Veranda of een terras bouwen? Lees hier mijn tips.

 

Wil je zelf een veranda of een terras bouwen en afschermen met een balustrade? Lees hier de tips hoe je dit aan kan pakken.

Balustrades zijn ontwikkeld om een afscherming te maken voor bijvoorbeeld een veranda, dakterras of een

Buiten balustrade traditioneel model

balkon. Ook als toepassing binnenshuis voor het afschermen van het trapgat, als je op de verdiepingsvloer uitkomt. Je kan een balustrade toepassen als een muurtje ter bescherming van hoogte verschil, maar ook voor afscherming van loopgangen in winkels of valbeveiliging van verdiepingsvloeren. Je hebt dus veel situaties waar een balustrade moet worden toegepast.

Hierdoor zijn er in de loop ter jaren veel modellen balustrades ontstaan die voor iedere situatie geschikt is. Waren de balustrade hekken vroeger vrij eenvoudig en recht toe recht aan, tegenwoordig zijn ze in veel uitvoeringen leverbaar. Je ziet tegenwoordig in winkelcentra ook vaak balustrades uitgevoerd in glas in combinatie met roestvrij stalen trapleuningen, houten trapleuningen, spankabels in RVS of gepoedercoat staal in combinatie met glas.

Voor de veiligheid zijn er in de loop der jaren wel normen ontstaan. Zo mag de ruimte tussen de verticale spijltjes of horizontale regels van de balustrade niet wijder zijn dan 10cm. De voorschriften voor een balustrade is dat een kinderhoofdje hier niet tussendoor mag passen. Ook de hoogte is vastgelegd. Balustrades voor binnentoepassing moeten minimaal 100cm hoog zijn en voldoen aan een zandzak proef waarbij met een bepaalde snelheid onder een vooraf ingestelde hoek een zak met zand wordt gezwaaid tegen de balustrade aan.

In Nederland is dit allemaal vastgelegd in het bouwbesluit. Dit bouwbesluit geldt voor bouwen en verbouwen van woningen, kantoren en winkels (voor nieuwbouw situaties). Het bouwbesluit wordt als zeer complex ervaren en als de veiligheid en de bruikbaarheid in het geding is dan is het raadzaam om dit bouwbesluit te raadplegen. Je kan hiervoor natuurlijk ook een architect benaderen, die hier dan uitsluitsel over kan geven of iets wel of niet toegepast mag worden.

  • In het bouwbesluit valt een balustrade onder het begrip vloerafscheidingen.
  • Bij een hoogte verschil meer dan 100cm is er een balustrade reling noodzakelijk.
  • De balustrade moet minimaal 100cm hoog zijn.
  • Niet hoger dan 5 cm boven de vloer beginnen.
  • Er mag niet een opstap mogelijkheid zijn vanaf 70cm boven de vloer.
  • Dit mag wel tot 20 cm vanaf de vloer.
  • De ruimte tussen de spijlen verticaal mag niet meer dan 10cm zijn.

Voor bestaande situaties gelden vaak andere soepelere regels.

buiten balustrade aluminium hout met glas

Tegenwoordig zie je ook veel buiten veranda’s en terrassen, zoals een dakterras  waar balustrades worden toegepast. Het buiten leven is een steeds grotere trend aan het worden. Sfeervol wonen en een veranda of terras met een balustrade versterkt dit gevoel.  Als je een balustrade voor buiten toepast, dan vergroot dit je woonkamer, het terras wordt als het ware een buitenkamer. Hier kan je bij mooi weer ook wonen en gezelligheid creëren.

De sfeer in huis trek je dan als het ware door naar je terras. Je schermt hierdoor ook het terras af wat een intiemer gevoel geeft en gelijktijdig ook veiligheid biedt voor kleine kinderen. Deze buiten balustrades zijn er in veel uitvoeringen. Van heel basic met rechte balusters in metaal of houten uitvoering, tot zeer luxe uitvoering waarbij in de balustrade leuning LED-verlichting is verwerkt.

Veel is er mogelijk en iedere sfeer is wel te creëren. Download hier de uitgebreide brochure buiten balustrade  om inspiratie op te doen.
Voor balustrades geschikt voor buiten toepassing moet je rekening houden dat weersinvloeden de levensduur van de materialen beperken. Niet alle materialen zijn geschikt voor hiervoor. Onbehandeld hout zoals beuken, grenen of vurenhout, is niet zo geschikt voor een buiten balustrade. Weersinvloeden zorgen ervoor dat dit hout snel gaat schimmelen en rotten bij de verbindingen. Zelfs als het goed wordt behandeld met een verf of een kleurbeits loop je dit risico.

Er is tegenwoordig een grenenhout dat onder druk is behandeld, waardoor dit hout zeer geschikt is om er een buiten balustrade van te maken.  Als je dit materiaal ook afwerkt met een kleur lak of beits, dan verhoog je de levensduur aanzienlijk. Wil je in je buiten balustrade ook glas toepassen gebruik hiervoor dan glas dat geslepen en geplakt is en uit meerdere lagen bestaat.
Gebruik je schroeven of verbinding stukken om de balustrade hekken te koppelen of vast te zetten aan de vlonder of dak rand, gebruik dan RVS schroeven en RVS verbinders. Deze roesten veel minder snel en zorgen voor een veel langere levensduur van de balustrade.

 

STAPPENPLAN MONTAGE BUITEN BALUSTRADE

STAP 1

Bepaal de hoogte van de boven en de plaats van de onderregel. Leg alle hoofdbalusters naast elkaar. Zet eventueel de hoofdbalusters vast met een lijmklem om verschuiven te voorkomen. Met een schrijfhaak zet u de onderlijn en de bovenlijn uit.Maak de lijmklemmen weer los en haal deze lijnen met de schrijfhaak rondom om op iedere hoofdbaluster. Zaag vervolgens alle hoofdbalusters op de lengte die je hebt afgeschreven. Op deze manier zal je balustrade een mooie waterpas lijn krijgen.

STAP 2

Zet vervolgens op iedere hoofdbaluster de hoogte uit van de boven leuning. Laat de vullat in de leuning zitten zodat je de onderlijn van de boven leuning goed af kan tekenen. Deze vullat kun je vast zetten met een paar plastick bandjes of een stukje tape.
Haal deze lijnen vervolgens ook weer zorgvuldig om zodat het hekwerk bij montage goed waterpas is te plaatsen.

STAP 3

Bepaal aan de onderkant of de onder regel op de veranda vlonder moet komen te rusten of dat je kiest om 5 cm vanaf de onderkant vrij te houden.  Haal  ook deze lijnen weer zorgvuldig om met de schrijfhaak. Hier heb je later veel voordeel van.

STAP 4

Bepaal vervolgens de afstand tussen de hoofdbaluster en zet deze afmeting uit op zowel de bovenregels als de onderregels.
Ook hierbij is het belangrijk dat je deze regels aan elkaar klemt met een paar lijmtangen om het verschuiven te voorkomen en vervolgens de lengte uitmeet en dan deze lijnen ook weer omhaalt met je schrijfhaak.
(Tip als u gaat zagen,  zaag dan vlak langs het lijntje en niet op het lijntje)

STAP 5

Schroef vervolgens aan de bovenleuning en onder regel op iedere uiteinde de gedraaide montage beugels.
Om het splijten van het hout te voorkomen is het verstandig om de gaatjes af te tekenen en vervolgens voor te boren met een houtboortje 2 mm. Dit om het splijten van het hout te voorkomen.
Maak je de balustrade van een hardhout mahonie uitvoering dan is dit zeker aan te raden. (Tip klem 2 blokjes hout met een lijmtang aan de buitenkanten van de leuning zo weet je zeker dat het hout niet zal splijten/scheuren). Gebruik uitsluitend roestvrij stalen schroeven. voor het vastschroeven van deze beugels.

STAP 6

Reken de maat uit die tussen de balusters of spijltjes wat dient te worden aangehouden. Voor de veiligheid en het voldoen aan het bouwbesluit is dit circa 10cm.
Maak vervolgens 2 afstand houtjes die je tussen de baluster zowel onder en aan de bovenregel klemt.
Vervolgens schroef je aan de onderkant de baluster vanaf de onderkant vast. De opvulregel haalt u uit de boven leuning en schroeft u vanaf de bovenkant vast aan de baluster. Boor de gaten in de onderregel en de vulstrook van de boven leuning voor met een boortje van 3mm en verzink deze schroefgaten iets zodat de schroefkop niet boven het hout uitsteekt. Gebruik voor buiten toepassing RVS schroeven van circa 65mm lang.

STAP 7

Als je dit stuk balustrade hebt samengesteld, schroef je vanaf de onderkant de boven leuning vast aan de vulstrook.
Let hierbij goed op dat de leuning recht op de vulstrook zit. Gebruik ter controle de schrijfhaak hiervoor.
Ook hierbij geld, gebruik rvs schroeven en boor de gaatjes eerst netjes voor zodat het materiaal niet splijt.

STAP 8

Nu het balustrade hekwerk is samengesteld kun je de hoofdbalusters gaan monteren aan dit hekwerk. Je dient hiervoor gaatjes te boren in de markering die je bij het afschrijven van de hoofdbalusters hebt aangegeven. Gebruik hiervoor de goede maat boor. De onderstaande tekeningen spreken voor zich. Door het gat iets
(circa 2mm) uit het center te boren wordt door het schroeven van de conisch gevormde bout, het hekwerk strak tegen de hoofdbaluster getrokken.
STAP 9

Om de balustrade een goede verbinding te geven is het belangrijk dat de gaatjes in de hoofdbalusters exact worden geboord. Gebruik voor de metalen rvs beugels een boortje van 16mm. Voor het conische boutje gebruik je boortje 11mm. Als je goed recht boort en de juiste boor gebruikt ontstaat er een zeer sterke verbinding.

STAP 10 t/m 14

Wil je deze uitleg raadplegen als je de balustrade buiten aan het timmeren bent? Print dan hier de montage handleiding buiten balustrade in PDF uit.

 

Betaal in termijnen

Bij besteding tussen €250,- en €5000,-

Gratis verzending

Van bestellingen boven de €50,-

14 dagen bedenktijd

Niet goed? Geld terug!

Voor 12:30 uur besteld

Volgende werkdag in huis (indien op voorraad)