Traprenovatie-gids

Is traprenovatie het product van de toekomst?

Met traprenovatie eindelijk een goed alternatief voor de traditionele vloerbedekking op de trap.
De laatste jaren is er een ware opmars in het renoveren van de oude trap. De trap komt meer en meer in de belangstelling om deze te betrekken bij de totale inrichting van het huis. De vloerbedekking heeft zijn langste tijd gehad. Men is op zoek naar strakke vormen in grijze en naturel tinten, makkelijk in onderhoud. Dit alles is met traprenovatie producten zeer goed te realiseren.
Klusprogramma’s op de tv, woonbeurzen, braderieën en markten, versterken dit nog eens extra. Vaak is er een specialist op de braderie of markt te vinden die met een traprenovatie uw oude trap weer mooi kan maken. Kijkt u maar eens in ons fotoboek traprenovatie.

Vurenhouten trap nieuwbouw

Waarom wordt er dan toch nog steeds een vurenhouten trap toegepast in de sociale woningbouw?
De traditionele woningbouwtrap wordt al sinds jaar en dag gemaakt van het goedkope houtsoort vurenhout. Een zachte houtsoort die eigenlijk niet zo geschikt is voor de trap. Deze houtsoort is heel erg vocht gevoelig (hygroscopisch), als een soort spons die in vochtige periode veel vocht opneemt en dus uitzet en in droge periodes makkelijk vocht afstaat en dus krimpt. Hierdoor gaat ook vaak de trap kraken of geeft hij geluid met het belopen.
Waarom dan nog steeds een standaard vuren trappen in de nieuw te bouwen huizen vraagt u zich misschien af. De rede hiervoor is tweeledig.
– In de eerste plaats moet bij het bouwen van het huis, zodra het dak erop zit een trap geplaatst worden. Werklui moeten immers naar boven kunnen om de werkzaamheden te verrichten. Installateurs, stukadoors, dekvloerenspuiters, allemaal moeten ze via de trap naar boven. Die trap ziet er na een aantal weken niet meer uit.
Een mooie hardhouten trap zou alleen maar beschadigen. Met een hoog risico van klachten in het achterhoofd zit de aannemer hier natuurlijk niet op te wachten.
– Hij kiest voor veilig en houdt zich bij de traditionele vuren trap die wordt bekleed met vloerbedekking.
Gelukkig wordt steeds meer door de professionele aannemer en trappenfabrieken gebruik gemaakt van een tijdelijke stalen nood trap. Trappenfabriek de Vries plaatst de Easystep, waardoor aan het einde van de bouw wel een mooie hardhouten beuken of eiken trap kan worden geplaatst.

Voorbeeld overzet trede met profiel

Voor al die huizen waar een traditionele vurenhouten trap staat is traprenovatie de oplossing!
Heel veel huizen hebben dus een traditionele vurenhouten trap. De trend van vloerbedekking op de trap is voorbij, waardoor de markt voor traprenovatie enorm is gegroeid. Men kiest nu steeds meer voor harde materialen, grijze en naturel tinten, mooi strak afgewerkt, sterk van kwaliteit en makkelijk in onderhoud.
Door Upstairs is ruim 10 jaar geleden in Nederland gelanceerd het “trede over trede” systeem, een nieuwe traptrede die over de oude traptrede wordt geplaatst. Dit bleek een gat in de markt. Mede door de ontwikkeling van Upstairs en de marketing van deze firma is er een nieuwe markt ontstaan. Het traprenovatie systeem is in de loop der jaren zeer compleet geworden, waardoor je kunt stellen dat iedere trap wel gerenoveerd kan worden.

Steeds meer aanbieders en wisselende kwaliteiten in traprenovatie  materialen, hoe weet u nu wat goed is en wat niet?
Door het groter worden van deze markt zijn er de laatste jaren ook steeds meer aanbieders gekomen. Met veel wisselende kwaliteiten en prijzen. Ieder met zijn eigen voor- en nadelen. Daarnaast is ook de bouwmarkt in deze groeiende markt gedoken. Echter kun je dit niet echt met een professionele traprenovatie vergelijken. De kwaliteit is zeer laag en is lang niet geschikt voor iedere trap.

Op dit moment zijn er een 2 tal professionele traprenovatie systemen op de markt.

– De traprenovatie overzet trede met als basis materiaal laminaat.
– De traprenovatie overzet trede met als basis materiaal echt hout.

De overzet trede van laminaat
Dit noemt men ook wel CPL (continu pressing) of HPL(high pressing) De afkorting zegt eigenlijk iets over de productie methode en heeft niets te maken met de kwaliteit.
Feitelijk is het een decor van papier die gedrenkt is in een melamine en een melamine hars te vergelijken met een epoxy. De dikte van deze melamine epoxyhars zegt iets over de slijtvastheid kwaliteit. Bij een HPL is dit minimaal 0,9mm.
De kern van deze overzet trede is HDF, dit is een houtvezel die met hars onder een hoge druk is samen geperst. Sommige fabrikanten maken de kleur hiervan groen wat aangeeft dat het bestand is tegen gering indringen van vocht.

Voordelen
– Makkelijk te onderhouden.
– Geen hak en breekwerk en vaak in 1 dag klaar.
– De betere kwaliteiten hebben een geringe slijtage (10 jaar garantie).
– Veel mogelijk zoals ook een open traprenovatie.
– Traprenovatie van de zijkanten.
– Traprenovatie van betonnen trappen.
– Trendy decoren die steeds meer op echt hout lijken.

Nadelen
– Schades, doordat er iets zwaars op valt, moeilijker repareerbaar.
– Voelt glad aan met belopen op sokken.

Overzet trede van hout met 3mm toplaag

De overzet trede van echt hout
Deze overzet trede is opgebouwd uit een onderlaag van berkenhout triplex (een aantal dunne laagjes kruislings op elkaar gelijmd wat voorzien is van een 2, 3, of 4mm toplaag eiken- of beukenhout. De treden zijn onbehandeld en kunnen op kleur worden gebracht met een houtolie waardoor het de look krijgt die past in uw interieur.

Voordelen
– Natuurlijke uitstraling bij naturel tinten.
– Rubberen strip in de trede voor extra veiligheid.
– Veel kleuren mogelijkheden.
– Geen hak en breekwerk en vaak in 1 dag klaar.

Nadelen
– Donkere kleuren verdoezelen houtstructuur.
– Regelmatig onderhoud door slijtplekken of kleine krasjes.
– Trap zijkanten en open trappen moeilijker af te werken.

Hoe weet u nu of het product wat u koopt van een goede kwaliteit is?
Dit is vaak niet eenvoudig te beoordelen voor de consument. Uiteraard is de garantie periode die er op wordt verstrekt van belang. U kunt aan de leverancier vragen welk merk laminaat het is en of er normbladen van dit merk voorhanden zijn. Garantie wordt vaak gegeven op constructie en uitloop[slijtage]. Dit geeft u toch meer zekerheid over de kwaliteit.
Voor de echte houtsoorten ligt dit veel moeilijker. Hier zijn ook veel meer kwaliteiten in. De trend op dit moment is eiken hout dat een afwerkolie als toplaag krijgt. Echt hout is een natuurproduct dus niet foutvrij en ook niet alles is exact dezelfde kleur. Zeker in eikenhout zijn er veel kwaliteiten. Het hout moet goed gedroogd zijn, 11-13% en er mag geen spint in het materiaal voorkomen.
Sommige fabrikanten leveren verschillende kwaliteiten qua houtstructuur zoals rustiek of landelijk eiken. Ook worden er verschillende top lagen qua diktes aangeboden. Zo is de toplaag kwaliteit in de bouwmarkt slechts 2mm. De betere kwaliteiten hebben een toplaag van 4mm. Als er dan een schade is en er moet wat materiaal weg worden geschuurd om dit te herstellen dan gaat dit meestal wel met een toplaag van 4mm, maar is de toplaag 2mm dan wordt dit een stuk moeilijker.
Heeft u vragen over traprenovatie dan kunt u mij altijd e-mailen en uw vraag stellen. U krijgt binnen 24 uur van mij antwoord. Kan ik u vraag niet beantwoorden dan speel ik deze door in mijn netwerk.

Traprenovatie deel 1 oud wordt weer nieuw!

Traprenovatie is tegenwoordig een geweldig eenvoudige manier om van uw oude trap weer een fraai e blikvanger te maken.

De huidige traprenovatie kent veel voordelen.

 • Geen lange verbouwingen en vaak in 1 dag klaar.
 • Geen sloop en breekwerk.
 • Kraakgeluiden worden enorm verbeterd.
 • Geen onderhoud meer aan uw trap.
 • Makkelijk schoon te maken.
 • Ideaal voor als u of een van de kinderen allergisch is.

Over uw bestaande traptrede wordt een nieuwe traprenovatie overzet trede geplaatst. Deze overzet trede is leverbaar in verschillende uitvoeringen.

 • Massief houten traprenovatie trede meestal in eikenhout. Deze trede wordt behandeld met een kleurolie. Heel veel kleurvariaties zijn mogelijk. Een bekende leverancier is Reno Stairs.
 • Laminaat HPL traprenovatie trede is uitgevoerd in een decor papier die behandeld is met een melamine coating. De dikte van deze coating bepaald gelijktijdig de kwaliteit van het HPL. Een bekende leverancier is Stair Care, zij voeren het duitse merk HAFA.

Beide merken zijn van zeer goede kwaliteit en voldoen aan alle kwaliteits-eisen en worden geleverd met garantie. De HPL kwaliteit geeft zelfs een 12  jaar garantie op constructie en doorslijten.

De oude trap kaal gemaakt.

Hoe gaat het in zijn werk?
U kunt kiezen voor een bezoek bij u thuis of een bezoek in de showroom bij de specialist. Zij hebben verschillende traprenovatie voorbeelden opgesteld staan, of voldoende kleur decor monsters, zodat u zich een beeld kunt vormen van de kwaliteit en de mogelijkheden.

Vervolgens kiest u voor monteren door een vakman of als u erg handig bent voor een compleet traprenovatie pakket. Er zijn ook bedrijven met een eigen montage dienst.

1. De oude trap moet helemaal kaal worden gemaakt en de oude lijmresten dienen zoveel mogelijk worden verwijderd. Vervolgens meet u de traptreden op en meet dan de langste diagonale lengte.

2. Aan de hand van uw matenlijst besteld u bij de leverancier van uw keuze de materialen. Er zijn standaard traprenovatie pakketten voor 13, 15 en 17 treden te koop bij verschillende leveranciers. Zoals bij Neckerman of de Stair Care.

Dubbele treden, stootborden.

3. De materialen die u besteld zijn dubbele treden schotten (hier haalt u 2 treden uit) en panelen voor de stootborden, een trede voor de aansluiting van de verdiepingsvloer, lijm in kokers en een koker voegkit.

4. Maak van hout of karton een sjabloon om uitloop in de hoeken te controleren. Van belang is dat de nieuwe overzet trede binnen de zijkant komt te vallen. Afhankelijk van de aansluiting aan de zijkant dient u een rand van de
traptrede af te zagen, zodat de nieuwe overzet trede binnen de zijkant blijft.

Meet afstand buiten de de zijkant.
Vast schroeven  losse treden.

Soms zijn de treden zo erg uitgesleten dat deze eerst met een 2 componenten pasta dient worden opgevuld en wordt uitgevlakt. Als er traptreden zijn die kraken dient u deze extra te schroeven en onder druk goed vast te zetten. Er zijn spanbussen te koop die dit werk vereenvoudigen.

5. Nadat de treden goed zijn vast geschroefd zodat het kraakgeluid verminderd is, zaagt u de rand van de voorkant van de oude traptrede op de goede maat zodat de nieuwe renovatie trede binnen de zijkant blijft. Ook als u de zijkanten van de oude trap wilt renoveren is het toch verstandig om de voorkant eerst recht af te zagen. Vaak zit de uitslijting in de oude trap trede ook aan de voorkant. Door hier een rand van af te zagen wordt het uitgesleten deel een stuk minder.

Het zagen van de voorkant traptrede.

Heeft u vragen over dit product of heeft u hulp nodig bij het vinden van een goede monteur, dan kunt u mij altijd e-mailen en uw vraag stellen. U krijgt binnen 24 van mij antwoord. Kan ik u vraag niet beantwoorden dan speel ik deze door in mijn netwerk.

Volgende week deel 2, het bekleden van de zijkanten van de oude trap.

Traprenovatie deel 2 het bekleden en renoveren van de zijkanten van de oude trap.

Het bekleden en renoveren van de zijkanten van de oude trap

1-Hier bespreek ik en laat ik u zien met behulp van de foto’s wat u nodig heeft om dit tot een goed einde te brengen. Wilt u een uitgebreide traprenovatie film zien kijkt u dan op de Youtube pagina van LamiWood B.V.

U begint door de rand die meestal beschadigd is door de vloerbedekking en timmerwerk strak en haaks af te werken bijvoorbeeld met een stroken triplex of mdf van 6 mm dik. Deze lijmt u en spijkert u vast op de bestaande zijkant zodat u een mooie strakke ondergrond krijgt. Let op de eventuele oude lijst verwijdert u. Hier heeft u veel voordeel bij  als u straks als laatste de profiel lijst gaat monteren, hierdoor is het lijmen en vastzetten met
plakband eenvoudig uit te voeren.

2-Als u dit gedaan heeft gaat u van de zijkant een mal maken met behulp van stukjes karton en schilders plakband. Met behulp hiervan plakt u als het ware allerlei kleinen stukjes karton aan elkaar en zo ontstaat er een papieren mal die u kunt gebruiken om het overtekenen op het zijkant paneel. Gebruik hiervoor goed plakkende tape, zodat bij het weghalen geen stukjes hier weer afvallen. U kunt de mal bij een lange trapwang beter uit 2 of 3 stukken mallen. Let op, leg de mal op de goede kant van het zijpaneel.

3-Om te voorkomen dat de mal verschuift plakt u deze plaatselijk vast met wat stukjes tape. Met een schrijfstift tekent u zorgvuldig langs de rand de contour van de mal af zie de detail foto. Als tip wil ik u nog meegeven om dit niet te strak/nauwkeurig te laten passen. De nieuwe overzet trede en stootbord paneel hebben een dikte van 11 en 8 mm. Deze ruimte heeft u voor het zagen.

4-Met behulp van een decoupeerzaag zaagt u eenvoudig de de vorm uit, gebruik hiervoor een zaagje dat speciaal geschikt is voor laminaat. Hierbij staan de tanden van het zaagje andersom waardoor u vanaf de achterkant moet zagen. Ook kunt u een ijzer zaagje gebruiken en dan vanaf de bovenkant zagen. Hierbij moet u rekening houden dat het zagen een stuk langzamer gaat, en dat u met de zool van uw decoupeerzaag krasjes kunt maken als deze zool niet goed schoon gemaakt is.

5-Als u de vorm heeft uitgezaagd kunt de passing controleren. Zoals gezegd is het niet belangrijk dat alles exact past. De treden zijn vaak vervormd en gesleten waardoor een mooie zaaglijn niet mogelijk is. Houd u rustig 2 to 3mm vrije ruimte de overzettrede dek dit later volledig af. Waardoor de kieren worden afgedekt. Eventueel kleine correcties zijn nog te maken.

 

6-Zodra de passing goed is kunt u de nieuwe zijkant met een speciale schuimende lijm vastlijmen aan de oude zijkant. Om te zorgen dat de nieuwe gezaagde zijkant goed op zijn plaats blijft zitten is het noodzakelijk om in de hoeken een klein steekspijkertje te zetten zodat de gezaagde zijkant niet kan verschuiven. Aan de bovenkant kunt u dit plaatselijk doen met een sterke tape doen.

Tot zover deel 2 het renoveren van de zijkanten van uw oude trap.
Volgende week deel 3 Het paszagen van de nieuwe overzet treden.

Heeft u vragen over traprenovatie en doe het zelf pakketten traprenovatie dan kunt u mij altijd e-mailen en uw vraag stellen. U krijgt binnen 24 uur van mij antwoord. Kan ik u vraag niet beantwoorden dan speel ik deze door in mijn netwerk.

Traprenovatie deel 3 het paszagen van de overzet treden

zagen van hoeklijstje

Het bekleden en renoveren van de traptreden

Als u de nieuwe zijkanten voor de trap heeft verlijmd en al het schilderwerk is aan de trap gedaan, kunt u de traptreden opmeten en gaan paszagen. Voor dit opmeten kunt u kartonnen mallen maken van bijvoorbeeld stuck karton, maar u kunt hiervoor ook een trapspin huren of kopen.

1.Voor de onderkant van de traptreden maakt u eerst een hoeklijstje, zodat u niet tegen de oude onderkant van de traptrede aan kijkt. Stair Care verkoopt deze lijstjes in de webshop. Deze lijstjes moet u apart bestellen en zit niet standaard bij een traprenovatie pakket van Stair Care. Deze lijstjes zaagt u eerst op de goede lengte en daarna op de goede breedte en lijmt u met wat lijm aan de voorkant en onderkant van de trede. Met behulp van een paar kleine spijkertjes zet u deze vast aan de voorkant van de oude traptrede. Dit doet u eerst bij alle treden voordat u begint met het pas maken van de nieuwe overzet treden.

2. De overzet treden zijn vaak in een dubbele uitvoering aan beide kanten zit de voorlijst die de voorkant van de oude trede afdekt. U haalt dus uit zo’n dubbele overzet trede 2 nieuwe traptreden.

Met behulp van een trapspin maakt u een exacte kopie van de oude traptrede. Deze kopie tekent u over op de overzet trede. Hou hierbij rekening dat u de trapspin de dikte van de voorkant naar voren legt. zie hiervoor de instructie of foto.

Trapspinnen zijn er in drie verschillende uitvoeringen leverbaar. De pareto trapspin wordt het meeste toegepast de tasters zijn van extra sterk bandstaal gemaakt en met een moerknop met de hand goed vast te zetten. Gebruik bij het overnemen van de maten een scherpe potlood of fijn lijner viltstift. Heeft u gekozen voor een donker decor zoals bijvoorbeeld wenge, gebruik dan een brede schilders tape waarop u het lijntje kunt aftekenen.

3. Hou bij het zagen rekening met circa 1,5 mm ruimte zodat de nieuwe traptrede niet te strak zit en dat er voldoende ruimte is om als laatste de randen af te kitten. De oude woningbouw trap is meestal gemaakt van een vuren of dennen hout. Deze houtsoort is erg vocht gevoelig. In de winter periode december/februari is de vochtigheid erg hoog de trap zet dan makkelijk een paar mm uit. Als u te strak hebt gezaagd kan de trap plaatselijk kraak geluid geven. Dus het is belangrijk rondom minimaal 1 mm ruimte aan te houden.

4 Het zagen van de overzettrede kan op diverse manieren, u kunt een speciale laminaat handzaag kopen bij de betere bouwmarkt. Bedenk hierbij dat u circa 5 treden met 1 zaag kunt doen, daarna is de zaag stomp. De betere kwaliteit traprenovatie heeft een hpl toplaag. Er zijn in de bouwmarkt ook voordelige traprenovatie onderdelen te koop, echter dit is geen hpl kwaliteit en deze papier kwaliteiten hebben vaak maar een beperkte garantie.

Voor de lange kanten kunt u een decoupeerzaag gebruiken. De echte professional gebruikt een liniaal cirkel zaagHiermee wordt een mooie strakke zaagsnede gemaakt.

Tot zover deel 3 het paszagen van de overzet treden.
Volgende maand het laatste deel 4 Het passend zagen van de stootborden en de afwerking en aansluitingen.


Heeft u vragen over traprenovatie en doe het zelf pakketten traprenovatie dan kunt u mij altijd e-mailen en uw vraag stellen. U krijgt binnen 24 uur van mij antwoord. Kan ik u vraag niet beantwoorden dan speel ik deze door in mijn netwerk.

Traprenovatie deel 4 Het lijmen van de overzettreden en de afwerking en aansluitingen.

1.  Als alle materialen zoals de overzettreden en de stootborden zijn gezaagd, is de volgende stap het verlijmen van de treden en de stootborden. Begin altijd van onder naar boven. Lijm de eerste stootbord die aansluit op de vloer, vervolgens lijmt u de nieuwe overzettrede over de bestaande oude traptrede. Belangrijk is dat u voldoende rillen lijm aanbrengt bijvoorbeeld dwars op de trede en met een tussenruimte van circa 5 cm.
De lijm is een speciale pu lijm die eenzijdig wordt aangebracht en niet bij iedere doe het zelf zaak te koop is. Ga hiervoor naar de specialist. De lijm schuimt iets uit waardoor het risico bestaat dat de overzettrede iets gaat schuiven. Verzwaar daarom de trede met bijvoorbeeld een zware steen die aan de onderkant is voorzien van schuimrubber of 2 emmertjes gevuld met zand of water. De lijm heeft een open tijd van circa 30 minuten, daarna begint de uitharding. U kunt dan de verzwaring weghalen. Het belopen van de trap is pas na circa 1,5 uur mogelijk, de volledige uitharding is na 24 uur.

2. Zo werkt u van onder naar boven, eerst een onderlijst lijmen, dan de overzettrede lijmen, vervolgens een stootbord lijmen. Probeer hierbij zo min mogelijk de nieuwe treden te belopen. Zorg dat de treden goed op zn plaats liggen dus mooi verdeeld.
De stootborden kunt u e.v.t. met een paar kleine steekspijkertjes of sterke tape  vastzetten zodat ze niet kunnen verschuiven.
Als u zo alle traptreden heeft gedaan, laat u de lijm verder uitharden tot de andere dag.

3. Nu de overzettreden goed zijn vast gelijmd en de lijm ook volledig is uitgehard kunt u rustig de trap belopen zonder het risico te lopen dat een nieuwe overzettrede verschuift. Nu gaat u eerst de zijkanten afwerken met de hoeklijstjes.

Deze meet u uit op de gewenste breedte en zaagt u met behulp van de zaagmachine of decoupeerzaag op de goede breedte. Ook deze lijstjes lijmt u met dezelfde pu lijm. Om te zorgen dat het lijstje goed op zijn plaats blijft zitten gebruikt u hierbij een sterke schilders tape en daar waar nodig spijkert u met een koploos spijkertje het lijstje vast. Voor dat u dit gaat afkitten laat u de lijm ook weer een aantal uren drogen.

De laatste stap is het afkitten van de voegen en kieren zodat een mooi strak resultaat ontstaat.
De kit is een siliconen kit in de kleur van de overzettrede. Gebruikt u een stootbord van een andere kleur b.v. wit, kit dan de horizontale lijn van het stootbord in deze kleur.

Om de kit soepel te spuiten kunt u de silicone kit koker even een kwartiertje in warm water leggen, waardoor de kit zachter wordt. Maak de opening van de koker silicone kit niet te groot circa 3mm en werk met het afkitten van boven naar beneden. Doe een trede en een stootbord.
Vervolgens spuit u met een plantenspuit gevuld met zeep en water de trede en de stootbord goed in, waarna u met een scherp strijkertje van bijvoorbeeld staal de overtollige kit weg schraapt. De zeepsop zorgt ervoor dat de overtollige kit niet hinderlijk aan de trede plakt en het geeft een mooi strak uiterlijk.
Als u een trede en stootbord heeft gedaan, begint u aan de volgende trede en stootbord. Zo werkt u van boven naar beneden.

Met een prachtig eind resultaat! 

Uw oude versleten trap weer schitterend. 

 • Geen hak en breekwerk.
  Vaak in 1 dag klaar.
 • Oderhoudsvrij, geen olie of ander middel voor onderhoud.
 • Eenvoudig schoon te houden.
 • Slijtvast met langdurige garantie op de constructie en de uitloop.
 • Kleurvast en bestand tegen huishoud middelen.
 • Geen stof allergieën meer.
 • En een waarde verbetering van uw woning.

Er zijn in laminaat veel schitterende decoren. Van traditioneel eiken look tot een super moderne donker grijs zwarte graniet look.
Groothandel/leveranciers van traprenovatie onderdelen zijn.

 • Reno Stairs
 • Stair Care

Heeft u vragen over traprenovatie en/of doe het zelf pakketten traprenovatie dan kunt u mij altijd e-mailen en uw vraag stellen. U krijgt binnen 24 uur van mij antwoord. Kan ik u vraag niet beantwoorden dan speel ik deze door in mijn netwerk.

Traprenovatie tips voor de doe het zelver. Waar moet u op letten

DEEL 1 Traprenovatie overzet treden in laminaat
Traprenovatie voor de doe het zelver, waar moet u op letten bij het kopen? Er zijn inmiddels verschillende pakketten van diverse leveranciers op de markt. Ik zal proberen in mijn blog hier zo objectief mogelijk een opsomming te maken van de traprenovatie systemen met de voordelen en nadelen hiervan.
Je oude trap renoveren is niet een alledaags klusje en je moet wel een handige doe het zelver zijn met affiniteit voor interieur timmerwerk om dit tot een goed einde te brengen. Er is speciaal gereedschap voor nodig zoals een trapspin en een liniaal zaag.
Veel trappen zijn uitgevoerd in vurenhout en voorzien van vloerbedekking. Ook vandaag de dag wordt de trap nog steeds uitgevoerd in vurenhout. Deze basis trap is een standaard goedkope trap en omdat de trap tijdens het afbouwen van het huis veelvuldig wordt gebruikt wordt er meestal voor de goedkoopste basis trap gekozen.
Vloerbedekking, linoleum of schilderen was vaak de oplossing om de trap netjes te maken. Met de komst van de overzet trede is dit enorm veranderd. Je hoeft dus niet perse traprenovatie alleen toe te passen bij uitgesleten traptreden, ook als je een nieuwe vurentrap in je huis hebt kun je natuurlijk direct kiezen om deze vurenhouten trap te laten bekleden met een traprenovatie complete set.

De overzet treden zijn er in 3 uitvoeringen, een model die is samengesteld uit laminaat en een model die is samengesteld uit echt hout en een model die is samengesteld uit pvc.


Laminaat overzet trede
Er zijn meer dan 30 decoren leverbaar van verschillende leveranciers en verschillende kwaliteiten. De meeste producten worden in Duitsland geproduceerd.
De kwaliteit van het materiaal is door de consument dan ook niet makkelijk te beoordelen. Belangrijk voor de kwaliteit is de kern van het materiaal, de constructie in de neus en de kwaliteit van de toplaag.

De kern
Dit is bij laminaat een persing van houtpoeder met vulmiddel. MDF als kern wordt veel toegepast. De betere merken hebben een HDF kern wat aangeeft dat de persing hoger is. De betere merken hebben de HDF kern ook behandeld met een vocht vertragend middel waardoor vocht minder snel opgenomen wordt waardoor de kanten van de overzet treden op langere termijn niet gaan opzwellen.

De neus constructie
Hierin zijn verschillende vormen hoogtes en constructies. Er zijn smalle neuzen met een verstek, of met een groefje en een veertje of gewoon zonder verbinding verlijmd. De smalle neuzen zijn van beduidend minder kwaliteit en breken makkelijk. De betere kwaliteiten hebben over het algemeen een dikkere neus waarop het oppervlakte materiaal is verlijmd. Hierdoor ontstaat een breed lijmvlak wat de constructie een stuk verbeterd.

De toplaag
De toplaag is voor de slijtvastheid en levens duur van groot belang, de gladheid verschilt tussen de diverse merken. De toplaag wordt samengesteld uit een papier decor en deze wordt belegd met een kunsthars. De combinatie in laag dikte en samenstelling (meestal melamine versterkt met korund ofwel aluminiumoxide voor de gladheid) van deze 2 bepalen de kwaliteit van de toplaag, ook wel CPL laag genoemd. De betere merken hebben een laagdikte van 0,6 tot 0,8mm en deze cpl toplaag heeft een slijtvast heid van een AC4 kwaliteit. De mindere merken hebben een AC2 kwaliteit en een toplaag van 0,2 tot 0,3 mm. Deze combinatie van factoren bepalen ook in hoge mate de kwaliteit van de overzet trede.

Daarbij wil ik nog de kanttekening maken dat sommige merken een te korte neuslijst hebben waardoor de onderkant van de neus niet te bekleden is. Dit is voor de hoger gelegen treden niet zo fraai omdat je hier dan tegenaan kijkt.

Traprenovatie tips voor de doe het zelver. De voorbereiding.

DEEL 2 Traprenovatie zelf doen en de voorbereiding
In deel 1 van de traprenovatie tips ben ik uitvoerig in gegaan op de keuze mogelijkheden van het traprenovatie systeem. Welke materialen er zijn en de kwaliteit van deze traprenovatie materialen.
In dit deel ga ik je proberen uit te leggen wat je nodig hebt om je oude trap weer mooi te maken.
Als je keus is gevallen op een laminaat overzettrede dan zijn er diverse fabrikanten die een zeer goede kwaliteit traprenovatie produceren, waarbij garantie op constructie en doorslijten gegarandeerd word voor minimaal 10 jaar.
De volgende merken traprenovatie kunnen worden gezien als de betere merken.
 • Rheingold treppen renovierung.
 • Fedi treppen.
 • Trenovo treppen renovierung.
 • Hafa treppen.
Gezamenlijk hebben deze 4 fabrikanten een 40 tal verschillende decoren en iedere fabrikant heeft z’n eigen specificatie. Onderling zijn er kleine verschillen. Een rechte neus, een schuine neus, een structuur als toplaag of een gladde toplaag. Daarnaast zijn ook de maatvoeringen  van de overzettrede verschillend per fabrikant. Het is goed om dit mee te nemen in je keuze omdat in sommige situaties er veel zaag afval kan zijn.
De volgende lengtes overzet treden zijn leverbaar.
Rheingold: 90cm, 138cm, 180cm.
Fedi: 80cm, 90cm, 120cm, 135cm, 180cm, 240cm.
Trenova: 92cm, 115cm, 138cm, 160cm, 280cm.
Hafa: 80cm, 100cm, 130cm, 160cm, 180cm.
Alle vier de merken leveren een compleet assortiment met materiaal om een open trap te bekleden, allerlei soorten lijsten en profieltjes voor een mooie strakke afwerking. Er is klik laminaat in exact hetzelfde decor leverbaar waardoor je de traprenovatie mooi kan laten doorlopen over de vloer.
De traprenovatie onderdelen verschillen in aanschaf prijs niet veel. Voor een compleet pakket voor een standaard trap met een draai en 13 treden ligt de prijs voor een traprenovatie pakket rond de €1.050,- aan materiaal.
Wil je de traprenovatie een trendy look geven dan zijn er ook stootborden in neutrale kleuren leverbaar zoals wit, grijs of als u wilt in een kleur speciaal voor u gemaakt bijvoorbeeld een RAL kleur. Ook zijn er stootborden leverbaar in een RVS uitvoering.
Heb je een keuze gemaakt? Dan is de volgende stap dat je de traptreden gaat opmeten. Meet van iedere traptrede de diagonaal dus van links voor naar rechts achter en andersom van rechts voor naar links achter.
De langste maat van de gemeten traptrede moet passen in de lengte van de te bestellen overzet treden.
De onderdelen voor je traprenovatie zijn eenvoudig te bestellen bij diverse leveranciers. Je kunt vooraf een monsterpakket bestellen om de kleur van het decor te bepalen, of je bezoekt een traprenovatie showroom om de kwaliteit te beoordelen en desgewenst technisch advies te vragen.
Beoordeel eerst goed je oude trap, haal alle oude vloerbedekking van de oude trap en verwijder zo veel
Kraaklat onder de traptrede
mogelijk oude spijkers en nieten. Losse lijmresten moet je met een verf schraper zoveel mogelijk verwijderen.
Zit er onder iedere traptrede een zo genoemde kraaklat dan moet deze weggehaald worden. Meestal zit de kraaklat ingenest ongeveer een halve cm zowel in de trapwang als in de trapspil. Als je de zijkanten niet mee bekleedt moet je deze kepen/krozingen eerst opvullen en strak af plamuren.
Voor het mooiste resultaat is het nodig om van iedere traptrede circa 1,5 cm met de decoupeerzaag af te zagen van de voorkant van de traptrede. De nieuwe overzet treden zal dan mooi binnen de trapwangen blijven. Doe je dit niet dan zal de buitenkant van de nieuwe overzet trede een klein hoekje zichtbaar blijven, wat natuurlijk niet mooi staat.
Controleer vervolgens de vlakheid van al je traptreden. Oude uitgesleten traptreden zal je eerst met een vulpasta moeten egaliseren. Een te veel uitgesleten traptrede als ondergrond zal geen optimale verlijming geven. Hierdoor zal de overzet trede naar verloop van tijd los komen met alle gevolgen van dien. Dit geeft moeilijk herstelwerk omdat de trede klem zit tussen het stootbord en in de hoek van de trapwang en je de trede er heel moeilijk uit krijgt en dan met name bij de schuine treden.
De lijm die je voor het lijmen van de nieuwe overzettrede gebruikt is een traprenovatie pu lijm. Dit is een lijm die iets uit schuimt waardoor verschillen van vlakheid tot 3 mm goed op te vangen zijn. Zoals gezegd grotere verschillen zal je eerst moeten uitvlakken.
Is de trap oud en zit er beweging in de trap, maakt de trap een krakend geluid, dan moet je de trap treden eerst goed vastschroeven in de hoeken en daar waar nodig is opspannen met een kraak opspanschroef. Deze kraak bus haalt de speling weg tussen de traptrede en het stootbord.
Bij Stair Care leggen ze in een handleiding weg met die krakende trap stapsgewijs uit hoe je de kraak uit je trap kunt halen.
Bekleedt je de zijkanten van de trap niet? Schilder dan eerst alles netjes in de kleur die past bij je interieur. Laat de verf minstens 2 weken door harden, zodat met het passen van de nieuwe overzet trede de verf niet makkelijk er af wordt gestoten.
Heb je de voorbereiding gedaan en is je trap klaar om een traprenovatie te ondergaan dan is het tijd om een keuze te maken bij wie je de materialen gaat bestellen. Hou rekening met een levertijd tussen de 5 en 15 werkdagen. Dit is een beetje afhankelijk van de keuze van leverancier en voor welk merk je kiest.
Ook kan je alvast zorgen dat je het juiste gereedschap voor handen hebt.
Hieronder een lijstje voor gereedschap dat je nodig hebt om deze klus uit te voeren:
 • trapspin
 • zaagtafel of liniaalzaag
 • rolmaat/meetlint
 • decoupeerzaag
 • scherpe handzaag voor laminaat
 • schildertape (breed)
 • voeg rubber
 • paar lijmklemmen
 • emmertjes zand of water voor fixeren

Uw trap afwerken in beton look? Lees hier de tips

Uw trap afwerken in een beton look is de absolute trend van dit moment. 

Met de huidige verfsystemen kunt u uw trap enorm laten opknappen. Het is wellicht wel veel werk om de

beton look gemaakt van 2 kleuren

oude vloerbedekking en lijm van uw trap te verwijderen, maar als u dit toch van plan bent, waar moet u dan op letten?

Ik heb al eens eerder een uitgebreide blog geschreven over het schilderen van de trap. Lees deze ook als u de trap een nieuw kleurtje wilt geven.

AFWERKEN IN BETON LOOK

De trap schoon en kaal maken
Als u de trap helemaal kaal moet maken door de vloerbedekking die op de trap zit, dan blijven er altijd veel lijmresten zitten. Ook spijkers en nietjes blijven soms achter, deze moeten er allemaal worden uitgehaald.
Soms zit er een halfronde lijst voor de traptrede neus, ook deze moet verwijderd worden. De lijm is er vaak af te halen door het met heet water week te maken, vervolgens kunt u met de verfschraper de lijm laagje voor laagje verwijderen. Hardnekkige lijmresten kunt u verwijderen met een verf afbijt middel.
De laatste handeling is het schuren met de schuurmachine om te zorgen dat het hout weer een beetje ruw wordt. Schuur niet met te fijn schuurpapier; hiermee schuur je de nerf dicht waardoor de nieuwe verflaag minder goed hecht.
Gebruik bij al deze klusje wel een goed mondkapje, want in sommige vloerbedekkingen zitten stoffen die het slijmvlies kunnen irriteren.

De trap reinigen en afkitten
Nadat u de trap heeft geschuurd, moet deze grondig worden gereinigd. U kunt hiervoor een vochtige spons nemen en een sopje. Er zijn ook speciale reinigers bij de bouwmarkt te koop. Laat de trap hierna goed drogen.
Als de trap goed droog is, moeten alle stof en verfresten die in de hoeken zitten goed worden verwijderd.
Dit kunt u doen met een scherp mes, een plamuurmes of met de stofzuiger. U moet hierbij vooral goed letten op de kieren tussen de aansluiting van het stootbord met de traptrede en de aansluiting van de traptrede met de trapboom en de trapspil. Als u dit vuil niet (goed) verwijderd, kan dit na het drogen van de verf irritante kraak geluiden geven.

Zorg dus dat alle kiertjes goed schoon zijn. Controleert u vervolgens of er veel kraak geluiden in de trap zitten en of de traptreden bewegen of doorbuigen.
Lees hiervoor ook mijn blog artikel met een aantal tips voor het verhelpen van een krakende trap.
Als dit het geval is, koop dan een aantal kraakschroeven om dit doorbuigen te verhelpen. Als uw trap niet kraakt, is de laatste stap het afkitten van alle kieren met een goede flexibele kit.

Een keuze maken voor verf of pleister
afwerken met een verfsysteem
Er zijn tegenwoordig verschillende verfsystemen te koop die een beton look kunnen nabootsen. Natuurlijk kunt u ook zelf experimenteren; hiervoor past u meerdere tinten grijs toe en werkt u met een effen basis ondergrond. Er is ook een systeem te koop met een witte basis primer als ondergrond.
Ook moet de verf mat zijn, er zijn verschillende kalk verven te koop, bijvoorbeeld van het merk de Oude Bank in Apeldoorn die in 10 verschillende decoren de beton look verf kan leveren. De foto in deze blog is hiermee gedaan.

Afwerken met een pleistersysteem
Er is een muurdecor van Alabastine in een beton look. Met de muurroller brengt u een laagje aan van maximaal 1 mm. Als het hout onbehandeld is, brengt u dan eerst de voorstrijker aan. Vervolgens gaat u met een spac mes de mortel glad strijken en de beton-look geven. Hiervoor kunt u ook een borstel gebruiken om gaatjes te maken om zo het beton effect te creëren. Ook na schuren met schuurpapier korrel 180 geeft een mooi effect.

Bedenkt u ook dat de trap een beetje glad kan worden door dit behandelen. Ook loopt u de kans dat de trap aan de randen kaal wordt. Met een mooie strakke antislip strip kunt u dit voorkomen, deze is te bestellen bij ons in een mooie kleur grijs. Uw trap is dan meteen extra veilig.

Als u niet handig bent of u ziet er enorm tegen op om uw trap te gaan veranderen, kunt u tegenwoordig ook kiezen voor een complete traprenovatie in een beton look uitvoering. Bij Stair Care verkopen wij complete doe het zelf pakketten beton look, maar u kunt dit ook laten uitvoeren door een vakman. Wel zo makkelijk en ook een prachtig resultaat.

Trends en decoren in traprenovatie land 2017-2018

Trends en decoren  in traprenovatie 2017-2018 

Het nieuwe jaar 2018 is begonnen en bied veel nieuwe kleuren in traprenovatie land. De Duitse fabrikant/leverancier Fedi komt met maar liefst 8 nieuwe decoren die prachtig aansluiten bij de huidige woning inrichting. Bijvoorbeeld het decor Nordic  Een decor waar alles in zit qua kleur en die met heel veel stijlen is te combineren.

Fedi brengt daarnaast ook een beton uitvoering in 2 kleuren en is het wengé decor meer natuur getrouw geworden.

Zij hebben de trap configurator ontwikkeld waarbij heel eenvoudig de goede look en feel is na te bootsen, door een decor te kiezen die dan in de voorbeeld trap wordt geplakt.

Wilt u meer weten over de prijzen en de materialen kijk dan even bij ons op de Stair Care website.

Gaat u zelf de trap opknappen dan leveren wij alle onderdelen hiervoor en kunt hier een ander blog artikel lezen,
Hoe renoveer ik zelf mijn oude trap hier leest u hoe u dit moet aanpakken. Bent u niet handig, geen probleem wij hebben een lijst met monteurs bij u in de regio, die dit bijna alle dagen doen.

Betaal in termijnen

Bij besteding tussen €250,- en €5000,-

Gratis verzending

Van bestellingen boven de €50,-

14 dagen bedenktijd

Niet goed? Geld terug!

Voor 12:30 uur besteld

Volgende werkdag in huis (indien op voorraad)