De trap, de spil en het visitekaartje van uw huis en daarom een belangrijk onderdeel als het gaat om de uitstraling van uw woning. Een traprenovatie kan uw trap snel een andere uiterlijk geven, is duurzaam en het kost minder tijd, geld en moeite dan u wellicht denkt.
Wij leren u graag alles over de traprenovatie. In deze blog behandelen we daarom deze onderwerpen:
- Inleiding
- Een traprenovatie plaatsen
- Het materiaal
- Waarom kiezen voor een traprenovatie?
- Alternatieven voor een traprenovatie
- Een traprenovatie uitkiezen
- Voorbereidingen voor een traprenovatie
- Het bekleden en renoveren van de zijkanten van de oude trap
- Het paszagen van de overzet treden
- Het lijmen van de overzet treden en de afwerking
- Contact
Inleiding
Nederland is een vrij klein land en dus moeten we zuinig omgaan met de ruimte die wij hebben. Zo worden woningen gebouwd op een relatief klein oppervlak, waardoor de meeste woningen in Nederland een trap hebben. Deze is meestal gemaakt van hout.
Een houten trap is een natuurproduct. Hout leeft en kan vocht opnemen maar ook vocht afstoten. Veel houten trappen slijten in de loop van de tijd uit, buigen door of gaan kraken. Uiteraard kunt u ervoor kiezen om een andere trap te laten plaatsen. Deze trappen worden kaal opgeleverd en moeten nog worden afgewerkt. De prijs van een nieuwe trap is afhankelijk van het soort hout en de uitstraling die u wilt. Het plaatsen van een trap moet door een aannemer worden gedaan, wat tijd kost, maar ook veel geld.
Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw trap weer past bij uw interieur, zonder aannemer en gedoe? Het opknappen van een oude trap kan verrassend goed uitpakken als u het op de juiste manier aanpakt.
Een traprenovatie plaatsen
Iedereen die wel eens op Google heeft gezocht op traprenovatie komt uit bij het bedrijf wat ruim tien jaar geleden het “trede-over-trede”-systeem in Nederland introduceerde: de firma Upstairs. Bij dit systeem wordt de huidige trap behouden, maar krijgt een geheel nieuwe uitstraling door traptreden in de kleur naar keuze over uw huidige treden te plaatsen. Dit scheelt enorm veel hak- en breekwerk. De trap gaat er als nieuw uitzien.
Een gat in de markt dus en zo populair dat het in de loop der jaren is uitgegroeid tot een systeem wat op elke trap kan worden toegepast.
De populariteit van de traprenovatie bleef niet onopgemerkt en al gauw waren er andere leveranciers die veel goedkoper een traprenovatie aan konden bieden. Tegenwoordig is er zelfs traprenovatie materiaal te koop bij de bouwmarkt. De materialen die in de bouwmarkt worden aangeboden zijn niet te vergelijken met de materialen die leveranciers van traprenovaties aanbieden.
Om het materiaal te kunnen beoordelen is het belangrijk om de proefstukjes van verschillende aanbieders naast elkaar te leggen. Een stukje trede laat niet alleen de kleur zien, maar ook de dikte van het materiaal en de kwaliteit.
Het materiaal
Traprenovatiesystemen zijn op dit moment in te delen in twee soorten:
- Overzettreden van echt hout
- Overzettreden van laminaat
De overzettrede van echt hout is opgebouwd uit een onderlaag van berkenhout triplex. Dit zijn dunne laagjes hout die op elkaar gelijmd zijn. De bovenlaag bestaat uit beukenhout of eikenhout. Dit toplaagje is onbehandeld en kan op kleur gebracht worden met een houtolie naar keuze.
Voordelen van de overzettrede met een toplaag van echt hout is dat u de afwerking kan maken in de kleur die u zelf wilt. De uitstraling is als een massief houten trede: robuust. Echter er zijn ook een aantal nadelen. De trede kan glad zijn, vooral bij het gebruik van kleurolie of was op de trede. Dit kan worden opgelost door een antislipstrip in te frezen. Hoe u dit doet leest u in deze handleiding.
Een ander nadeel is dat de trede sneller beschadigt dan een laminaattrede. Doordat de toplaag gemaakt is van een dun laagje hout, heeft deze meer onderhoud (regelmatig bijwerken met kleurolie of kleurwas) nodig. Deze toplaag is ook gevoeliger voor krassen en stoten.
De overzettrede van laminaat is gemaakt van geperst materiaal met een lamineerlaagje als toplaag.
Dit laminaat wordt CPL (Continue Pressing Laminate) of HPL (High Pressing Laminate) genoemd. Deze termen zeggen iets over hoe het laminaat wordt gemaakt maar niets over de kwaliteit ervan.
De kern van deze treden is HDF, een houtvezel die met hars onder hoge druk samen is geperst. De bovenlaag is een kleurlaag met melamine epoxyhars. Dit zorgt voor een zeer harde slijtvaste toplaag. Bij HPL is deze toplaag tenminste 0,9 mm.
Voordelen van deze overzettreden met laminaat is dat ze eenvoudig te onderhouden zijn en niet makkelijk slijten. De slijtage is afhankelijk van de kwaliteit van het traprenovatie materiaal. Bij Lamiwood heeft u een garantie van 15 jaar op slijtage.
Waarom kiezen voor een traprenovatie?
Een traprenovatie is de snelste manier om uw trap er als nieuw uit te laten zien. De oude trap kan daarbij gewoon blijven staan en hoewel een traprenovatie enige voorbereiding vergt, kan de trap gewoon belopen worden terwijl u bezig bent.
Het renoveren van de traptreden door het plaatsen van overzettreden is mogelijk in heel veel verschillende kleuren. De meeste van deze kleuren zijn afgeleid van de natuur om een zo rustig mogelijk geheel te krijgen. Zo zit er altijd wel een kleur bij die bij uw interieur past.
U kunt de kleuren bekijken op de website, waar u ook door middel van de configurator het resultaat kunt bekijken op een voorbeeld trap.
Om echt een goed gevoel te krijgen bij de kleuren kiest u voor het bestellen van een monsterpakket. Deze kunt u bestellen met of zonder trede. Wij raden aan om altijd een monsterpakket met trede te bestellen. Zo kunt u niet alleen de kleur goed zien, maar ook het materiaal goed bekijken en deze zelfs even op uw eigen trede passen om te zien of dit bij uw interieur past.
De monsterpakketten met proefstukjes zijn gratis. Wij vragen alleen een borg. Deze krijgt u terug als u het pakket aan ons terugstuurt.
Als u besteld heeft kijken wij de bestelling altijd even voor u na. Zo weet u zeker dat als u aan de klus begint er voldoende materiaal van de juiste afmetingen geleverd is. In overleg met u passen wij de bestelling aan voordat wij deze aan u berekenen.
Heeft u vragen of wilt u direct een prijs zien? De prijs van ons vindt u hier: traprenovatie doe-het-zelfpakket. U hoeft alleen het aantal trede in te vullen dat u heeft.
Heeft u vragen of wilt u direct een prijs zien? Neem dan gerust contact met ons op zodat wij u snel een interessante offerte kunnen toesturen.
Alternatieven voor een traprenovatie
Uiteraard zijn wij vooral razend enthousiast over het plaatsen van een traprenovatie.
Snel, schoon, duurzaam en vooral ook heel mooi. Maar we willen ook de andere mogelijkheden van trapbekleding behandelen, zodat u een keuze kunt maken die bij uw woning past.
De trap laten bekleden met vloerbedekking
Wilt u een andere uitstraling, dan kunt u uw trap laten bekleden met vloerbedekking. Dit geeft een warme uitstraling.
Het voordeel van vloerbedekking is dat het relatief goedkoop is om te laten leggen en lekker warm.
Maar er zijn ook nadelen aan vloerbedekking op de trap.
- Vloerbedekking is slecht schoon te houden
- Op een ingesleten trap buigt vloerbedekking door zodat het er snel oud uitziet
- Vloerbedekking is lastig zelf te leggen
De trap laten bekleden met zeil of linoleum
Zeil lijkt een makkelijke en snelle oplossing. Om zeil of linoleum te leggen heb je ervaring hierin nodig. Beide zijn lastig te buigen waardoor verwerking op een trap een hele klus is. Daarnaast kan zeil of linoleum de trap glad maken.
Een houten trap schilderen
Kiest u ervoor om uw trap te schilderen? Houd er dan rekening mee dat u daarmee ook de trap kunt laten kraken. De verf tussen de trapdelen kan ervoor zorgen dat de trap geluid gaat maken ook al deed deze dat eerst niet. Zorg ervoor dat u de trap goed schuurt en ontvet voor u aan deze klus begint.
Kies een lak voor binnen die snel droogt. Er is speciale trappenlak in de handel die u kunt gebruiken. Meestal zijn er drie lagen nodig om de verf goed te laten dekken. U kunt ervoor kiezen om nog een harde bovenlaag te gebruiken op het loopvlak van de treden.
Let op: het verven van een houten trap zorgt ervoor dat deze glad wordt. U kunt er daarom voor kiezen om antislipstrips in te frezen of op de tredes te plakken. Deze antislipstrips voor traptreden zijn er in verschillende kleuren. U kunt ook voor u begint met schilderen bij de leverancier van de strips navragen wat de ralkleuren (kleurnummers die u kunt gebruiken om verf in precies dezelfde kleur te laten mengen) zijn om de trede in precies dezelfde kleur te lakken. Een afstekende kleur geeft ook een mooi effect en is visueel aantrekkelijk omdat het duidelijk is waar u uw voeten moet plaatsen op de trede.
Een traprenovatie uitkiezen
Met een traprenovatie maakt u op een eenvoudige manier uw oude trap weer als nieuw
- Zonder lange verbouwingen (binnen twee dagen)
- Zonder slopen of breken
- Kraken van treden wordt minder
- Geen onderhoud meer nodig aan de trap
- Gemakkelijk schoon te houden
- Goede grip door sterke antislip
Bij een traprenovatie wordt er een overzettrede over de huidige traptrede geplaatst. Er zijn verschillende soorten traprenovatiemateriaal te koop die wij hieronder allemaal even aan bod laten komen.
De massief houten traprenovatie
Zoals de naam al zegt zijn de overzettredes gemaakt van een harde houtsoort, meestal eiken. De trede wordt geplaatst en kan daarna met kleurolie worden behandeld. Voordeel is dat het een natuurlijk materiaal is. Nadeel is het onderhoud.
HPL traprenovatie (laminaat)
Dit is een trede van hoge kwaliteit HDF (High Density Fibreboard), wat sterker is dan MDF. Hierop is de kleur aangebracht. Deze treden worden vaak Laminaat genoemd. Dat komt doordat de motieven en kleuren van laminaat gebruikt worden.
Bovenop de laag met kleur is een coating aanbracht die de kleurlaag beschermt. Tevens zit antislip hierin verwerkt. Voordeel is onder andere dat deze trede onderhoudsvrij is met maar liefst 12 jaar garantie op doorslijten. Nadeel is dat het nogal glad kan zijn als de trede vochtig is.
Lamiwood levert uitsluitend HPL van de hoogste kwaliteit van de firma Fedi uit Duitsland.
Natuurlijk kunt u uw traprenovatie zelf samenstellen, maar u kunt ook navraag doen bij een van de trapspecialisten, ook als u de renovatie zelf wilt gaan uitvoeren. Zij plaatsen wekelijks trappen en geven graag advies over hoe u de traprenovatie het beste kunt plaatsen, maar ook hoeveel materiaal u nodig hebt.
Voorbereidingen voor een traprenovatie
Gaat u uw trap zelf renoveren of laat u dit doen door een vakman? Bent u handig dan kunt u een traprenovatie met wat tips van Lamiwood zelf uitvoeren. U kiest dan voor een compleet traprenovatiepakket waar alle onderdelen in zitten. Extra onderdelen zoals wangen, verlichting en extra laminaat bestelt u eenvoudig op de pagina: “losse onderdelen”. Hier bestelt u ook de onderdelen als u maar voor een paar treden materiaal nodig heeft.
Wilt u de trap professioneel laten bekleden dan kunt u hier de traprenovatie met montage bestellen. Daarbij bepaalt u zelf welke korting u ontvangt afhankelijk van de gekozen kleur, betaling vooraf of achteraf en of u een videorecensie wilt achterlaten.
Welke keuze u ook maakt, het is verstandig om voordat u definitief kiest eerst ons monsterpakket te bestellen. Voor dit pakket met kleurstaaltjes wordt een borg gevraagd die u weer terugkrijgt als u het pakket retour stuurt. Kijk ook eens of u een trede bij wilt bestellen in de kleur van uw keuze. Deze kunt u over uw eigen traptrede leggen om te zien hoe de kleur op uw trap gaat staan.
De trap kaal maken
Allereerst moet de oude vloerbedekking, tegels, of andere trapbekleding worden verwijderd. Lijmresten die goed vastzitten hoeven niet weggehaald te worden. De lijm vult namelijk tot 2 millimeter hoogteverschil op. Alle losse lijmresten dienen verwijderd te worden. Het is namelijk belangrijk dat de nieuwe overzettrede goed hecht op de huidige trede. Indien u de lijmresten toch weg wil schrapen kan dat goed gedaan worden met een palletmes en eventueel een warmtepistool. Gebruik dit alleen op een kale trap, dus niet in de buurt van resten vloerbedekking.
De treden opmeten
Meet de treden diagonaal op dus u meet het langste gedeelte van de trede. Schrijf de maten per trede op. Meet vervolgens ook het diepste punt van de trede op. Met dit lijstje kunt u bekijken welke materialen u nodig heeft.
Traptreden voorbereiden
Als de traptreden niet meer dan 2 mm hoogteverschil hebben kan dit opgevuld worden met lijm van de overzettrede. Is het hoogteverschil echter groter dan is het verstandig om het uitgesleten deel op te vullen met 2-componentenpasta zodat de overzettrede straks goed aansluiting heeft.
Heeft u een trede die kraakt, plaats dan speciale spanbussen (ook wel krakende trapschroeven) om de kraak te verhelpen voordat u de renovatie plaatst.
Om u te helpen hebben wij de instructievideo: Verhelp uw krakende traptreden gemaakt.
Het bekleden en renoveren van de zijkanten van de oude trap
Stap-voor-stap leg ik u uit hoe een traprenovatie wordt uitgevoerd. Filmpjes met instructie kunt u hier via YouTube bekijken.
Stap 1: oude bekleding verwijderen
Verwijder de oude trapbekleding. Het is niet erg als er lijm blijft zitten.
Stap 2: mal maken
Als u dit gedaan heeft gaat u van de zijkant een mal maken met behulp van stukjes hobbykarton en schildersplakband of bijvoorbeeld ducttape.
Gebruik hiervoor goed plakkende tape, zodat bij het weghalen geen stukjes kunnen loskomen. Voor extra versteviging kunt u stukjes tape op de achterkant van de mal plakken. Elk vel karton steunt op een traptrede waardoor u de loop van de trap volgt. De bovenzijde is dan nog niet gelijk. Knip deze bij en maak hem twee centimeter langer boven de wangen.
Stap 3: overtekenen
Let op, leg de mal op de mooi kant van het zijpaneel. Om te voorkomen dat de mal verschuift plakt u deze op de juiste plek vast met wat stukjes tape. Met een stift tekent u zorgvuldig langs de rand de contour van de mal.
Stap 4: zagen wangen
Met behulp van een decoupeerzaag zaagt u eenvoudig de juiste vorm uit. Gebruik hiervoor een zaagje dat speciaal geschikt is voor laminaat. Hierbij staan de tanden van het zaagje andersom waardoor u vanaf de achterkant moet zagen. Hierbij moet u rekening houden dat het zagen een stuk langzamer gaat, en dat u met de zool van uw decoupeerzaag krasjes kunt maken als deze zool niet goed schoongemaakt is.
Als tip wil ik u nog meegeven om de onderzijde niet te strak/nauwkeurig te zagen, dit deel valt straks onder de traptrede. U zaagt deze iets korter wat na het plaatsen van de overzettreden en stootpanelen niet meer zichtbaar zal zijn. De nieuwe overzettrede en stootbordpaneel hebben namelijk een dikte van 11 en 8 mm.
De bovenzijde moet wel nauwkeurig gezaagd worden, omdat deze in het zicht zit. Hierbij is er wel 4 mm speling aangezien dat de diepte is van de U- en L-profielen die gebruikt worden om de bovenkant af te werken.
Stap 5: controleren
Als u de vorm heeft uitgezaagd kunt u controleren of deze past. Zoals gezegd is het niet belangrijk dat alles exact past. Alleen de delen die in het zicht zijn moeten exact passen.
Stap 6: monteren
Monteer het wangpaneel met hightech lijm.
We monteren nu eerst de treden, waarna we verdergaan met de afwerking van de wangen.
Inkorten originele treden
Als er geen nieuwe zijwangen geplaatst zijn is het meestal nodig om de treden van uw originele trap iets in te korten voordat de traprenovatie kan worden geplaatst.
U kunt dit meten door een stukje overzettrede tegen de rechter- en vervolgens tegen de linkerzijde van de traptrede te leggen. Steekt het materiaal buiten de trapboom of de wang, dan moet u de traptreden inkorten om het traprenovatiemateriaal goed te laten passen. Zijn er minder dan drie treden die uitsteken buiten de trapboom, dan is het voldoende om alleen deze treden af te zagen. Zijn het er meer, dan raden wij aan elke traptrede een stukje minder diep te maken.
Vaak is het voldoende om de trede over de gehele lengte 6 mm af te zagen, dit komt echter niet nauwkeurig omdat de overzettrede de originele trede af gaat dekken. Soms is het nodig om iets meer af te zagen. U kunt dit testen door weer te meten met een stukje trede. Als deze nog uitsteekt buiten de trapboom moet u nog iets meer verwijderen.
Door de voet van de decoupeerzaag is het niet mogelijk om tot het einde van de trede te komen Het laatste deel kunt u met hamer en een houtbeitel verwijderen.
Stootborden
Stap 1: Stootborden nummeren
Schrijf op elk origineel stootbord een nummer, begin hierbij bij 0.
Stap 2: Stootbord opmeten
Stootborden hebben meestal allemaal dezelfde hoogtemaat, behalve de eerste en laatste trede. Gebruik een rolmaat of meetlat om de stootborden op te meten. Neem het midden van de trede als uitgangspunt voor de hoogte, omdat treden vaak uitzakken.
Om de breedte te meten maken we een malletje van stootbordmateriaal van een vaste lengte (wij gebruiken 500 mm x 50 mm) en een klein stukje van 50 x 50 mm voor de andere zijde. Kijk in welke hoek uw de voorkant van uw stootbord goed aansluit tegen de wang. Leg uw mal van 500 mm strak tegen deze hoek en in de andere hoek het korte malletje. Plaats uw rolmaat of meetlat langs de voorkant van deze mallen en meet vanaf de lange mal tot de zijwang. Tel de lengte van de lange mal bij deze lengte op en u heeft de juiste breedte van uw stootbord.
Op onderstaande foto laten we het meten zien zonder het malletje aan de rechterkant te plaatsen, om te tonen hoeveel ruimte er tussen zit.
[Filmpje 4 inmeten stootborden]
Stootborden die in een scherpe hoek zitten moeten een schuine kant krijgen zodat het stootbord aansluit tegen de wang en er geen kier ontstaat. Noteer voor welke stootborden dit geldt.
Soms is het niet mogelijk om bij montage het stootbord in één keer op zijn plaats te schuiven. Het is dan nodig om het stootbord te buigen om deze te kunnen monteren, echter breekt het stootbord als dat zomaar gedaan wordt. Hiervoor maken we straks sleuven in de stootborden waarop dit van toepassing is. De kans op breuk is dan klein.
Dit is slechts bij sommige trappen van toepassing en het gaat dan vaak om maar 1 trede per trap. Is dat bij uw trap van toepassing? Maak dan een aantekening om welk stootbord dit gaat.
Stap 3: Zagen stootbord
Zie bij treden en onderlatten zagen welk gereedschap we hiervoor gebruiken.
Zaag de stootborden op maat. Zaag ook schuine kanten aan de stootborden waarop dat van toepassing is.
Stap 4: Inkepingen maken
Als dat van toepassing is, kunt u in het stootbord dat gebogen moet worden, inkepingen maken. Dit kan met een bovenfrees of met een cirkelzaag worden gedaan. Maak de sleuven de helft van de dikte van het stootbord
Treden en onderlatten
Stap 1: Aftekenen nieuwe voorkant + treden nummeren
We starten met het aftekenen waar de nieuwe neus (voorkant van de overzettrede) gaat uitkomen. Dit doen we door een klein stukje overzettrede links en dan rechts van de traptrede te leggen en de vorm af te tekenen met uw potlood op de zijkant van de trap, waar de voorkant van de neus gaat uitkomen.
Schrijf op elke originele traptrede een nummer. Begin bij 1 op de onderste trede. Dit is ook de volgorde waarop straks de overzettreden worden gelijmd.
Stap 2: Het inmeten van de treden
Het inmeten van de treden kunnen we op twee manieren doen:
1. Met een trapspin.
2. Met trapmallen van hobbykarton.
Let op: Zowel met de mal als met de trapspin neemt u het afgetekende streepje op de zijkant van de trap als beginpunt. Als u namelijk begint op de originele trede, dan worden de gezaagde overzettreden te kort en kunt u ze weggooien.
Een trapspin kan worden gebruikt om een trede nauwkeurig op te meten
Er zijn drie verschillende trapspinnen te koop:
1 . De trapspin die het meest op een spin lijkt heeft 6 poten (Cando) en is alleen geschikt voor (goedkope) overzettreden met een dunne neus zoals u deze in bouwmarkten kunt kopen.
2. Trapspin met losse poten: Hierbij worden alle losse poten vanuit de hoeken van de trede over elkaar gelegd. Bij het punt waar ze overlappen draait u ze aan elkaar vast en de mal is klaar. Let op dat u nergens tegenaan stoot. De pootjes verschuiven makkelijk, wat uw mal onbruikbaar maakt.
3. De duurste is het malframe van Wolfcraft. Deze volgt de vorm van de trede, maar niet eenvoudig te gebruiken en lastige treden zijn er niet mee af te meten. Daarom raden wij de trapspin met losse poten aan.
Trapmallen maken met hobbykarton is verreweg de makkelijkste en meest nauwkeurige manier om een mal voor de trede te maken. U neemt een stapel hobbykarton A4 of A5 en een rol schilderstape. Leg de velletjes karton, overlappend tegen de achterzijde van de trede tegen het stootbord aan. Let op: begin te meten vanaf het streepje op de zijkant. Volg de trede. Volg de contouren van de trede en plak het karton goed vast. Vervolgens kunt u de mal op de te zagen trede leggen en heeft u exact de juiste maat.
Schrijf op elke mal voor welke trede deze is.
[Foto’s trapspin]
Stap 3: Overtekenen
Zorg dat de voorkant van de mal gelijk loopt met de voorkant van overzettrede. Gebruik bij het overnemen van de maten een scherpe potlood of fineliner viltstift. Heeft u gekozen voor een donker decor zoals bijvoorbeeld wengé, gebruik dan breed schilders-tape waarop u het lijntje kunt aftekenen.
Na het overtekenen op iedere trede, zet u op de achterkant van de overzettreden het bijbehorende cijfer van de traptrede waar deze op komt.
Stap 4: Zagen
Houd bij het zagen rekening met circa 1,5 mm ruimte (rondom) zodat de nieuwe traptrede niet te strak zit en dat er voldoende ruimte is om als laatste de randen af te kitten. Oudere trappen zijn meestal gemaakt van een vurenhout of dennenhout. Deze houtsoort is erg vochtgevoelig. In de winter periode december/februari is de vochtigheid erg hoog, de trap zet dan makkelijk een paar mm uit. Als u de overzettrede te strak zaagt kan de trap daardoor plaatselijk gaan kraken.
De betere kwaliteit traprenovatie heeft een HPL- toplaag. Hiervoor heeft u een speciaal zaagblad nodig. Bij een blad met te weinig tanden of met verkeerde tanden kan de toplaag afbrokkelen. Wij gebruiken een smal zaagblad voor aluminium met trapeziumvertanding omdat dat het beste werkt bij onze cirkelzagen op accu’s. Verstandig is om een specialist te vragen welk zaagblad het meest geschikt is voor uw machine. Vaak wordt een zaagblad gebruikt voor het zagen van HPL-platen (ook wel Trespa genoemd).
Om de meest rechte zaagsnede te krijgen, raden wij aan om een liniaal/geleiderails te gebruiken bij de cirkelzaag. De kleine hoekjes waar u niet bij kunt komen met de cirkelzaag kunt u met een decoupeerzaag doen. Ook voor dit zaagje raden we u aan advies aan een specialist te vragen. Wij gebruiken hiervoor ijzerzaagjes met een hele fijn vertanding. Druk niet te hard zodat de toplaag niet afbreekt.
Zorg dat zowel de cirkelzaag als decoupeerzaag op volle snelheid bewegen voor u het materiaal raakt. Hierdoor voorkomt u dat er stukjes van de toplaag afbreken. Let op: Zorg bij het zagen dat u altijd in de bovenzijde (mooie zijde) zaagt en niet vanaf de onderkant of achterkant. Zou u dit doen dan kan het laminaat gaan afbrokkelen. Dit geldt ook voor de neus van de trede.
Stap 5: Passen treden en stootborden + opmeten onderlatten
Pas alle treden en stootborden op de trap.
Als de overzettrede te weinig speling heeft kunt u deze met de cirkelzaag en liniaal nog een keer zagen. Is dit minder dan 1,5 mm, dan is het moeilijk om dat met een cirkelzaag te doen. U kunt dan een slijptol met een lamellenschijf gebruiken. Een stootbord kunt u wel altijd afzagen met een liniaal en cirkelzaag.
[foto onderlat]
Nu de treden en stootborden passen kunnen we de diepte van de onderlatten meten. We raden aan hiervoor een schuifmaat te gebruiken. De onderlat komt tegen de achterkant van de neus van de overzettrede aan. Hier kijkt u tegenaan als u de trap oploopt. Met een onderlat werken we de trede netjes af.
[foto schuifmaat met uitgeschoven achterkant]
Houd er bij het opmeten van de onderlatten rekening mee dat zowel treden als stootbord op de juiste plaats moeten zitten. Druk daarom het stootbord lichtjes aan om te zorgen dat er geen speling achter zit.
Meet de diepte van de onderlat zowel links als rechts op en noteer deze maat. Trek van deze diepte 2 mm af in verband met speling.
We gaan nu de breedte van de onderlat opmeten. Deze dient langer te zijn dan de traptrede zodat we deze later op de juiste vorm kunnen maken. Om de breedte van de onderlat te bepalen, meten we grofweg de breedte van de overzettrede aan de voorkant op. Tel daar minimaal 7 cm bij op.
De treden en stootborden mogen nu weer van de trap gehaald worden.
Stap 6: Onderlatten overtekenen en zagen
U kunt ervoor kiezen om de onderlatten uit het restantmateriaal van de stootborden of de treden te halen. Teken de dikte van de onderlatten af op de mooie kant (bovenkant) van het materiaal.
Zaag de onderlat per trede en geef deze het nummer van de trede op de achterkant, zodat u straks het juiste materiaal bij elkaar hebt.
We gaan nu de onderlat op maat maken qua breedte. Deze volgen namelijk de vorm van de trede.
Pak nu de te brede onderlatten en de overzettreden. Let de onderlatten stuk voor stuk op de plek op de onderzijde van de traptrede, tegen de achterkant van de neus. Let op : Zorg ervoor dat de mooie kant naar onderen ligt. Teken de nu de onderlat af zodat ze dezelfde breedte en vorm krijgen als de overzettrede.
Nu kunnen de onderlatten afgezaagd worden met een decoupeerzaag. Let er hierbij op dat de decoupeerzaag op volle snelheid is voordat deze het materiaal raakt.
Lijmen overzettreden, stootborden en onderlatten
Stap 1: Stiftstrepen verwijderen
Verwijder de strepen van de stiften. Dit gaat eenvoudig met aceton en een niet pluizende doek.
Stap 2: Schoonmaken
Veeg of stofzuig de trap schoon.
Stap 3: Lijm en stootbord aanbrengen
De lijm is een speciale pu-lijm die eenzijdig wordt aangebracht en niet bij iedere doe-het-zelf-zaak te koop is. Ga hiervoor naar de specialist. Bestelt u bij ons een complete set, dan wordt deze lijm automatisch meegeleverd.
Belangrijk: Bij het lijmen van stootborden en treden werken we van onder naar boven.
Pak stootbord 0. Zet vier verticale lijmstrepen op de achterkant en druk het stootbord op zijn plaats.
Pak nu trede, stootbord en onderlat 1. De overzettrede gaan we op de originele trede lijmen. Op de originele trede zet u elke vier centimeter een lijmstreep in de diepte van de trede, dus van voor naar achter. Wij gebruiken per 3 treden één tube lijm.
Stap 4: Overzettrede plaatsen
Leg de trede op zijn plaats. Zorg ervoor dat de overzettrede in het midden ligt, zodat de speling aan beide zijkanten gelijk is. Ga erop staan om hem aan te drukken. Controleer of de speling nog gelijk is aan de linker- en de rechterzijde en pas eventueel aan door de overzettrede iets te verschuiven.
Zolang de lijm niet uitgehard is verschuift de overzettrede heel makkelijk. U kunt op verschillende manieren ervoor zorgen dat dit niet gebeurt:
- Begin alleen met lijmen waar u bij kunt komen vanaf de vloer, wacht tot de lijm droog is. Dit duurt ongeveer anderhalf uur. Daarna kunt u het volgende stuk waar u bij kunt lijmen en weer wachten.
- Voorzichtig met nietjes (tacker) of spijkertjes aan de achterzijde tegen het stootbord vastmaken. Het stootbord valt later over deze gaatjes heen. Dit raden wij niet als u daar geen ervaring mee heeft omdat het materiaal ervan kapot kan gaan.
- Naast de lijm voor de treden gebruikt u per trede een aantal dotjes lijm uit een lijmpistool (verwarmde lijm). Let op, dit droogt zeer snel, waardoor u ook snel moet werken.
Stap 5: Onderlat aanbrengen
Direct na het lijmen van iedere trede, monteren we de onderlat. Het is belangrijk dit snel te doen, zodat we de overzettrede iets kunnen bewegen om de onderlat te laten aansluiten.
Monteer de onderlatten met high tech-kit. Bij gebruik van dezelfde lijm als de trede, zal de onderlat naar beneden vallen, omdat de kit voor de treden onvoldoende kleefkracht heeft.
Afwerking wangen
Voor het afwerken van de wangen gebruiken we U- en/of L-profielen. Deze dienen eerst op maat gemaakt te worden.
Begin met de langste lengtes, zo weet u dat u straks niet te kort komt.
Om de aansluiting tegen de muur goed te krijgen moet u de profielen inzagen. Dit kunt u niet zonder meer op 90 graden doen. Gebruik hiervoor een hoekmeter.
Maak het profiel niet te kort, aangezien het soms nodig is dat deze oversteekt. Dat ziet u als u deze past.
Als alle profielen op maat zijn, kunnen deze worden vastgezet met high tech-lijm.
Afkitten
De laatste stap is het afkitten van de voegen en kieren zodat een mooi strak resultaat ontstaat. Zorg dat de U- en L-profielen voor de wangen anderhalf uur de tijd hebben gehad om te kunnen drogen.
De siliconekit die we gebruiken voor de trede, is in de kleur van de overzettrede. Voor de stootborden, gebruikt u kit in de kleur van de stootborden.
Om de kit soepel te spuiten kunt u de silicone kit koker even een kwartiertje in warm water leggen waardoor de kit zachter wordt. Maak de opening van de spuitmond van de koker siliconenkit niet te groot. Ik gebruik de originele opening van de spuitmond zonder deze groter te maken. Werk met het afkitten van boven naar beneden.
[Afbeelding (gele) afstrijkspatel]
Vervolgens spuit u met een plantenspuit gevuld met geconcentreerde afwerkzeep en water de trede en de stootbord goed in, waarna u met een afstrijkspatel de overtollige kit weg schraapt. Ik gebruik degene met een scherpe hoek van 90 graden, zodat weinig kit zichtbaar is. De afwerkzeep zorgt ervoor dat de overtollige kit niet hinderlijk aan de trede plakt en het geeft een mooi strak uiterlijk.
Zeepsop maakt de trap glad, daarom is het aan te raden de geconcentreerde afwerkzeep te gebruiken, bijvoorbeeld van Ottoseal.
Als u een trede en stootbord heeft gedaan, begint u aan de volgende trede en stootbord. Zo werkt u van boven naar beneden.
Contact
Heeft u vragen over traprenovatie en/of doe-het-zelf-pakketten traprenovatie stel dan gerust uw vragen via e-mail. U krijgt binnen 24 uur van antwoord.
Daarnaast zijn wij ook te bereiken via 071-3320020 of via Whatsapp op 06-18866043.
Regelmatig zullen wij nieuwe blogs schrijven en advies geven. Deze gaan niet alleen over traprenovatie maar ook over het plaatsen van trapleuningen, balustrades of het kiezen van een nieuwe rechte trap of wenteltrap.
Ok voor alle overige vragen over trappen, traponderdelen, balustrades of trapleuningen kunt u via e-mail, telefoon of Whatsapp contact opnemen met onze klantenservice.