb ik nodig?

Met vragen over dit onderwerp kunt u mij of mijn technische collega’s natuurlijk altijd e-mailen. U krijgt altijd binnen 24 uur antwoord van ons. Direct telefonisch contact opnemen mag natuurlijk ook altijd: 0900-7824722.
Of neem een kijkje op de website: www.lamiwood.nl

 

 

Betaal in termijnen

Bij besteding tussen €250,- en €5000,-

Gratis verzending

Van bestellingen boven de €50,-

14 dagen bedenktijd

Niet goed? Geld terug!

Voor 12:30 uur besteld

Volgende werkdag in huis (indien op voorraad)