Traprenovatie tips voor de doe het zelver. Waar moet u op letten

DEEL 1 Traprenovatie overzet treden in laminaat
Traprenovatie voor de doe het zelver, waar moet u op letten bij het kopen? Er zijn inmiddels verschillende pakketten van diverse leveranciers op de markt. Ik zal proberen in mijn blog hier zo objectief mogelijk een opsomming te maken van de traprenovatie systemen met de voordelen en nadelen hiervan.
Je oude trap renoveren is niet een alledaags klusje en je moet wel een handige doe het zelver zijn met affiniteit voor interieur timmerwerk om dit tot een goed einde te brengen. Er is speciaal gereedschap voor nodig zoals een trapspin en een liniaal zaag.
Veel trappen zijn uitgevoerd in vurenhout en voorzien van vloerbedekking. Ook vandaag de dag wordt de trap nog steeds uitgevoerd in vurenhout. Deze basis trap is een standaard goedkope trap en omdat de trap tijdens het afbouwen van het huis veelvuldig wordt gebruikt wordt er meestal voor de goedkoopste basis trap gekozen.
Vloerbedekking, linoleum of schilderen was vaak de oplossing om de trap netjes te maken. Met de komst van de overzet trede is dit enorm veranderd. Je hoeft dus niet perse traprenovatie alleen toe te passen bij uitgesleten traptreden, ook als je een nieuwe vurentrap in je huis hebt kun je natuurlijk direct kiezen om deze vurenhouten trap te laten bekleden met een traprenovatie complete set.

De overzet treden zijn er in 3 uitvoeringen, een model die is samengesteld uit laminaat en een model die is samengesteld uit echt hout en een model die is samengesteld uit pvc.


Laminaat overzet trede
Er zijn meer dan 30 decoren leverbaar van verschillende leveranciers en verschillende kwaliteiten. De meeste producten worden in Duitsland geproduceerd.
De kwaliteit van het materiaal is door de consument dan ook niet makkelijk te beoordelen. Belangrijk voor de kwaliteit is de kern van het materiaal, de constructie in de neus en de kwaliteit van de toplaag.

De kern
Dit is bij laminaat een persing van houtpoeder met vulmiddel. MDF als kern wordt veel toegepast. De betere merken hebben een HDF kern wat aangeeft dat de persing hoger is. De betere merken hebben de HDF kern ook behandeld met een vocht vertragend middel waardoor vocht minder snel opgenomen wordt waardoor de kanten van de overzet treden op langere termijn niet gaan opzwellen.

De neus constructie
Hierin zijn verschillende vormen hoogtes en constructies. Er zijn smalle neuzen met een verstek, of met een groefje en een veertje of gewoon zonder verbinding verlijmd. De smalle neuzen zijn van beduidend minder kwaliteit en breken makkelijk. De betere kwaliteiten hebben over het algemeen een dikkere neus waarop het oppervlakte materiaal is verlijmd. Hierdoor ontstaat een breed lijmvlak wat de constructie een stuk verbeterd.

De toplaag
De toplaag is voor de slijtvastheid en levens duur van groot belang, de gladheid verschilt tussen de diverse merken. De toplaag wordt samengesteld uit een papier decor en deze wordt belegd met een kunsthars. De combinatie in laag dikte en samenstelling (meestal melamine versterkt met korund ofwel aluminiumoxide voor de gladheid) van deze 2 bepalen de kwaliteit van de toplaag, ook wel CPL laag genoemd. De betere merken hebben een laagdikte van 0,6 tot 0,8mm en deze cpl toplaag heeft een slijtvast heid van een AC4 kwaliteit. De mindere merken hebben een AC2 kwaliteit en een toplaag van 0,2 tot 0,3 mm. Deze combinatie van factoren bepalen ook in hoge mate de kwaliteit van de overzet trede.

Daarbij wil ik nog de kanttekening maken dat sommige merken een te korte neuslijst hebben waardoor de onderkant van de neus niet te bekleden is. Dit is voor de hoger gelegen treden niet zo fraai omdat je hier dan tegenaan kijkt.

Heeft u vragen over traprenovatie producten of de verwerking hiervan dan kunt u mij of mijn technische collega’s altijd e-mailen en uw vraag stellen. U krijgt altijd binnen 24 uur antwoord. Maar telefonisch contact opnemen mag natuurlijk ook: 071-3320020.

+Simon van Eijk

Gratis verzending

Op bestellingen boven de €50,-

14 dagen bedenktijd

Niet goed? Geld terug!

Voor 12:30 uur besteld

Volgende werkdag in huis (indien op voorraad)

Veilig betalen

Met o.a. Ideal of Mastercard