Trapleuning opnieuw schilderen? Lees hier hoe!

Trapleuning schilderen. Lees hier hoe je dit aanpakt!

Als u de bestaande trap helemaal heeft opgeknapt dan moet eigenlijk de muurleuning ook nog een opknap beurt krijgen. Maar hoe pak je dat nu aan? Als het een ronde leuning is dan is deze vaak in de loop der jaren meerder malen geschilderd.
Het herstellen van beschadigingen en/of de leuning helemaal afkrabben met afbijtmiddel is vaak een enorme klus. Ziet u hier geen heil meer in dan kunt u natuurlijk nieuwe leuningen kopen, maar als je een beetje handig bent en de trapleuningen zijn verder nog goed, dan is het de moeite waard om dit klusje te doen en zo behoorlijk wat geld besparen.

Oude trapleuning opknappen 

Stap 1 Het kaal maken van de oude trapleuning
Als u de oude trapleuning gaat opknappen, dan is het verstandig om de leuning van de muur te halen. Dit kunt u doen door de schroefjes die aan de onderkant van de trapleuning aan de leuningdragers zijn bevestigd los te draaien. Legt u de trapleuning vervolgens plat neer op een vlakke ondergrond.
Is dit een ronde rechte trapleuning sla dan twee kleine spijkertjes aan iedere uiteinde in de trapleuning en laat deze een stukje uitsteken, zodat de leuning niet meer kan gaan weg rollen. Bij een gebogen trapleuning is dit natuurlijk niet nodig.

Is de verf dik aangebracht (diverse lagen) en erg beschadigd haal dan al de verf er van af met behulp van een goed afbijt middel.
Smeer dit met een kwastje goed dik op de eerste helft van de trapleuning. Laat de afbijt minstens een kwartiertje intrekken. Met behulp van een verf schrapertje verwijderd u voorzichtig laagje voor laagje de verf van de trapleuning. Probeer hierbij zo min mogelijk van het hout af te schrapen.

Dit is wel een tijdrovend klusje maar met wat geduld en een goede scherpe schraper is dit prima te doen. Het beste is ook als u hierbij handschoenen draagt, omdat de afbijt behoorlijk agressief is voor de huid. Als alle verf verwijderd is maak de trapleuning dan goed schoon met een sopje water en een harde kunststof borstel en verwijder alle losse verfdelen met dit borsteltje. Laat daarna de trapleuning goed door drogen alvorens verder te bewerken.

Stap 2 Het schuren van de trapleuning
Als u alle trapleuningen op deze manier kaal hebt gemaakt, alle oude verf is verwijderd en goed heeft laten door drogen dan kunnen de trapleuningen worden geschuurd. Doe dit niet machinaal maar met de hand. Het beste bij een ronde trapleuning is om hiervoor een schuursponsje te nemen

met een korrel grofte van 180. Het schuursponsje neemt makkelijk de ronde vorm over waardoor bij het met de hand schuren de leuning mooi rond blijft. Schuur met lange halen in de lengte richting van de trapleuning. Heeft u de gehele trapleuning geschuurd, maak hem dan weer vochtig met schoon water. Hierdoor zal de vezel van het hout nog iets uit gaan staan waardoor het resultaat na gronden veel beter en gladder wordt.

Stap 3 De trapleuning voorzien van een grondlaag verf.
De geschuurde en nat gemaakte trapleuning voelt na het drogen nog een klein beetje ruw aan. Schuur deze vezel met een stukje schuurpapier korrel 220 glad, schuur uit de hand en niet met een schuurmachine.

Vervolgens brengt u met een rollertje de verf aan 1 zijde aan, zodra de verf droog is draait u de trapleuning om en schildert u de andere zijde. Na het in de grondverf zetten zal door het eerder nat maken van de leuning de houtvezel bijna niet meer opzetten waardoor het tussen schuren minimaal nodig is en kaal schuren zo wordt beperkt. Let er op dat u de schroefgaatjes van de leuningdragers open houdt zodat u deze later eenvoudig terug kan vinden.

Stap 4 Het afschilderen van de trapleuning
Het beste resultaat behaald u als u 2 maal de leuning voorziet van een grondlaag en vervolgens een dekkende aflak als laatste laag toepast. Van belang hierbij is voor een optimale hechting dat u licht tussen schuurt en met een kleefdoekje de schuurstof voorzichtig verwijderd. Gaat u de leuning een donkere afdeklaag geven bijvoorbeeld donker bruin, dan is het verstandig om een grijze grondverf als onderlaag toe te passen, omdat een donkere verflaag niet goed dekt op een witte ondergrond.

Heeft u vragen over dit onderwerp dan kunt u mij of mijn technische collega’s natuurlijk ook e-mailen en uw vraag stellen. U krijgt altijd binnen 24 uur antwoord van ons. Maar direct telefonisch contact opnemen mag natuurlijk altijd: 0900-7824722.

Betaal in termijnen

Bij besteding tussen €250,- en €5000,-

Gratis verzending

Van bestellingen boven de €50,-

14 dagen bedenktijd

Niet goed? Geld terug!

Voor 12:30 uur besteld

Volgende werkdag in huis (indien op voorraad)